Sladká jídla jsou velmi často podávána jako hlavní chod, ale nemusí to být pravidlem. Většinou se servírují teplá a v oblibě je mají nejvíce děti.
Do kategorie teplých jídel patří různé typy knedlíků s ovocnými náplněmi. Ty jsou téměř zpravidla považovány za hlavní chod stejně jako třeba žemlovka nebo buchtičky s krémem. Sladká hlavní jídla jsou trochu specifikem české kuchyně, v zahraničí to většinou není nic obvyklého.
Velkou část sladkých jídel tvoří nabídka typicky snídaňová. Oblíbené kaše, ale také lívance, palačinky nebo vafle lze podávat i za studena. V teplé variantě ale v české kuchyni i lívance potkáte jako obědové jídlo.
Syrové brambory postrouháme na strouhadle (malé slzy), zbylou vodu slijeme, přidáme vajíčka, sůl a mouku- dodáváme v malém množství tak, aby těsto... více o Bramborový stryk ze švestkami
Ze všech surovin vypracujeme s pomocí mléka tuhé těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout. Pak tvarujeme kuličky, dáme na 20 minut kynout a pak smažíme na... více o Bramborové kynuté koule (1922)
3/4 l mléka, cukr a vanilku uvedeme do varu. Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh ze kterého lžící vybíráme kousky a dáváme do vroucího mléka vařit. Když... více o Lačná pýcha (1922)
Oloupanou rebarboru nakrájíme na 1 cm dlouhé špalíky. Bez vody je v hrnci zvolna zahříváme. Když pustí šťávu, zesílíme var a za stálého míchání vaříme... více o Rebarborový džem s ananasem
Do menšího hrnce nalejeme 2 dcl mléka, 1 lžičku cukru krystalu a zahřejeme tak, aby mléko bylo vlažné. Do mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vyjít.... více o Super koblížky
V míse ze surovin zpracujeme rukama těsto - polohrubé mouky dám trochu a postupně přidávám tak, aby se těsto nelepilo, ale bylo pěkně vláčné. Uválíme... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem
Vločky propláchneme vodou, zalijeme je horkým mlékem (asi 1/2 celkového množství, tj. 1/4 l) a necháme asi 20 minut odstát. Potom přisypeme mouku s... více o Lívance z vloček bez droždí
Utřete 2 žloutky s cukrem, máslem a špetkou soli, po částech zatřete tvarohem, zahustěte postupně s moukou polohrubou, až získate vláčné těsto, které... více o Tvarohové knedlíky s čokoládou
Mléko nalejeme do mísy, trošku osolíme, přidáme vejce a zašleháme. Přidáme hotový kvásek a hladkou mouku, ale už nemícháme, jen necháme na teplém... více o Kynuté lívance mojí babičky
Rozšleháme cukr s vajíčky a postupně přimícháváme po lžičkách mouku. Čím déle šleháme, tím bude piškot lepší (šlehám 15 minut). Pak nalijeme na... více o Jahodový piškot s pudinkem
Rozdrcené dietní suchary smícháme s rozpuštěným máslem a 2 vejci. Formu vytřeme máslem a směs do ní rovnoměrně rozložíme. Necháme asi hodinu odstát.... více o Tvarohový koláč
Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme ořechy, strouhaný chleba, ktery jsme chvili před tím navlhčili rumem, sníh z bílků a nastrouhaný kousek čokolády... více o Černoušek
Šišky omyjeme a vaříme půl hodiny, poté vodu přecedíme, přidáme cukr a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí - zkouším kapku na talíři, neměla by... více o Léčivý med malé vyděračky
Rozmíchat 4 lžičky Granka ve 1/4 l šlehačky. Přidat 2 lžičky mléka. Směs nalít do tvořítka na led a nechat v mrazáku zmrznout. Zmrzlé vyklopit a... více o Ledovec
Tvaroh, vejce, mléko a rum vyšleháme. Potom přidáme mouku a prášek do pečiva. Lžící vykrajujeme menší kousky (nabydou) a smažíme. Horké obalíme v... více o Rychlé tvarohové koblížky
Všechny uvedené suroviny smícháme a necháme 5 minut odležet. Na lívanečníku pečeme obvyklým způsobem lívanečky, které po upečení natřeme džemem a na... více o Výborné lívance z acidofilního mléka
Upečeme piškotovou roládu: do ušlehaného sněhu přidáváme po částech ostatní suroviny. Těsto nalijeme na pečící papír a upečeme. Ještě teplé zarolujeme... více o Želva
Cukr upálíme na karamel, přidáme nasekané ořechy a ještě chvilku popražíme. Přidáme rozpuštěnou Heru, nalijeme Salko a vaříme asi 7 minut. Směsí... více o Karamelové tyčky
Meruňky rozemeleme s odstopkovaným angreštem. Cukr smícháme s Gelfixem a přidáme spolu s badyánem k namletému ovoci. Směs přivedeme k varu a za... více o Meruňkovo-angreštová marmeláda
Rýži uvaříme ve vodou rozředěném a oslazeném mléce. Do scezené a vychlazené rýže přidáme na kostičky nakrájené ovoce podle chuti (pomeranč, ananas atd... více o Ovocná rýže
Banány oloupeme, nakrájíme šikmými podélnými řezy na silnější plátky. Utřeme žloutky s cukrem, přimícháme mouku, zastříkneme koňakem, vmícháme sníh z... více o Banány v županu
Starší vánočku nakrájíme na 0,5 cm plátky, máslo utřeme se skořicovým cukrem a skořicí a namažeme na vánočku. Dáme zapéct do trouby. Je to křupavé a... více o Vánočkové křupinky
Z tvarohu, hery a mouky vypracujeme těsto, necháme 0,5 hodiny v lednici odpočinout. Potom vyválíme těsto posypeme strouhankou, dáme strouhaná jablka,... více o Rychlý jablkový závin II.
V misce umícháme vejce s cukrem a Herou (já to dělám ručním mixérem), přidáme nahrubo ustrouhaná jablka, mouku a prdopeč. Můžou se přidat rozinky,... více o Jablečná buchta rychlá
Připravuje se v mikrovlnce. Všechny přísady smícháme mimo čokolády v malé varné nádobě. Při výkonu 750 W vaříme 2 minuty. Promícháme po 1/2 minutě.... více o Karamelové kostky II.
Všechny uvedené ingredience smícháme, vypracujeme těsto a uděláme podlouhlý válec o průměru asi 5-10 cm. Položíme na pečící papír šikmo, protože nám... více o Štola
Žloutky, cukr a máslo vyšleháme do pěny, postupně přidáváme mouku s kypř.práškem, potom přidáme jablka a skořici, těsto promícháme a ulehčíme sněhem.... více o Jablečné řezy paní Hedy
Bramborovou kaši smícháme s vejcem, hrubou moukou a osolíme. Vypracujeme těsto jako na bramborové knedlíky (pokud budeme chtít knedlíky, vytvoříme... více o Šišky z bramborové kaše
Na osobu cca 7 ks vypeckovaných višní napícháme na špejli. Omočíme v palačinkovém těstě a osmažíme dozlatova. Na talířku ozdobíme šlehačkou a... více o Višňové špízy
Z mouky, kvasnic, cukru a mléka uděláme kvásek, po nakynutí dolijeme mléko (skutečně je ho půl litru), přidáme žloutky a rozpuštěné máslo a dáme... více o Páteční lívanečky
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem.... více o Bílkový beránek
Bílky ušleháme na hodně tuhý sníh a podle chuti opatrně vmícháme cukr. Lžičkou vykrajujeme nočky, které zavaříme do horkého mléka, do kterého můžeme... více o Sněhové nočky
Suroviny na palačinky dobře promícháme a na sádle nebo oleji usmažíme palačinky ve velikosti zapékací ohnivzdorné misky, kterou máme doma. (Aby byl... více o Zapékané palačinky
Všechny ingredience smícháme dohromady a utvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji. Hotové obalujeme v moučkovém cukru.... více o Tvarohové placičky II.
V mléce rozšlehejte vejce, přidejte mouku, vločky a špetku soli. Těsto nechte krátce odpočinout a pak smažte na tukem potřené pánvi tenké palačinky.... více o Červené Karkulky
Tento recep vypadá na první pohled složitě, ale ve skutečnosti jeho příprava tolik času nezabere. A hlavně - je to pastva pro oči i chuťové buňky! <BR... více o Past na kluky
Připravíme si nudlové těsto, vyválíme a vykrájíme kolečka (postup jako u pelmeňů), naplníme tvarohovou náplní. Vaříme v mírně osolené vodě. Po uvaření... více o Vareniky
Mandle a vločky rozmixujeme a smícháme s moukou ,špetkou soli, skořicí a práškem do pečiva. Pak přidáme olej a med a dobře promícháme. Z těsta tvoříme... více o Celozrnné sušenky
Utřeme lučinu se žloutky a cukrem do hladka. Ušleháme šlehačku, do které přidáme ztužovač. Vše smícháme dohromady a na závěr vmícháme sníh ze 3 bílků.... více o Tiramisu z lučiny
V míse zaděláme řidší těsto - musí se při zpracovávání lepit na stěny mísy - zasypeme trochou mouky, zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo.... více o Ostatkové koblihy (masopustní)
Vše dobře vymícháme (aby nebyly hrudky) a nalejeme na vyšší, vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě 25-30 minut. Do základního receptu... více o Perník II.
Do velké mísy prosijeme mouku, postupně do ní vmícháme vejce. Přidáme podmáslí, vodu a sůl a vymícháme hladké těsto, které necháme na chladném místě... více o Křehké lívance z podmáslí
Plátky toustového chleba namažeme máslem. Vždy jeden poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a pokud máme radši sladké, tak ještě trošku... více o Jablkový toustík
Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Takto je zblanšírujeme ve vařící vodě s citronem, lžící cukru a 4 kousky hřebíčku. Zvlášť si... více o Hrušky v karamelu
V tlakovém hrnci uvaříme společně ovesné vločky a zeleninovou směs - ne příliš do měkka (cca 3-4 minuty). Před uzavřením hrnce přidáme nové koření,... více o Zeleninové placičky s vločkami
Z tvarohu, tuku, vajec, mouky, rumu, prášku do pečiva a event. mléka (pokud je těsto moc tuhé) vypracujeme těsto. Lžičkou z něj pak vykrajujeme kousky... více o Koblížky od maminky
Mléko s cukrem uvaříme na hustý sirup. Přidáme nalámanou čokoládu na vaření, necháme rozpustit, rozinky, ořechy a celé máslo. Vše vymícháme a plníme... více o Božské miňonky
Tatranky umeleme nebo nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky (pokud je hmota příliš řídká, přidáme podle... více o Tatrankové kuličky II.
Oloupaná jablka nakrájíme na malé kostičky, promícháme s cukrem a citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme těsto. V míse... více o Jablkové knedlíčky
Zadělat v těsto. Těsto vyválíme, doprostřed uděláme jamku, do které dáme zavařeninu. Okolí potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme strouhanými oříšky.... více o Vánoční cukroví - Placičky