Uzené se nakrají na kostičky a orestuje na másle zpěněné cibuli, kolik uzeného tolik cibule. Pak se přidá voda nebo vývar (ochucovadla zásadně...
více o Bílá zelňačka
Zelí smícháme s drobně nakrájenou cibulí, nahrubo nastrouhaným jablkem a cukrem. Dvě třetiny směsi rozprostřeme do pekáčku. Kousky kuřete posolíme,...
více o Kuře v závěji dělovými koulemi
Sojový granulát uvaříme ve vodě ochucené bujonem, pak ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Uzené tofu najemno nastrouháme a smícháme ho s...
více o Plněné bezmasé bramborové knedlíky
Listové těsto rozválíme na plát, poklademe plátky tvrdého sýra, uzeninou (moravské uzené nebo anglická slanina) a okapaným kysaným zelím.
Posypeme...
více o Zelný štrůdl II.
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, poklademe lžící kysaného zelí (zbytek si necháme do omáčky) a dáme dvě čtvrtky...
více o Závitky se zelím III.
Mleté maso, uvařenou rýži, čubricu a sůl důkladně promícháme. Z hotové směsi tvoříme šišky.
Na dno pekáčku rozprostřeme zhruba polovinu zelí, na ni...
více o Sarmale se zelím
Na oleji osmahneme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme proprané zelí, které můžeme jemněji pokrájet. Dusíme jako klasické zelí. Mezitím uvaříme...
více o Asijské rizoto
Halušky připravíme tak, že nastrouháme syrové brambory (polovinu na jemno a druhou polovinu hruběji), přidáme, vejce, sůl a mouku. Promícháme, lžící...
více o Halušky podle Martinky
Na kostky (3x3 cm) pokrájené maso osmahneme na tuku, vyjmeme, osmahneme pokrájenou cibuli (nemusí být úplně nadrobno), poprášíme paprikou, vložíme...
více o Zabíjačkové zelí
Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Poté nařízneme několikrát kolena...
více o Pečené vepřové koleno na zelí
Uzené maso vložíme na 2 minuty do vroucí vody, pak je opláchneme studenou vodou a nakrájíme na porce.
Jednu nakrájenou cibuli osmažíme na sádle...
více o Stařenčina lepenica s uzeným masem
Zvlášť uvaříme kysané zelí, den předem namočené fazole, uzené kosti. Smícháme zelí s fazolemi, dolijeme vývarem z kostí nebo vodou, přidáme uzené maso...
více o Fazolačka po Uhersku
Zelí hlávku nakrájíme, kysané překrojíme a dáme vařit každé zvlášť.
Až je uvaříno uděláme záklechtku (brambora, mouka a voda).
Zelí hlávku sliji a dám...
více o Hodobóžové zelí
Těsto za nás připraví domácí pekárna, zapneme ji na program "kynutí".
Mezitím připravíme náplň. Kysané zelí zprudka orestujeme a chvíli necháme na...
více o Bochánky s nádivkou
Na vál vysypeme mouku, přimícháme brynzu, vejce, sůl, mléko a vypracujeme středně tuhé, nelepivé těsto. Z těsta utvoříme malé kulaté knedlíčky....
více o Brynzové knedlíčky
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme do zlatova na rozpáleném oleji. Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky a taky klobásu, nebo párek...
více o Zelňačka z Maďarska
Na rozložené a mírně podravkou posypané plátky jsem dala vrstvičku propláchlého kysaného bílého zelí, posypala sušenými houbami, zavinula a ovinula...
více o Králičí závitky se zelím a sušenými houbami
Vepřové maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme. Horní stranu pomažeme plnotučnou hořčicí, pokladme kysané zelí a doprostřed dáme párek....
více o Vepřové závitky se zelím
Maso nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme na másle do zlatova. Poté podlijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené a necháme vodu vyvařit. Tento...
více o Pravý segedínský guláš
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a když začne zlátnout, přidáme mouku a chvilku za stálého míchání smažíme, zalejeme horkou vodou a řádně...
více o Pochoutka Paní Nadlesní
Sušené houby namočíme aspoň na 30 minut do vody. Maso nakrájíme na kousky (jako na guláš), špek na kostičlky a klobásy na kolečka. Hlávkové zelí...
více o Polský bigos
Nejprve zelí povaříme, poté přidáme nakrájené brambory, přidáme koření a na mírném ohni vaříme. Mezitím na vedlejší plotýnce orestujeme cibuli a do...
více o Zelňačka od Kewa
Kolena rozsekneme na porce, vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka.
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, podlijeme...
více o Vepřové koleno v zelí
Z bůčku odstraníme kůží a naložíme jako na udění na 3 týdny a nejmíň dvakrát obratíme. Naložený bůček oplachneme a nakrájíme na kostky. Cibulku...
více o Segedín z naloženého bůčku
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme společně se slaninou nakrájenou na jemné nudličky, přidáme vepřové maso nakrájené také na nudličky. Dusíme ve...
více o Cmundomaš
V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený...
více o Poctivý boršč
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidáme pokrájené maso, po chvilce protlak a za neustálého míchání restujeme, až se maso zatáhne....
více o Poldiho zelný guláš
Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme kostičky uzeného masa, přisypeme mletou papriku a zalijeme asi litrem vody. Vsypeme nakrájené zelí,...
více o Zelná polévka s drožďovými knedlíčky
Zelí si připravíme normálně jako přílohu, jen můžeme přisladit a zahustit hladkou moukou. Dáme povařit uzené a zároveň si uvaříme těstoviny. Masíčko...
více o Falešné halušky
Naklepané kotlety prudce opečeme na oleji a přendáme na talíř. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli o osmahneme, přidáme mletou papriku - nemusí být mnoho...
více o Segedínské kotlety z Pešti
Krkovici upéct jako na klasické vepřo-knedlo-zelo, nakrájet na větší kostky, zelí slít z nálevu, trochu pokrájet, rajčata nakrájet na větší kostky,...
více o Zapečené vepřové
Rýži povařit do poloměkka, smíchat se syrovým mletým masem, osolit, okořenit. Do zapékací misky nebo pekáčku dát vrstvu pokrájeného kysaného zelí, na...
více o Mleté maso s kysaným zelím II.
Kysané zelí vysypeme ze sáčku, slejeme, necháme odkapat, ale neproplachujeme. Dáme do mísy a přidáme nadrobno pokrájenou syrovou kapii, nahrubo...
více o Salát z kysaného zelí III.
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme na plátky nakrájenou vařenou uzenou krkovičku a nakrájené vařené brambory, osolíme, vše osmahneme....
více o Hradečtí votroci
Brambory důkladně omyjeme a uvaříme do poloměkka. Cibuli nasekáme a krátce orestujeme na oleji. Po chvilce přidáme scezené houby a pokrájené zelí....
více o Brambory se zelím a houbami
Uzená žebra vaříme ve vodě do měkka, uvařené je vyjmeme a do uzeného vývaru dáme vařit pokrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory a klobásu....
více o Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
Uvaříme těstoviny - nejlépe vrtulky. V hrnci zpěníme cibulku na olivovém oleji, až zeskovatí, přidáme na kostičky nakrájené uzené a orestujeme,...
více o Těstoviny se zelím a uzeným II.
Zelí scedíme, překrájíme na drobnější kousky, smícháme s hladkou moukou, vejci, okořeníme kmínem, majoránkou, česnekem, pouze mírně osolíme. Na...
více o Bramboráky z kyselého zelí
Koleno pováříme se zelím, ze kterého jsme vymačkali šťávu, asi hodinu a půl přidáme bobkový list, sůl a pepř dle chutí 4 polevkové lžice cukru, masox....
více o Koleno v zelí
Naporcované, osolené kuře dáme na dno pekáče, na to rozložíme kyselé zelí (my dáváme 2 sáčky) trochu zředíme kysanou smetanu vodou a vše zalijeme....
více o Kuře na zelí jinak
Nejprve uvaříme zvlášt rýži do poloměkka, poté v troše vody necháme povařit zelí a ochutíme klasicky dle chuti (cukr, sůl). Mleté maso orestujeme...
více o Zapékané zelí
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, osolíme, opepříme, ochutíme šalvějí a bazalkou. Podusíme asi 15 minut. Přimícháme...
více o Verzere
Na dno pekáčku nakapeme olivový olej, další patro bude cibule nakrájená na kolečka, další patro zelí (neždímám ho, aby se vytvořila šťávička), další...
více o Zapečené brambory - co dům dal
Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, pokapeme olejem a necháme odležet. Slaninu nakrájíme na kostičky,...
více o Závitky se zelím II.
Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme ji vysmahnout. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, pak kyselé zelí. Promícháme a...
více o Králík (kuře) se zelím
Uvaříme uzené maso. Do hrnce dáme nakrájené brambory, kysané zelí a kusy uvařeného uzeného. Uvaříme ve vývaru z uzeného do měkka.
Vyjmeme na talíř a...
více o Horehronské koleno
Zelí vyjmeme ze sáčku a propláchneme pomocí cedníku, aby nebylo příliš kyselé. Dáme do kastrůlku a zalijeme horkou vodou, na zelí nedáváme příliš vody...
více o Dušené jemné zelíčko
Maso pikantně osolíme, opepříme, nakrájíme česnek, ciibuli na kolečka. Vložíme do mísy, vše důkladně promícháme a necháme marinovat alespoň 4 hodiny....
více o Hovězí guláš se zelím
Připravíme bramborové těsto: nastrouhané brambory smícháme s vajíčkem a zahustíme moukou, osolíme. Vypracujeme vláčné těsto.
Komu se nechce, může...
více o Bramborové placky s překvapením