Bábovkovou formu vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby zakryla vnější stěnu bábovky. Pokud máte formu, která se hodně připaluje, je možné ji předtím ještě vymazat sádlem, ale obvykle to není nutné.
2
V mixéru si nadrobno nasekáme libeček, česnek a cibuli - kdo nemá robot, tak česnek utřít a libeček s cibulí nakrájet na co nejmenší kousky.
3
Smícháme s mletým masem, opepříme, přidáme cca lžičku sušeného zázvoru a rozmarýnu (pokud máte rozmarýn čerstvý, přidejte ho do mixéru spolu s libečkem, postačí tak 4 snítky) a dle chuti dosolíme.
4
Rohlíky namočíme v mléce, dokud se nenasají, pak je přes síto vyždímáme a přidáme do směsi.
5
Vše důkladně promícháme, to pomůže tomu, že směs nepopraská.
6
Hotovou směs dáme do formy vyložené slaninou a pečeme na cca 200-220°C cca 45-60 minut - dokud na povrchu nezačne tmavnout a viditelně neodskočí od stěny bábovky.
7
Pokud si nejste jistí, zda je hotová, píchněte do ní jehlou - neměla by vytékat už žádná "růžová šťáva".
8
V bábovce bude stále ještě "bublat vypečená šťáva", to je v pořádku, nemusí se vyvařit celá, stačí ji po upečení opatrně slít.
9
Nožem pro jistotu bábovku jemně uvolníme od středu bábovky (stačí jen horní upečený okraj, přiklopíme talířem a obrátíme-vyklopíme.
10
Podáváme teplé s bramborem nebo bramborovou kaší jako klasickou sekanou, ale úspěch bude mít i studená jako součást pohoštění pro hosty.