Vynikající hovězí po burgundsku pochází, jak už název napovídá, z Francie. Maso dušené na červeném víně s rajčatovou omáčkou, zeleninou a žampiony má výraznou chuť a zasytí i ty nejhladovější strávníky.
bramborová kaše
bramborové pyré, pečivo k podávání
Vložka:
12
ks
šalotka
2
lžíce
máslo
2
lžíce
olej
400
ml
hovězí vývar
bouquet garni
4 snítky petrželky, 1 bobkový list a 2 snítky v tymiánu svázané v gáze
500
g
žampiony
Postup přípravy receptu
1
Očištěné maso nakrájejte na kostky velké 5 x 5 cm. Slaninu nakrájejte na kostky a dozlatova ji orestujte v silnostěnném kastrolu zastříknutém olejem. Vyndejte ji děrovanou lžící na talíř a nyní v kastrolu opečte ze všech stran maso. Přesuňte ho ke slanině.
2
V kastrolu opečte na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev a cibuli. Do kastrolu vraťte maso se slaninou. Osolte je a opepřete, poprašte moukou. Znovu orestujte a promíchejte. Přilijte víno a vývaru jen tolik, aby bylo maso pod hladinou. Vmíchejte rajčatový protlak, prolisovaný stroužek česneku, bobkový list a většinu tymiánu (trochu lístků si odložte na ozdobu). Kastrol vložte do spodní části trouby. Přikryjte poklicí a při 160 °C pečte 3 až 4 hodiny.
Šalotky mezitím oloupejte a rozdělte na jednotlivé cibulky. Rozehřejte 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje a na tuku 10 minut zvolna opékejte cibulky. Zalijte vývarem, přidejte bouquet garni a za mírné teploty vařte pod poklicí asi 1 hodinu.
4
Očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky. Před koncem vaření masa je 5 minut restujte na zbylém másle a oleji.
5
Šalotky i žampiony vsypte k masu, přidejte odložené lístky tymiánu a podávejte s bramborovým pyré nebo pečivem.