Předehřejte troubu na 180°C, plynovou nastavte na stupeň 4. Vymažte dva plechy na pečení, popřípadě je vyložte pečicím papírem. Do velké mísy nasypte...
více o Originální sušenky
Bábovkovou formu vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby zakryla vnější stěnu bábovky. Pokud máte formu, která se hodně připaluje, je možné ji...
více o Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak
1. Nakrájíme či nastrouháme mrkev. Orestujeme na másle.
2. Zalijeme vodou (nepoužívám vývar, kazí to chuť mrkve), přidám na povaření 2 brambory ...
více o Mrkvový krém se zázvorem
V hrnku smícháme olej, med, papriku, česnek, tymián a dáme na chvíli ohřát do mikrovlnné trouby. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky....
více o Kuřecí stehna na medu s jablky
Do vroucí vody přidáme směs koření a 5 minut vaříme. Poté na dalších 5 minut přidáme i černý čaj (čaj nelouhovat déle než 5 minut, jinak zhořkne). Na...
více o Indický Masala chai
Rozpustíme sádlo, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidejte hříbky, kmín a sůl a nechte 10-15 minut restovat. Můžete...
více o Guláš z hub
Mouku, sodu, zázvor a skořici smíchejte, pak přidejte změklé máslo a zpracujte, aby to vypadalo jako strouhanka, pak přidejte cukr. V míse vyšlehejte...
více o Perníkový panáček
Vepřové maso (kýtu) nakrájíme na kostky a dáme do větší mísy.
Ve sklenici (cca 200 ml) smícháme rostlinný olej, sojovou omáčku, chilli, zázvor, pepř,...
více o Pikantní vepřové kostky s čínskou zeleninou
Na oleji osmahneme cibulku dozlatova, pak přidáme mleté maso a necháme opéct, dokud pěkně nezhnědne. Přidáme koření, bylinky, rajčata, kostičku a...
více o Mleté maso po marocku
Vajíčka s cukrem půl hodiny stále mícháme, pak přidáme zázvor (podle chuti, my dáváme 2 lžičky), mouku a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme hrubší...
více o Zázvorky - ty naše :o)
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kousky. Vytvoříme si směs z podmáslí, soli, česneku, pálivé a sladké papriky a zázvoru, do kterého dáme kousky masa a...
více o Pikantnější kuřecí tortilla
Rohlíky pokrájíme, zalijeme vínem a poté vymačkáme.
Zaječí srdce a předek uvaříme v osolené vodě doměkka (vývar si ponecháme). Pak maso obereme a...
více o Zaječí sekaná pečeně
Hovězí maso dobře nasolíme a obalíme v zázvoru, pak v hladké mouce a necháme asi hodinu odležet. V hrnci si osmažíme na pokrájeném špeku s trochou...
více o Houbovo-zázvorové hovězí
Hrušky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, česnek prolisujeme, cibule nakrájíme na drobno. Vše dáme do hrnce s odměřenou vodou, olejem, octem a...
více o Hrušková mňamka pikantní
Do 1 litru vroucí vody přidáme koření (3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíce římského kmínu, 1 lž. tymiánu, 1 lž. kari madras, 1 kostka...
více o Veganský indický sójový guláš
Pohanku propláchneme studenou vodou a dáme vařit /stačí 3 minuty varu a následně 30min nechat pod pokličkou stát.
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme...
více o Pohankový nákyp s nivou a skořicí
1) Pohanku uvaříme dle návodu - tj. propláchnout studenou vodou, pak v osolené vodě povařit cca 3 minuty a nechat cca 20min odstát, až se voda vsákne....
více o Pohanková dobrota
Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list, a nové koření, osmažíme do sklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci...
více o Thajská čočka se zeleninou
Smícháme všechny ingredience a naložíme do nich maso. Vystačí asi na 1 kg masa.
Používám tuto směs také na vytvoření těstíčka na masové placičky, vždy...
více o Marináda nejen na gril
Marinádu na prsa uděláme z vína, sojovky, vývaru - 2 dl, bobkového listu, nového koření, skořice, cukru a 5 minut povaříme. Prsa okořeníme kmínem a...
více o Sladká kachní prsa s červeným zelím
Množství surovin záleží na počtu strávníků.
Filety ochutíme osolíme a necháme chvíli proležet. Pak je osušíme a vložíme do okořeněných rozšlehaných...
více o Ryba v kořeněném vajíčku
Kuřecí prso nakrájíme na nudličky, opepříme a necháme alespoň půl hodiny marinovat v omáčce smíchané ze zázvoru a sojové omáčky. Nesolíme, sojová...
více o Kuřecí zázvorové nudličky
Fazole namočíme přes noc do studené vody. V téže vodě vaříme cca 15 - 20 minut pod pokličkou. Scedíme a necháme okapat. Dáme do pekáče nebo větší...
více o Pečené fazole
Maso nakrájíme na tenké plátky, vložíme do misky a přidáme sůl, cukr, zázvor, ocet a rozšlehané vejce. Dáme do lednice na 20 minut odležet. Vývar...
více o Korejská pórková polévka
Garam Masala je směs koření hojně využívaná v Indii a dalších jihoasijských zemích. Je to koření vhodné na drůbež, popřípadě do omáček k těstovinám či...
více o Garam Masala
Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za...
více o Hrachová kaše (moc dobrá)
Ve středním kastrolu rozehřejte olej. Přidejte cibulku, papriku, rajčata, česnek a cuketu a opékejte za stálého míchání 5 minut. Už dále nevařte, ale...
více o Jimův kořeněný kuskus
Na oleji orestujeme drobně pokrájený špek s cibulí dozlatova. Přidáme pokrájené, osolené a opepřené maso. Orestujeme ho, zaprášíme moukou (cca 2...
více o Guláš s houbami a zázvorem
Cibuli a slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme pokrájené hovězí maso na kostky a také orestujeme.
K masu nasypeme...
více o Sedlácký guláš
Z rohlíků odebereme kůrku, nakrájíme na plátky a zalijme smetanou. Prochladlé brambory dáme do mísy, důkladně rozšťoucháme a necháme úplně vychladnout...
více o Majoránkové karbanátky
Maso očistíme, zbavíme tuku, nařízneme kraje. Všechny suroviny na marinádu promícháme a kotlety do směsi naložíme na 30 minut. Před grilováním kotlety...
více o Pomerančovo-medové kotlety - grilované
Špek s drobně pokrájenou cibulí orestujeme dozlatova.Maso pokrájíme na kostky, osolíme a také orestujeme na cibuli se špekem dozlatova. Až se šťáva...
více o Hovězí zázvorový guláš
Smícháme vodu, sherry, solamyl, sojovou omáčku, cukr, bujón a zázvor.
Velkou pánev vymažeme tukem (olejem) a rozpálíme ji. Přidáme mrkev a česnek, za...
více o Tofu se zeleninou
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme zázvorem nebo kořením dle vlastní chuti a zaprášíme škrobovou moučkou. Papriky...
více o Variace na Kung-Pao
Oloupanou a pokrájenou cibuli smícháme se suchým sojovým masem. Přidáme zázvor a sůl, vše nasypeme do litru vroucí vody a na mírném ohni vaříme cca 15...
více o "Čína" se sojovým masem a kedlubnou
Nudle přelijeme vroucí vodou a necháme cca 3 minuty stát (dle návodu), pak slijeme. Zelí pokrájíme na nudličky a spaříme vroucí vodou, kterou slijeme,...
více o Houbový salát se skleněnými nudlemi - ostrý
Kuřecí nebo vepřové maso pokrájíme na nudličky, které namáčíme v kašičce z rozšlehaného vejce se škrobovou moučkou. V pánvi s rozpáleným olejem je...
více o Masové nudličky na zelenině s nudlemi
Očištěné stroužky česneku dáme do zavařovací sklenice. Marinádu povaříme a dokud je ještě teplá (ne vařící), zalijeme s ní česnek. Po vychladnutí...
více o Marinovaný česnek II.
Konopná semínka očistíme a opražíme na pánvi. Pražíme tak dlouho, dokud nejsou zlatohnědá a poté zalijeme olejem, přidáme tofu, a za stálého míchání...
více o Konopné tofu
Vývar z hlav: 2 rybí hlavy (z kapra), 2 bobkové listy, ½ cibule, sůl
Hlavy dáme do hrnce s vodou. Vody musí být tolik, aby byly hlavy celé pod vodou....
více o Slavnostní rybí polévka
Bílky našleháme s vodou a obalíme v nich ořechy. Na sítu je necháme okapat a obalíme je v promíchaném koření s cukrem a solí. Rozprostřeme na plech s...
více o Kořeněné ořechy - pochoutka k vínu
Brambory pokrájíme nožem nebo mřížkovým kráječem. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje, na kterém brambory orestujeme dozlatova. Ke konci posypeme...
více o Restované brambory - zázvorové
Nejdříve si smícháme v misce všechny suroviny na směs koření. Směs si můžeme připravit i předem a nechat uležet v lednici. Brokolici si rozdělíme na...
více o Indonéské kuře Rendang
Za studena smícháme všechny ingredience, do hotové marinády vložíme kuřecí prsíčka, necháme přes noc marinovat. Grilujeme z obou stran po dobu 5 -...
více o Kuřecí prsíčka na grilu
Filety z kapra nakrájejte na tenké proužky. Jemně nakrájenou cibuli a stejně tak drobně nakrájenou slaninu nejprve trochu osmahněte na pánvi....
více o Pečené kapří ocásky
Filety z kapra nakrájejte na delší tenké kousky. Takto připravené hranolky kapřího masa osolte, potřete lisovaným česnekem, kořením a sojovou omáčkou...
více o Hranolky z kapra
Maso vcelku omyjeme, protkáme špekem, nasolíme, posypeme kořením na vepřovou pečeni a zprudka osmahneme na pánvi ze všech stran dohněda. V kastrolu...
více o Klobova vepřová pečeně