V robotu zpracujte mouku, cukr, sůl a máslo na hrubou drobenku. Smetanu trochu ohřejte, rozdrobte do ní droždí a rozmíchejte. Přidejte žloutek a rozkvedlejte.
2
Robot s moukou nastavte na nejnižší rychlost a pozvolna přilévejte smetanu. Těsto zpracovávejte 10 minut dohladka. Udělejte z něj kouli a uložte do mísy. Zakryjte utěrkou a nechte v teple vykynout na dvojnásobek. Vyklopte ho z mísy a rozkrojte na poloviny. Z obou vytlačte rukama vzduch a vyválejte na kruhy o průměru 30 cm, tenké 0,5 cm. Každý kruh rozřízněte na šest stejných částí.
3
Dva plechy vyložte papírem na pečení. Každou z nakrájených částí těsta smotejte do tvaru rohlíku: položte je špičkou od sebe, vytáhněte do stran a pomocí natažených prstů a dlaní pevně smotejte směrem od sebe. Ohněte do podkovy a oba tenké konce přehněte kousek zpět a stlačte. Přeneste na připravený plech. Totéž zopakujte se zbytkem těsta. Nevykynuté rohlíčky potřete rozšlehaným bílkem. Nechte důkladně vykynout.
4
Troubu zahřejte na 200 °C. Vykynuté rohlíčky znovu potřete bílkem a posypte mákem. Vložte oba plechy do trouby a hned snižte teplotu na 150 °C (zapněte horkovzdušný oběh, máte-li). Pečte 20 až 22 minut dozlatova, v polovině pečení otočte a prohoďte oba plechy.
5
*Recept pro vás připravil úspěšná kuchařka Florentýna Zatloukalov*