l
vývar
zeleninový nebo masový (lze použít bujón) cca
sůl
muškátový květ
dle chuti
pepř mletý
dle chuti - není nutný
2
ks
rozšlehané vejce
150
g
anglická slanina
nebo váhalova... dle chuti, cca
Postup přípravy receptu
1
Slaninu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a nasucho ji na pánvi necháme osmažit.
2
Máslo rozpustíme s olejem v hrnci a osmažíme na něm cibuli dosklovata. Tu pak zaprášíme moukou a za stálého míchání usmažíme světle růžovou cibulovou jíšku, kterou zalijeme vývarem (dle hustoty polévky) za stálého míchání. Pak přidáme listový špenát (můžeme ho ještě nahrubo překrájet), česnek, ochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a vaříme doměkka za občasného promíchání. Ke konci vlijeme smetanu (200- 250 ml), promícháme, vlijeme za stálého míchání rozšlehaná vejce, která necháme v polévce srazit, případně polévku ještě dochutíme solí či česnekem a můžeme podávat.
3
Podáváme buď tak, že polévku osmaženou slaninou posypeme, nebo jí do hrnce s polévkou můžeme přisypat a promíchat rovnou před podáváním.
4
Kdo v polévce nerad vejce nebo nemá rád hustější polévky, vejce dá jen jedno nebo je vynechá zcela.