Mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a kůrou. Uprostřed pak uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici, rozdrobíme droždí, přidáme trochu mléka a jemně promíchneme. Mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
2
Do mísy pak přidáme ke kvásku zbylé mléko, rum, rozinky a mandle dle chuti, případně ořechy či kandované ovoce, vše nahrubo promíchneme, pak zalijeme vlažným máslem a za pomoci vařečky těsto vypracujeme dohladka. Čím déle budeme těsto propracovávat, tím bude lepší, jelikož se do něj hnětením dostává více vzduchu. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a na teplém místě ho necháme cca 45 minut kynout.
3
Po nakynutí z těsta vytvoříme několik (12-18 kusů) stejně velkých dílků, které v dlaních ještě propracujeme a "ukoulíme" z nich hladké minimazanečky, které necháme na stole krátce odpočinout.
4
Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, obalíme nebo posypeme drobenkou a skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech.
5
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova cca 20 minut - dle jejich velikosti. Po upečení necháme vychladnout.
6
Drobenkové mini bochánky nám poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako sladký jednoporcový moučník k snídani či svačině.
7
Drobenku dle chuti můžeme ochutit například skořicí, nebo část mouky nahradit mletými ořechy.