Nádherně vláčné a voňavé koláčky ze smetanového těsta s makovou, povidlovou a tvarohovou náplní, ozdobené rozinkami a mandlovými lupínky, s krustičkou z cukru a rozpuštěného másla s rumem.
Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji se solí, doprostřed uděláme důlek, přidáme rozdrobené droždí, trochu pocukrujeme a zalijeme troškou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, to necháme hodinu v teple kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na osmnáct stejných kousků. Každý zpracujeme do kuličky a dáme kuličky na plech s pečicím papírem. Těsto prsty od středu vytvarujeme a roztáhneme, okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
3
Tvaroh, cukr, žloutky a citronovou kůru promícháme a naplníme do sáčku, roh ustřihneme a plníme koláčky. Makovou náplň uvaříme a vychladlou náplní plníme koláčky. Povidla promícháme s rumem a přidáme na koláčky. Zdobíme je rozinkami a mandlovými lupínky a pečeme při teplotě 190 °C dozlatova. Horké koláčky potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu.