Otevírací koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky a mandle dejte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo je rozmixujte. Máslo rozehřejte a v míse promíchejte se sušenkami. Vzniklou hmotu naneste na dno formy a vymačkejte do jednolité vrstvy včetně zvýšených okrajů. Povrch můžete uhladit obrácenou lžící. Formu dejte na půl hodiny do chladničky. Troubu předehřejte na 180 °C.
Vanilku podélně rozřízněte špičkou ostrého nože a vyškrabejte dřeň se semínky. Tu promíchejte s tvarohem, smetanou, cukrem, maizenou, vejci a limetkovou šťávou. Rozestřete do formy a pečte asi 45 minut. Pokud by povrch příliš hnědl, přikryjte koláč papírem. Koláč pak nechte asi 3 hodiny chladnout. Koláč uvolněte z formy, nakrájejte na řezy, ozdobte šlehačkou, citronovým krémem, tenkými plátky limetky a podávejte.
Do cheesecaku jsem nedávala vanilkový lusk, aby víc vynikla chuť limetek. Citronový krém na vrch koláče jsem umíchala ze zbytku šlehačky, tvarohu a moučkového cukru a koláč slavil veliký úspěch! Je pravda, že i mě se pekl přes hodinu.