Bůček uvaříme v tlakovém hrnci doměkka. Odstraníme případné kosti a maso nakrájíme na drobné kostičky. Veku také nakrájíme na drobné kostičky. Maso i...
více o Špekové knedlíky I.
Vykostěný a kůže zbavený bůček nakrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku. Přidáme mléko, strouhaný sýr, důkladně promícháme, v misce přikryjeme...
více o Vlašimské řízky
Do čistě vytřené porcelánové mísy s kulatým dnem vložíme žloutky dokonale zbavené bílků. Žloutky trochu osolíme a rozetřeme drátěnou metlou. Ze...
více o Majonéza základní
Oloupané brambory, mrkev, fazolky a oloupaná jablka nakrájíme na stejnoměrné kostičky a vložíme do mísy. Okurky oloupeme a nakrájíme na drobné...
více o Francouzský salát
Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme několika lžícemi...
více o Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Vepřovou a telecí pečeni, oloupaná jablka a cibuli nakrájíme na velmi jemné nudličky a přidáme na nudličky nakrájené a trochu vymačkané okurky. Tuto...
více o Pražský salát II.
Mouku prosijeme do mísy, osolíme, přidáme vykynutý kvásek z rozdrobeného droždí, šálku teplého mléka a lžíce cukru. Vmícháme zbytek teplého mléka,...
více o Šátečkové koláče
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, lehce potřeme hořčicí a poklademe tenkými plátky anglické slaniny. Doprostřed dáme plátek sýra, který obalíme...
více o Rožmberské plněné řízky
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a namočíme do marinády alespoň do druhého dne. Marinádu připravíme smícháním všech přísad.
Pak je marinádou...
více o Vepřové kotlety "rošťáci"
Oloupané okurky velmi jemně nastrouháme. Papriku očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
Ocet svaříme s trochou vody, solí, česnekem, cukrem a kořením...
více o Okurkový salát s paprikou a smetanou
Okurky oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Promícháme je se solí, sekaným koprem a utřeným stroužkem česneku. Měkký tvaroh utřeme s olejem, octem,...
více o Ruský okurkový salát
Očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky a osmahneme na másle s drobně nakrájenou cibulí dorůžova. Pak zaprášíme moukou, zalijeme 3/4 litrem vody,...
více o Polévka po moravsku
Oloupané brambory nakrájíme na kostky, zalijeme horkou vodou, okmínujeme a vaříme doměkka. Vývar s bramborami zalijeme smetanou smíchanou s moukou....
více o Bramborová polévka s koprem
Ze syrových nastrouhaných brambor vymačkáme rukou vodu, přidáme vařené nastrouhané brambory, vejce, mouku, kvásek z droždí, česnek utřený se solí a...
více o Kynutý bramborák
Oloupané brambory nakrájíme na kostky, zalijeme horkou vodou, okmínujeme a vaříme doměkka. Vodu scedíme, brambory rozštoucháme na kaši, zalijeme...
více o Polévka ze štouchaných brambor
Omyté kuře rozkrojíme na čtvrtky, osolíme, opepříme a v troubě na rozehřátém másle do zlatova po obou stranách opečeme. Před dopečením přidáme plátky...
více o Kuře Imperial
Opláchnuté a osmažené kapří maso nasekáme na větší kostky, opepříme, pokapeme citronovu šťávou a olejem a necháme v chladničce asi 2 hodiny odležet....
více o Kapr s houbami na jehle
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou postupně zaléváme studeným vývarem a za stálého míchání 20 minut povaříme. Do takto připraveného...
více o Pórková polévka s houbami
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, brambory na plátky. Na dno vymazaného pekáče poklademe brambory, kotlety...
více o Kovářské kotlety
Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a dohladka ji umícháme (neměla by přijmout žádnou barvu a nesmí být zahnědlá), za stálého míchání přilijeme vývar a...
více o Polévka s kerblíkem
Filé posypeme grilovacím kořením, osolíme a lehce po obou stranách osmahneme na rozehřátém oleji.
Na dno pekáče poklademe kolečka cibule na ni dáme...
více o Zapečené rybí filé
Očištěný a opraný salát rozdělíme na jednotlivé listy (větší listy přelomíme) a rozložíme na salátovou mísu.
Přidáme nakrájené vařené fazolky, na...
více o Míchaný salát Capri
Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme...
více o Židovská pomazánka z vajec a cibule
Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky...
více o Ostrá pomazánka
Maso, oloupané brambory, okurky a tři vejce nakrájíme na kostičky, osolíme a smícháme s majonézou a dresinkem. Salát přesypeme na mísu a ozdobíme...
více o Ruský masový salát
- maso nakrájíme na kostky
- cibuli, rajčata i papriku nakrájíme na kostičky
- cibuli osmažíme dozlatova
- přidáme maso
- podlijeme vývarem
- přidáme...
více o Hovězí na rajčatech a paprikách
- cibuli nakrájíme na kostičky
- osmahneme dozlatova
- přidáme nakrájená játra a slaninu
- opepříme, okmínujeme
- podlijeme vodou
- můžeme dusit v...
více o Játra dušená po česku
- cibuli nakrájíme na kolečka a rozebereme je
- osmahneme je dozlatova
- přidáme játra, opečeme
- přidáme kari
- podlijeme a dusíme
- přidáme oříšky
-...
více o Játra na indický způsob
- sýr nastrouháme na hrubší nudličky
- salám, okurky, vejce a cibuli pokrájíme na kostičky
- osolíme, opepříme
- přidáme hořčici a majonézu
- lehce...
více o Holandský sýrový salát II.
- maso nakrájíme na kostky
- cibuli podusíme na tuku
- přidáme papriku a maso
- osolíme, opepříme
- podlejeme horkou vodou
- dusíme doměkka
- příloha ...
více o Maďarský guláš III.
Z alobalu vystřihneme 4 čtverce tak, abychom do každého zabalili celé kolečko sýra. Čtverce potřeme olejem a na každý položíme jeden hermelín. Sýry...
více o Pečený hermelín s tymiánem
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme. Důkladně omytý citron nakrájíme na kolečka, pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky. Pomerančovou...
více o Těstoviny v maltézské omáčce
Zelí nakrájíme na proužky široké asi 2 cm. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme stejně jako zelí. Na rozpáleném oleji osmažíme kostičky cibule,...
více o Dušené zelí s paprikami
Filé lehce rozmrazíme a rodělíme na kousky. Rybu, kostičky mrkve a cibule vložíme na pánev, zalijeme menším množstvím vody a mírně osolíme. Dusíme, až...
více o Karbanátky z mořské štiky
Oloupanou cibuli zpěníme na másle, zalijeme 250 ml vařící vody a uvaříme doměkka. Potom cibuli společně s vývarem propasírujeme přes síto. Mouku...
více o Bílá cibulová omáčka
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a do teplých vmícháme tuňáka i s olejem. Po vychladnutí přidáme nakrájenou papriku a jemně nakrájenou cibuli...
více o Těstovinový salát s tuňákem VII.
Menší kousky čekanky, dílky mandarinek, nudličky šunky, sýra a ořechů, nasekanou petrželku smícháme dohromady a zalijeme připravenou zálivkou a opět...
více o Čekankový salát se smetanovou zálivkou
Ve woku zahřejeme olej a lehce orestujeme plátky česneku. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a krátce orestujeme, potom směs zalijeme trochou vývaru...
více o Mrkovová mňamka
Ve woku rozehřejeme olej, přidáme na plátky nakrájený česnek, krátce orestujeme a přidáme kuřecí srdíčka rozkrájená na poloviny a řádně propláchnutá....
více o Celerový toast
Telecí kýtu prošpikujeme celerem s mrkví, osolíme a zprudka opečeme na oleji s cibulí. Přilijeme 200 ml vody a dusíme doměkka.
Maso vyjmeme, šťávu...
více o Protýkaná telecí kýta
V litru vody uvaříme maso, zeleninu v celku a špetku koření doměkka. Přecedíme a do vývaru vkládáme nakrájenou zeleninu a upečený svítek.
Svítek:...
více o Uzený vývar se špenátovým svítkem
Nudličky masa osolíme, ochutíme saturejkou, opečeme ze všech stran na másle, podlijeme pálenkou a povaříme.
Vsypeme plátky žampionů, přilijeme 100 ml...
více o Kuřecí soté s pálenkou
Vodu (200 ml) svaříme s kořením a po chvíli vylouhování zalijeme touto vodou celer nastrouhaný na nudličky, necháme přejít varem a vychladíme. Nejlépe...
více o Celerový salát s pórkem a nivou
Na másle zpěníme jemně nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou kapustu, namočené a nakrájené houby, rajský protlak, těstoviny, sladkou papriku...
více o Italská kapustová polévka se sýrem
Na oleji zpěníme jemně nasekanou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou kapustu, osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou zaprášíme...
více o Dušená kapusta