Sladká jídla jsou velmi často podávána jako hlavní chod, ale nemusí to být pravidlem. Většinou se servírují teplá a v oblibě je mají nejvíce děti.
Do kategorie teplých jídel patří různé typy knedlíků s ovocnými náplněmi. Ty jsou téměř zpravidla považovány za hlavní chod stejně jako třeba žemlovka nebo buchtičky s krémem. Sladká hlavní jídla jsou trochu specifikem české kuchyně, v zahraničí to většinou není nic obvyklého.
Velkou část sladkých jídel tvoří nabídka typicky snídaňová. Oblíbené kaše, ale také lívance, palačinky nebo vafle lze podávat i za studena. V teplé variantě ale v české kuchyni i lívance potkáte jako obědové jídlo.
Oloupané mandle nastrouháme a vše spojíme v těsto. Těsto vyválíme a vykrajujeme obdélníčky. Upečeme.... více o Vánoční cukroví - Mandlové řízky
Formičku oprášíme v mouce, naplníme. Obrácenou vařečkou vytvoříme otvor, který zaplníme náplní. Postavíme na kolečko z lineckého těsta „Speciál“ (... více o Vánoční cukroví-Vosí hnízda
Tvaroh vařečkou rozmnělníme v míse, přidáme rozklepnutá vejce, 1 lžičku soli, krupici a 1/2 mléka a dobře promícháme, pak po částech zapracujeme do... více o Babiččiny tvarohové švestkové knedlíky
Oloupeme jablka. Vyjmeme jadřinec a nakrájíme je na silnejší plátky. Uložíme je na talíř a posypeme cukrem. Zpěníme vejce s cukrem, pak přidáme mouku... více o Osmažená Italská jablka
Do vychlazeného, rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto. Na prkénku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme... více o Rafaelo IV.
Z trochu mouky, cukru a droždí uděláme kvásek. Vejce a žloutek ušleháme s cukrem v páře, přidáme mouku, kvásek, sůl, rozpuštěné máslo, zbylé vlažné... více o MOUČNÍKY-Koblihy ll
Rozkvedlat (rozmixovat) a lít na rozpálenou pánev, pomaštěnou máslem nebo olejem. Vrstva palačinky musí být velice tenká! Pečeme na obou stranách-... více o Omelety „Pražské“
5 dkg másla, 3 žloutky, šp. soli a cukru – dobře utřeme. Potom přidáme prolisovaný tvaroh a 10 dkg krupice. Nakonec zamícháme tuhý sníh ze 3 bílků a... více o Knedlíky tvarohové
Ušlehanou šlehačku smícháme s tvarohem, přidáme vanilkový cukr a dosladíme moučkovým cukrem podle chuti. Nakonec vmícháme trochu rumu na ovonění.... více o Pribináčková pochoutka
Máslo umícháme s moučkovým cukrem a žloutky, přidáme uvařené těstoviny, sůl, vanilkový cukr, tvaroh, rozinky a trochu nastrouhané citronové kůry.... více o Sladký těstovinový nákyp
Vločky si necháme přes noc namočené ve vodě. Druhý den přidáme mléko, hrubě strouhaná jablka, kokos nebo ořechy, nebo obojí, citronovou šťávu a med a... více o Vločky nasladko
Ananas nakrájíme na plátky a potřeme rozpuštěným medem. Necháme, za občasného otočení a promíchání, asi hodinu odležet. Ananas pustí hodně šťávy. Poté... více o Grilovaný ananas
Máslo s čokoládou rozpustíme v kastrolku (ve vodní lázni). Do teplé čokolády (nesmí být moc horká) zamícháme 4 žloutky a pak lehce vmícháme ušlehaný... více o Čokoládová pochoutka
Do kefíru zakvedláme vejce, rum, máslo, pak sypké přísady a nakonec oloupaná, na plátky pokrájená jablka. Na rozpáleném oleji v lívanečníku smažíme... více o Lívanečky Vlasty Buriana
Ošúpané banány pokrájame na plátky, rozmixujeme s jogurtom a medom a ovsenými vločkami. Podávame v zmrzlinových pohároch posypané mandľami alebo... více o Banánová mlsaninka
Oloupaná jablka nakrájíme na menší kousky dáme do kastrolu, podlijeme trochou vody a rozdusíme na kaši. Mezitím si ušleháme z bílků tuhý sníh, kam... více o Jablečný pěnový pohár
Vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky. Mouku, pivo, žloutky a sůl dáme do mísy a metlou umícháme do hladkého těstíčka. Necháme zhruba 15 minut... více o Jablečné kroužky v pivním těstíčku
Pudink uvaříme dle návodu a ve studené vodě jej za pravidelného míchání vychladíme. Smetanu ušleháme a opatrně ji vmícháme do vychladlého pudinku.... více o Pudink se šlehačkou
Mléko, hladkou mouku, vejce a olej pečlivě smícháme v misce. Mezitím uvaříme pudink dle návodu na obalu, ale nenecháme ho příliš ztuhnout. Banán... více o Palačinky s čokoládovým pudinkem a banánem
Jablka a hrušky omyjeme, oloupáme, pokrájíme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme. Hmotu rozmixujeme nebo propasírujeme a dále zahříváme až se... více o Jablková marmeláda s hruškami
V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme tvaroh, osolíme a střídavě přidáváme mléko a mouku, až vznikne vláčné těsto. Vyválíme váleček, nakrájíme dílky... více o Borůvkové knedlíky II.
Vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme širší váleček, nakrájíme na plátky, na ně položíme omyté vypeckované švestky a dobře zabalíme. Vaříme ve vroucí... více o Švestkové knedlíky III.
V míse třeme máslo se solí, tvarohem a vejcem. Po částech přidáváme trochu mléka a mouku. Vypracujeme vláčné těsto, uděláme z něho váleček, který... více o Knedlíky z tvarohového těsta
Z mouky, cukru, Hery, 4 žloutků a poloviny prášku do pečiva zaděláme na vále těsto. 1/3 těsta odkrojíme a necháme se v chladničce ztuhnout, aby se... více o Hraběnčin štrůdl
Nejprve smícháme tvaroh se žloutkem, 100 g cukru a vanilkovým cukrem. Mléko nalijeme do mísy, přidáme vejce a hrst cukru. Do něho namáčíme tousty,... více o Tvarohová žemlovka s ořechy
Změklý tuk, cukr a celé vejce ušleháme do krému, přidáme vločky, mouku s práškem do pečiva, skořici a kokos. Těsto dobře promícháme a je-li přiliš... více o Ovesné koláčky
Omyté třešně vypeckujeme, a rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Přidáme cukr smíchaný s Gelfixem a přivedeme k varu. Vaříme tři minuty. Na talířek... více o Třešňová marmeláda
Toasty důkladně namočíme do rozšlehaného vejce se skořicí a opečeme je na pánvi s rozpuštěným máslem. Hotové toasty dáme na talíře a posypeme cukrem... více o Francouzský toast
Želatinu dáme do studené vody nabobtnat. Tvaroh, mléko a sůl vyšleháme do lehkého krému. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a rozpustíme ji ve 4... více o Tvarohový pohár
Rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme tvaroh, vejce, cukr. Pokud se lepí přidáme tak 1 lžíci hrubé mouky. Tvoříme kuličky a dáme do vařící vody.... více o Tvarohové knedlíčky
Do mléka dáme sůl, cukr, strouhaný muškátový oříšek, nastrouhanou citronovou kůru, vejce a olej. Dobře promícháme, přidáme mouku, ovesné vločky a... více o Lívance s borůvkami
Z tvarohu, strouhanky, krupice, rozpuštěného másla, vejce a soli, připravíme těsto. Pokud je husté přidáme trochu mléka. Těstem obalíme třešně a dáme... více o Třešňové knedlíčky z tvarohového těsta
Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme, promneme je vařečkou a hned jak se začnou roztékat okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a... více o Plněné kynuté knedlíky
Polovinu listového těsta rozválíme na plech. Těsto poklademe dětskými piškoty, strouhanými jablky a zalijeme uvařeným pudinkem. Z druhé půlky těsta... více o Rychlý moučník
Do vlažného mléka přidáme (droždí, špetku soli, vejce a přidáváme mouku). Těsto nesmí být řídké a ani husté, ale hustší než těsto na palačinky. Tuto... více o Lívanečky s borůvkami
Krupici rozmícháme v trošce studeného mléka, vlijeme ji do zbylého vařícího mléka a pečlivě mícháme ode dna asi 20 minut. Když kaše začne houstnout... více o Krupicová kaše se sněhem
Obrané a oprané bezinky, nastrouhaná jablka a 500 g cukru vaříme 15 minut. Potom přimícháme přípravek Pektogel nebo Gelfix a dalších 500 g cukru a... více o Marmeláda z bezinek a jablek
Zpracujeme lívancové těsto a pečeme na oleji lívanečky. Zdobíme dle fantazie a možnosti nebo jen tak.... více o Kefírové lívance II.
Vše smícháme, těsto vylejeme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 30 minut.... více o Perník
Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a přes plátno vyždímáme vodu. Přidáme nastrouhané vařené brambory, hladkou mouku, mírně osolíme a s... více o Tvaroháky
Mouku, pivo a nastrouhanou Omegu zpracujeme v těsto (líp se nám bude propracovávat), rozdělíme si ho většinou na tři díly. Rozválíme, posypeme trochu... více o Těsto na štrůdl
Očištěné jahody opláchneme a dáme okapat. Na suchou pánev nasypeme část cukru a za stálého míchání na malém příkonu tepla přidáváme ovesné vločky.... více o Jahodový pohár s ovesnými vločkami
Rýži uvařenou v neslané vodě promícháme s půlkami švestek, se žloutky a s na drobné kousky pokrájenou čokoládou, podle chuti osladíme, vložíme do... více o Švestkový nákyp
Veku pokrájíme na plátky, pokropíme větší částí mléka a rumem a odložíme do chladu, než se tekutina vsákne. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince,... více o Lahůdková zemlbabička
Přebrané borůvky uvaříme ve vodě. V mléce rozmočíme žemli, přidáme borůvky, povaříme a pak vše rozmixujme, okořeníme skořicí, přidáme dva ve studeném... více o Borůvková polévka
Rýži uvaříme ve vodě s přidáním lžíce oleje v troubě (nemusíme míchat, až se voda 2 cm nad rýži nalitá vyvaří, je hotová). Do mísy dáme 3 žloutky,... více o Sladký rýžový nákyp
Očištěnou zeleninu hrubě nastrouháme a s vločkami rozvaříme na hustou kaši. Osolíme, vmícháme do ní vejce, pepř a cibulku, jemně nasekanou a... více o Ovesné krokety
Z části cukru,mouky,droždí a poloviny mléka uděláme kvásek a necháme kynout. Mouku prosijeme do mísy,přidáme kvásek,s máslem a cukrem rozetřené... více o KOBLIHY SVÁTEČNÍ
Sladké rohlíky rozpůlíme, vydlabeme a tvarohem utřeným se žloutkem a cukrem, a namažeme na půlku rohlíku. Vložíme meruňky nebo pomeranče, uzavřeme a... více o Meruňky nebo pomeranče v rohlíku
Z uvedených surovin umícháme řidší hladké těstíčko. Na rozpálený olej sázíme čajovou lžičkou malé hromádky, na středním plameni osmažíme dozlatova.... více o Nadýchané vdolečky