obtáhnout znamená zabalit do těsta jako když děláte plněné knedlíky :-) krém si myslím udělá každý podle sebe jak komu chutná my třeba lepíme nutelou nebo normál máslový krém a zašlehat do něj trochu kakaového pudinku :-)) a mandlové těsto - prostě všechny ingredience smíchejte a pak dáte uležet. není na tom nic složitého jen to chce trošku zručnosti při balení, já si vždy z těsta jen oddělím malý kousek a ten promnu v dlani rozmáčknu prstem a pak už do něj balím plněný piškoty ;) pracuje se s tím dobře není potřeba ani vyvalovat
Tohle já můžu. Dělala jsem je minulé Vánoce, den na to nebyly, tak jsem musela dělat repete - doporučuji, velmi žravé!
Ja si marcipan pri vyvalovani podsypavam cukrem. Pridavam do nej par kapek tresti "horka mandle" nebo Amaretto. Vykrojim formickou dve kolecka, ktera prilozim na piskot, spojim okraje a zplostim dohladka. Velice jednoduche a chutne cukrovi, u nas nikdy nechybi.
Dělám také už léta, Vánoce se bez tohoto cukroví i přes jeho náročnost (zde uvedené obtahování těstem) neobejdou. Já si těsto vyválím na placku (ne moc tlustou, tak 2 mm, nutno je ale mít pomoučněný vál, jakmile se přilepí, je problém) a pak vykrajuji skleničkou kolečka asi o průměru 8 cm. Piškoty nesmí být v rumu namočené ani moc ani málo, je potřeba vyzkoušet. Když jsou moc, při obalování těstem těsto potom nasákne a špatně se to dělá a když je piškot namočený v rumu málo tak hrany piškotů těsto trhají. Na samotné obalení si každý nakonec najde svůj "patent", aspoň dle tvrzení lidiček, co už tento recept zkoušeli. :o) Hodně zdaru.
Místo těsta na marcipán jsem použila kupovaný marcipán od Dr.Oetkera. Rozválela jsem ho přes potravinovou fólii a vykrajovala kolečka skleničkou. Recept je úžasně jednoduchý, pomáhaly děti a výsledek je super. Moc díky!!!!!
Tento recept jsem zkusila poprvé a skutečně je výborný.Jen trošku postrádám radu na obtažení piškotů protože těsto se musí dlouho rozpouštět v ruce opravdu po kuličkách a je to zbytečně dlouhé patlání...tak jestli máte nějáký fígl poradte.Jinak velká dobrota :-)
Přidávám se k požadavku na dopsání receptu. Chybí mi výroba kakaového krému a mandlového těsta. Taky jsem nepochopila, co to znamená "obtáhnout". Je škoda, když výroba takévé dobrůtky není rozepsána.
Je to výborný,a ani né tak složitý ;-)
jojo skosila sem to je je to viborni milovala sem to <3 ;-) <:-) <3 <3
Tento recept se mi tedy zdá velmi špatně napsaný! Suroviny, které jsou psané, jsou pouze na těsto a například z čeho se má udělat kakaový krém tady vůbec není. Myslím, že byste tedy měla recept dopracovat, suroviny rozdělit do skupin např. na těsto, na náplň atd. a přepsat postup, aby zahrnoval vše, tedy i přípravu kakaového krému. Děkuji
jak dlouho před vánoci udělat, aby krém vydržel?díky
Podobný recept na koule z dětské krupičky se mi dostal do ruky před rokem a jelikož jsem se ihned pozastavila nad syrovou moukou, lehce jsem ji upražila na pánvi. Nevím, jestli to postačilo, snad ano. Na chuti to, myslím, neubralo. :-\
skutečně tento recept ať je marcipán kupovaný, z krupice nebo sušeného mléka stojí za to!!!!!!
Měla jsem tento recept již dlouho vyhlídnutý a konečně jsem tedy vyzkoušela, napřed jsem byla dosti skeptická ohledně té krupice,a musím říct, že i při konzistenci těsta, přišlo mi to docela těžko "shromažďovatelné",ale když jsem položila mezi dvě fólie, tak se to poměrně super vyvalovalo a pak i to obalování šlo celkem dobře, takže koho tento recept vystraší, nebojte se ho vyzkoušet, určitě to stojí za TO! Jasná 1.
Letos jsem dělala a byly hned pryč. Jen marcipán jsem koupila, myslím, že to cenově nevyšlo ani dráž než sušené mléko. A krém jsem poprvé zkusila vyšlehat z másla, salka a rumu. Pozor, suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil.
To jsem ráda, Zuzano. Už jsem se obávala, že jsem nějaká divná...:-)
Jarko, máte samozřejmě pravdu, tepelně nezpracovaný lepek způsobuje nadýmání, křeče a nevolnosti, poškozuje tenké střevo. Doporučuje se minimálně 10minutové tepelné zpracování, aby se vyloučily škodlivé účinky této bílkoviny. Ale proti gustu....
Já to mám takhle zafixované z dětství, víte? My jsme ani těsto na cukroví nesměli ujídat, že je v tom syrová mouka a "zalepí ti střeva". A nedostatečně provařená mouka v omáčce je cítit. Syrovou mouku jíst by mě prostě nenapadlo, ale každý to asi máme jinak :-) Proto jsem pouze popřála dobrou chuť, nebylo to ve zlém. A pokud vím, syrovou mouku nejedí ani vegetariáni. Třeba vědí proč...
Když pracuji s posypkou(drobenkou) obvykle mi pochybí...A z polohrubé mi chutná víc... :o()
Aby to nebolo celkom zo surovej múky, navrhla by som zemiačky obaliť v marcipáne "Varna", kde sa múka aspoň chvíľu tepelne spracuje anie je to vôbec cítiť surovou múkou.
To myslíte tak, že my všichni, co nejíme mouku syrovou, ale pečeme z ní, tak si nevážíme lidské práce?
Aha...v tom případě přeju dobrou chuť.
Nebudu se o "syrové" mouce bavit s někým , kdo zná potraviny jen od pultu v obchodě. Voda pokud není z plastu je asi taky syrová. Važte si více základních potravin a práce co je v ní.
Ivano, pokud vím, marcipán se vyvaluje na moučkovém cukru. Jíst marcipán chutnající po syrové mouce bych teda nechtěla, nehledě na to, co syrová mouka musí dělat s Vaším zažíváním :-//
ovšem, že marcipán dělám ze sušeného mléka, ale protože je v tomto poměru těsto řídké, tak přidávám kombinaci mouky s suš. mléka. Ja vidíte, někdo ji syrovou krupici. Stejně se to lépe na hl. mouce vyvyluje, sušené mléko je hrubé.
Marcipán dělám ze sušeného mléka, z krupice mi vůbec nechutná. Piškoty slepuji Nutelou a okoupu je v kávě. Piplačka ale mňamka...
Ivano, to fakt jíte syrovou mouku?
Do marcipánu nedávám krupici, ale hl. mouku, když je marciopán řídký, přidám sušené mléko, nebo mouku.Konzistence - jemné těsto. Rum si naleju do misky a spojené piškoty lehce okoupu v rumu.
No já nevím jak kdo, ale já vyválím marcipán na vále, štamprlkou vykrajuji kolečko a natahnu pře horní piškotek. Doporučuji nechat piškoty oschnout, pokud jsou mokré tak se marcipán lepí a nedrží.
Ivanko,nebo někdo,jak obtahujete tím marcipánem ,nějak si to neumím představit.
Skutečně dobré, dělávám je několikrát do roka, mají velmi velkou výparnou schopnost. :-) (velmi brzy se vypaří)
jsou velice dobré do těsta jsem místo mandlové tresti přidala alkohol medovinu královskou a chuť je stejná
Pani Zdenko, ja necham vyslehat ve slehaci maslo s mouckovym cukrem, pak pridam1 az 2 lzice holandskeho kakaa a opet sleham do hladkeho kremu. Cukr pridavam podle chuti, takze vam nenapisu presne mnozstvi. Myslim, ze 125 g masla by melo na jednu davku stacit. Tento krem je velmi jednoduchy a v bramborach dobry. Existuje spousta jinych kakaovych kremu, treba se nejaka kucharinka s nami o recept podeli :-))
Paní Lindo Klein,napsala byste,prosím,jak děláte ten kakaový krém?
Jak děláte kakaový krém a jak se potahuje marcipán?Děkuji
Tieto "brambory" som mala velmi rada ešte ako dieťa, potom sa vytratili z cukrární . teda aspoň u nás a začali sa objavovať až v poslednom čase.Ale musím povedať, že teraz mi tak nechutia ako kedysi .Je v nich menej krému a ani ten marcipán nie je taký dobrý. Musím si ich urobiť asi sama, s dobrým marcipánom, lebo ten mám veľmi rada.Podľa mňa, sem patrí najlepšie kakaový krém.
Musela jsem pridelat dalsi davku :-)) Marcipan jsem si koupila a pridala par kapek aroma "horke mandle". Je to vynikajici. Marcipan mohu v jakemkoliv mnozstvi, takze pro me je to ta prava dobrota.
Tak nevim, jestli jsem udelala nekde chybu, ale vubec mi to nechutnalo. Mozna proto, ze nejsem zrovna fanda marcipanu. ale s marcipanem kupovanym to bylo trochu chutnejsi. Mozna je to taky surovinami tady v USA. Jsou prece jenom trosku jinaci. Ale urcite to zkouset uz nebudu.
Vynikající, lahodné . Dnes jsem dodělala, do vánoc ale nevydrží, jdou rychle na odbyt. Díky za recept
Vynikající, lahodné . Dnes jsem dodělala, do vánoc ale nevydrží, jdou rychle na odbyt. Díky za recept
Výborné!!! Budu bojovat až do Vánoc aby je rodinka nesnědla dřív!!! Ale, protože jsou velice jednoduché asi udělám ještě jednu dávku!!! Dávám 1*
Prosím Vás,já tomu vůbec nerozumím...Ty brambory se jako dělají z piškotů a jak namočený piškot v rumu ztuhne???A jaký kakaový krém?Vychvaluje te to jako dobrotu,ale jak ji udělat...
Tak tohle právě hledám. Prosím, nevíte kolik kousků brambůrků je z tohoto množství suroviny?
Ilonko to jsou oni !!! ty jsem hledala!!! Děkuji určitě vyzkouším.
Přesně tento recept mám od maminy - dělala je loni a byly výborné - i příteli chutnali, takže je letos určitě zkusím..
myslím, že paní barča je nějaká rozumbrada! do této dobroty se vždy dával kakaový krém!! takže bez diskuse :-)
Tak to tedy musím oponovat, protože dobrota to je i s dětskou krupičkou. Moc jsem tomu taky nevěřila, ale je to fakt moc dobré. Jenom prosím opatrně s tou mandlovou trestí, stačí opravdu jen pár kapek.
Není-li v návodu přepis, tak to dobrota tedy určitě není, protože obsahuje syrovou mouku. Dobrota to je, dáte-li místo mouky sušené mléko (známá náhražka marcipánu).Piškoty se slepují vanilkovým krémem (máslo, cukr, popř. někdo dává žloutek), ale to už je k diskuzi, někdo radši kakao. Je to piplačka, ale výborné.