Prosím Vás dnes jí dělám poprvé v životě a dokud nedal cukr šlo z ní tvarovat a vše do vychladlé dal ten moučkový cukr a kompletně začala lepit a konzistence hustsiho pikaa... Třeba ještě vychladit zatím se přeshodinku chladí, zkušenost? Díky
První falešná hmota co se mi povedla, děkuji za recept <3 :-) <:-) bráška bude mít krásný dortík.
Ahoj,recept vypada uzasne...delali jsme ze suseneho mleka a dopadlo to tak ze je to jako kase.... :( Myslite si ze by jsme mohly pridat jeste mouku...bylo tam sus. mleko olej.med.a mouc. cukr....dekuju moc :-( :-) :-(
Ahoj ! :) prosím vás jak mám docílit toho aby těsto bylo bílé? :)) Předem moc děkuji za odpověď.
No hurá, konečně recept, který fungoval. Zkoušela jsem dva jiné a naprostá katastrofa. Ale tenhle byl super. Figurky jsem sice nezkoušela, ale určitě by šly :-)
Určitě,hmota vydrži vlednici zabalená v potravinářské folii i několik měsíců.Pokud trochu vyschne a drolíse,stačí navlchčit ruce a trochu propracovat a je zas jak čerstvá. :-)
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli může být marcipán v ledničce obarvený potravinářským barvivem jako den předem když budu potahovat dort a potáhnu ho o průměru 23cm a zbydou my ještě na kytičky? Předem děkuji za odpověď. :-)
Super recept. :-\ Moje maličká o víkendu slavila 1 rok,tak jsem se pustila do výroby prvního potahovaného dortu.Vše se povedlo,s hmotou se krásně pracovalo,skvělá jak na potažení,tak i na výrobu růžiček atd.A jako bonus i výborně chutná,přidala jsem jen sušenou smetanu a trochu mandlové tresti a od pravého marcipánu téměř k nerozeznání.
jeee tak to dekuju moc... ja se bala abych nekoho neotravila... ;-)
Budou pořádk jídlu, potahovací hmota, vydrží klidně i 3 měsíce ;-) , až jsem se divila. Ale klidně se ještě podívej na internet, ale je to doopravdy tak ;-)
chtela jsem se zeptat kdyz si predem pripravim testo a udelam z nej figurky ktera necham tyden v lednici... zda se budou moct potom jist nebo budou slouzet pouze jako dekorace.. dekuji za odpoved...
Dělala jsem poprvé v životě...skvěle se povedl a ta chuť ;-) mňam..krásně se s tím pracovalo...jen pro opravdu nezkušené (já se bála přidat vodu aby se těsto nepokazilo) musíte si u zapracování máčet ruce v teplé vodě...tady jsem se to nikde nedočetla a málem jsme celou první várku vyhodila.jinak skvělé! :-*
Mohla bych se zeptat kolik cca hmoty z toho vznikne? Na jak velky dort asi a jestli zbyde i na postavicky?dekuji...Verca :-\
omlouvám se ale ještě jsem tam místo másla dala 7 dkg oleje, když to těsto formuji tak se nelepí
zrovna jsem si tento recept zkusila, je to bezva, dobře se stím pracuje, dala jsem tam o 10 dkg víc cukru a míchala jsem to v domácí pekárně, kde to bylo za chvilku hotové. Díky za bezva recept. :-D <:-)
Díky za super recept! S hmotou se skvěle pracovalo a i chuťově byla výtečná!
me to silene tece..pridavala sem i cukr a stale nic...co s tim\?
mohlo by byt místo másla perla máslová děkuji za odpověd :-)
Poradíte mi, prosím, jaké je vhodné potravinové barvivo do této hmoty? A kdy se má do hmoty přidat? Hned po zpracování s cukrem nebo až po odležení? Děkuji za odpověď
Pro větší elasticitu přidejte 2 nebo 3 lžíce kukuřičného sirupu. Je k dostání ve zdravých výživách za cca 35Kč. Vydrží na více dávek nebo případně lze použít jako sladidlo do čaje (místo medu). Hmota je s ním pružnější a jdou tak potáhnout dobře i členitější dorty.
jakmile voda s máslem vaří, vsypávám mouku a současně sundávám z plotny. mouku dovmíchávám tedy už mimo oheň. přidávám mandlové aroma a někdy je třeba více cukru. výsledek dokládám na fotce:) a možná se z receptu nezdá, ale "marcipán" chutná moc dobře:)
poradite mi preco mam tu marcipanovu hmotu taku lepkavu.receptu som sa drzala :-(
Dobrý den, mohla by jste mi napsat Váš přesný recept na marcipán?Nějak tomu v diskusi nerozumím,není to přesně popsané,ať zas nemám z toho těsto na nic..jsem zvyklá dělat s másle,suš.mlíkem,cukrem....,ale nevařím..nějak letos se mi to nedař-to mé..tak bych prosila přesněji,moooc díky.
moc děkuju za tim marcipán je je moc dobrý ;-) <3
Simi,děkuji za tipy,už jsem dnes udělala druhou várku,obarvila barvičkami a těšíám se na zítřejší tvoření.Jo a přidala jsem mandlové aroma. Díky :o)
Janii, přidávám cukr a suš. mléko půl napůl. Vezmu polévkovou lžíci cukru a polévkovou lžíci mléka, nasypu na vál, promíchám a zpracovávám hmotu.... Pokud je to ještě málo husté, zopakuji.
Jani, určitě přidat cukr ;-)
A ještě jeden a doufám poslední dotaz...Hmotu jsem vytvořila,ale je pořád strašně lepivá a nedá se z ní vytvarovat vůbec nic...Co mám přidat?Cukr?Nechávám ji odpočívat v ledničce,ale asi to nebude o moc lepší,ale uvidím.Trošku mě to mrzí,že si nevím rady,proto žádám o radu Vás..o))
Mám s hmotou lepší zkušenost druhý den, jakoby se proleží a vše se propojí. Druhý den ji ještě hoooodně propracuji a pak je jako modelína. Jinak pokud mi zbyde kousek, lupnu ji v mikroteňáku dolů do ledničky a zpracuji až příště dělám dort (třeba za měsíc). Řekla bych, že ten cukr to dobře konzervuje, je ho tam hodně.... Jo - po delší době bývá ta hmota ztvrdlá, tak ji dám vybalenou na misku do mikrovlnky a na 1 - 2 sekundy vlním. A zase se s tím dám v pohodě pracovat.... Tak hodně úspěchů s dětima (ale aby něco vymodelovaly a nesnědly to :-) :-) :-). S dětmi jsem raději pracovala s vizovickým nebo slaným těstem, tohoto bych se bála, že bude moc chutnat :-)
Ještě mám jeden dotaz.chci vyrábět postavičky s dětmi ve škole z této hmoty.Mohu ji udělat den dopředu?A jak dlouho vydrží v ledničce?Díky :o)
Simi,děkuji :o))
Ano, Janičko, normálně varnu barvím ať už gelovými, nebo práškovými barvami. Práškovou si rozpustim v jedné - dvou kapičkách vody a pak vpracuji, gelovky pracovávám přímo.
Dobrý den,mám jen dotaz,jestli tuto hmotu mohu normálně přibarvovat potravinářskými barvami.Děkuji :o))
Jaruško, také dělám Varnu z tebou uvedených důvodů: je levná, dobře se s ní pracuje a s trestí je velie chutná. Přijde mi, že není tak sladká a těžká jako klasická cukrářská modelka. Zrovna před dvěma týdny jsem dceři potahovala Varnou punčový dortík k narozkám... Malý Martin je ještě asi malý :-) a neumí to :-).
Martine, jediné, co mě napadá: jestli to nebude rukama :-) Mně naopak tahle hmota chutná nejvíc ze všech falešných marcipánů, když se dá mandlová příchuť. A pracuje se s ní výborně, je krásně tvárná...a levná a to dnes také něco znamená ;-)
je to pekne hnusne byt vama tak to neskousim utratite spoustu penez.
Zkoušela jsem dnes přesně podle receptu, jen jsem přikápla mandlovou tresť. Chtěla jsem si poprvé v životě zkusit práci s marcipánem a bylo mi líto drahých surovin za pravý i mléčný marcipán, kdybych to zkazila :-) S těstem se pracovalo hezky, mít ještě trochu výtvarného talentu, výsledek by byl o moc lepší. Dávám 1.
Simčo, díky za recept, zkusím to přesně podle Tebe a dám vědět, jak jsem dopadla:-))))
Tak nevím holky...sušené mléko nikde...tohle mi připomíná hmotu, kterou jsem vyrobila ve svých pěti letech a potáhla tím se setřenkou našeho spícího dědu....:-)))) asi zůstanu u té tradiční s medem a sušeným mlékem a bílkem.
Aničko (pokud mohu, budu tykat a prosím o totéž :-D ). Já to dělám v podstatě tak, jak je výše popsáno: dám vodu s máslem do kastrůlku, jakmile to začne kypět (jako vroucí mléko to "běží" nahoru), tak naráz vsypu předem odvážené množství mouky a ještě na plotně míchám, až se těsto nechytá dna. Je to prostě jako odpalované těsto na věnečky, jenže tam je mouka hrubá a tady hladká. Pak dám hmotu na vál, trochu ji rozprostřu, aby rychleji vystydla a když je už jen vlažná, začnu zapracovávat cukr se sušeným mlékem. V tom je rozdíl proti tomuto zde uvedenému receptu. Připravím si totiž směs cca 200 g cukru a 200 g polotučnehé sušeného mléka, tu přesiju do mísy a promíchám a tuto směs zapracovávám do Varny. Nakonec - když už je celé množství vpracované - tak už jen podsypávám cukrem, až se hmota nelepí a je jako modelína. Celkem se tam ještě vpracuje skoro 100g moučky cukru.
Simčo, můžete tedy napsat,jak ji přesně děláte Vy?? Zkoušela jsem ji několikrát ale dopadlo to tak,že buď se mi drolila, nebo praskala.Díky Anna
Varnu používám, ale recept jsem na ni nedával (já resepty podepisuji :-) ). Já ale dělám Varnu trochu upravenou - nedávám tolik cukru, ale na uvedené množství bych dala 300 g cukru a 200 g sušeného mléka.
Tak to je určitě recept od Simči :-)