Obsah moravanky (kdo nechce ostré, vyndá feferonky) vejce a salám nakrájíme na kostičky, cibuli jemněji. Ve šťávě z moravanky a stejného množství vody... více o Vaječná mozaika
Celer uvaříme do měkka v osolené vodě. Po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle a přidáme sterilovaný celer (bez vody) a nakrájený pórek (lze... více o Celerový salát
Mangold (doporučuji koupit raději mladší = menší a křehčí, u staršího je třeba přepůlit řapíky podél a není již tak lahodný) uvaříme v osolené vodě ... více o Mangold - Balkán
Řepu (malou, maximálně do velikosti tenisového míčku - větší bývají dřevnatější) oloupeme, nakrájíme na kolečka (cca 1 cm široké) a uvaříme v osolené... více o Salát z červené řepy a brambor - Balkán
Jestli vám školní jídelna svojí bezbarvou, bezchutnou verzí dušené kapusty vzala chuť na tuto zeleninu, tento recept vám ji jistě vrátí. Kapusta... více o Kapustový nákyp III.
Fazole namočíme přes noc, druhý den je uvaříme doměkka a necháme vystydnout. V hrnci na polevku na tuku zpěníme cibuli, přidáme oba druhy papriky a... více o Pálihba - podkrkonošská polévka
Okapané zelí nakrájíme na menší kousky, zalijeme horkou vodou a vaříme. Po chvilce přidáme brambory nakrájené na kostičky, kmín, papriku a vaříme dále... více o Polévka z kysaného zelí - dietní
Přebraný hrách propláchneme studenou vodou, zalijeme další studenou vodou a necháme 3 hodiny bobtnat. Pak jej v téže vodě uvaříme doměkka. Mouku... více o Hrachová polévka - dietní
Do vařící osolené vody vložíme cibuli, mrkev, celer, petržel, koření a vaříme 5 minut. Pak přidáme porci kapra, nakrájená rajčata a vaříme na malém... více o Rybí vývar s rajčaty - dietní
Zeleninu na brambory nakrájíme na kousky. Mrkev a celer zalijeme vařící vodou, osolíme a vaříme. Po chvilce přidáme brambory a pórek a pod pokličkou... více o Zeleninový krém - dietní
Z masoxu a vody připravíme vývar, do vařícího vývaru vsypeme cibuli nakrájenou na jemná půlkolečka a vaříme 5 minut. Polévku osolíme, sejmeme z... více o Cibulová polévka s vejcem - dietní
Hovězí maso vložíme do studené osolené vody a na velmi malém plaménku uvaříme doměkka. Čtvrt hodiny před koncem varu přidáme koření a zeleninu. Měkké... více o Hovězí polévka s masem - dietní
Tento recep vypadá na první pohled složitě, ale ve skutečnosti jeho příprava tolik času nezabere. A hlavně - je to pastva pro oči i chuťové buňky! <BR... více o Past na kluky
Namočené fazole uvaříme s bobkovým listem a novým kořením do měkka. Rozehřejeme tuk, osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, po chvíli papriku,... více o Guláš starého rančera
Z uvedeného materiálu vypracujeme těsto a vkládáme do porcelánových trojdecilitrových hrnků, vymazaných olejem. Hrnky plníme do 3 / 4 jejich obsahu.... více o Hrnčekové knedličky /Lucka Michaláková/
Ztužený pokrmový tuk rozpustíme, přidáme moučkový cukr, kokosovou moučku, vejce, kakao, rum a umícháme. Z těsta zformujeme kuličky, které obalíme... více o Čokoládovo - kokosové guľky /Monika Dávidíková/
Porce kuřete opečeme na oleji. Pak je vyndáme na talíř a do pánve s výpekem přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, česnek a restujeme. Maso vložíme zpět... více o Africké kuře II.
Připravíme si formu podkovy, do které vtlačíme mikrotenovou fólii. Želatinu namočíme do 2 dl studené vody a necháme nabobtnat. Do vlažného mléka... více o Valentýnská podkova
Připravíme si nudlové těsto, vyválíme a vykrájíme kolečka (postup jako u pelmeňů), naplníme tvarohovou náplní. Vaříme v mírně osolené vodě. Po uvaření... více o Vareniky
Rýži připravíme obvyklým způsobem. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a dáme na pánev vysmažit. Poté do pánve přilijeme trochu oleje a vložíme kuřecí... více o Rizoto s anglickou slaninou
Maso uvaříme a vyndáme z hrnce - vývar použijeme dále. Zelí, brambory, kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme, podusíme na másle a přidáme do masového... více o Ukrajinský boršč II.
V masoxu uvaříme nadrobno pokrájené brambory, trošku osolíme. Pak přidáme kysané zelí a nakrájenou klobásku, zamícháme a přidáme přibližně 4 bobkové... více o Rychlá zelňačka
Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a na rozehřátém oleji osmahneme dorůžova. Přidáme na kousky nakrájené maso, podusíme je, osolíme, přidáme kmín,... více o Vepřová plec na pivě
Kakao vsypeme do vody a na mírném ohni za stálého míchání povaříme a dáme vychladnout. Ve větší míse umícháme změklé máslo s cukrem do pěny a po... více o Nepečený kakaový dort
Předem uvaříme ve vodě oříšky s mandlemi do změknutí. Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky. Hlubokou pánev rozpálíme s olejem, přidáme nakrájený... více o Čína po česku
Větší kus bůčku uvaříme asi hodinu s kuličkami pepře, nového koření, solí a bobkovými listy. Připravíme si marinádu ze stroužků česneku utřených se... více o Bůček k slavnostní večeři
MaggiI Bujox dáme rozpustit do vývaru. Brambory, papriky, rajčata, kapustu, salám, maso nakrájíme na kostičky, popřípadě na plátky. Zeleninu z... více o Polévka ze severu
Párky, cibulku, brambory nakrájíme na kostičky. Fazole scedíme. Rozpálíme omastek a cibulku s párky osmahneme. Po chvíli vložíme scezené fazole a... více o Fazolový gulášek
Do hrnce s vodou dáme pokrájené (kdo chce proprané) zelí, na kostičky nakrájené maso a na velmi malé kostičky pokrájenou zeleninu. Zalijeme kečupem,... více o Jednoduchý boršč z Podkrkonoší
Těsto postupně, počínaje vejci, rozšleháváme s přidáním ostatních přísad, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Připravíme si tvarohovou... více o Kakaové řezy s tvarohem a želé
Kuřecí maso (krevety) uvaříme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, cibuli, žampiony, slaninu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme lžičku... více o Smažená rýže s kuřecím masem
Květák uvaříme do měkka, dáme do misky, rozmačkáme, přidáme nastrouhanou nivu (brynzu), na kostičky nakrájenou šunku, pepř (pozor na sůl, niva je... více o Květákové kuličky s nivou
Rybí fié osolíme, pokapeme citrónem, obalíme v hladké mouce a na oleji osmažíme dozlatova. Dáme na vymaštěný pekáč. Mezitím si uvaříme ve vodě... více o Diplomat
Do masa vmícháme vodu a rozšlehané vejce. Přidáme koření a rozmačkané brambory a nakonec kypřicí prášek. Vytvoříme kuličky a smažíme do zlatova. Jsou... více o Čínské masové kuličky
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky a v hrnci necháme zesklovatět. Přidáme naporcované kuře, zhlehka opečeme, přidáme vodu, sůl a koření podle... více o Mansaf
Maliny přebereme, všechno ovoce omyjeme a osušíme, jahody překrojíme napůl. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme dřeň. Dřeň i lusk, červené... více o Drobné ovoce s vanilkovou omáčkou
Piškoty rozdrtíme. Máslo rozpustíme a smícháme z piškoty. Rozevírací formu (26 cm) vyložíme papírem na pečení, naplníme piškotovou směsí a tu pevně... více o Melounový dort s mandlovým likérem
Oškrábané syrové brambory pokrájíme, spolu s nakrájenou cibulí vložíme do připraveného vývaru a vaříme do měkka. Po uvaření brambor vše dobře... více o Bramborová polévka se sýrem
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky a osolíme a na oleji orestujeme doměkka. Mezi tím si uvaříme těstoviny. Když jsou prsíčka měkká, tak přidáme... více o Kuřecí prsa v sýrové omáčce se žampiony
Těstoviny uvaříme dle návodu. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou šunku, přidáme nasekaný česnek. Chvíli společně restujeme a pak přilijeme... více o Těstoviny se smetanovou omáčkou a šunkou
Uvaříme si vanilkový pudink podle návodu, pokud se nebude podávat malým dětem, můžete přidat rum nebo vaječný koňak. Tímto pudinkem slepujeme k sobě... více o Metrový dort
Do vývaru z masa dáme vařit nadrobno nakrájené brambory. Na jednu porci asi jedna veliká. Když jsou brambory měkké, přidáme majoránku a pustíme do ní... více o Flamendří česnečka
Očistíme kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a vše na drobno pokrájíme. Maso nakrájíme na drobné kousky a necháme ho macerovat s vínem, sklenkou octa,... více o Italské "in salmi"
Kuřecí prsa nakrájíme na menší řízky, zlehka naklepeme, osolíme, okořeníme. Prudce opečeme na rozpáleném oleji, zalejeme vodou, ochutíme podravkou,... více o Kuřecí prsa v nivové omáčce
Do vody vhodíme nové koření, pepř a nasypeme trochu vegety. Vodu zahřejeme a přivedeme k varu. Mrkev a petržel nastrouháme na struhadle najemno,... více o Česneková bramborová polévka
Nejdřív uvaříme těstoviny, mezitím si nakrájíme na nudličky čínské zelí, nastrouháme mrkev a celer - nemusí ho být moc, jen tak pro chuť, nastrouháme... více o Těstovinový salát s lososem
V hrnci, ve kterém chceme uvařit polévku, rozpustíme asi polévkovou lžici másla, na másle orestujeme na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu (celer,... více o Milionová polévka
Z tvarohu, cukru, soli a mouky s kypřícím práškem vypracujeme těsto. Zabalené do fólie uložíme na 3 hodiny do chladu. Tvarohové těsto tence vyválíme,... více o Višňové taštičky
Rozpuštěné máslo a hladkou mouku vymícháme, když je hladká, přidáme rajský protlak zamícháme a po troše přidáváme studenou vodu a mícháme, aby se nám... více o Rajská polévka pro děti i dospělé
Na rozpuštěné máslo dáme na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev, přidáme trochu soli a celého kmínu mícháme až nám mrkev pustí barvu. Zaprašíme moukou... více o Mrkvová polévka - rychlá