Polohrubou mouku, heru, vejce a jogurt zpracujeme v těsto, trochu osolíme a necháme chvilku odpočinout.
Těsto rozválíme, vykrajujeme z něho různé...
více o Šátečky s nádivkou z nivy
Vodu svaříme s kmínem nebo fenyklem a po procezení podáváme vlažné po lžičkách. Když jej dítě odmítá, přisladíme 1/2 lžičkou cukru....
více o Dětský čaj při nadýmání
Kuře omyjeme, prosolíme ze všech stran a položíme do pekáčku. Ná pánvi rozpustíme slaninu a kuře jí polijeme. Kuře obložíme máslem, kousek dáme i...
více o Kuře na rumu
Remosku, případně zapékací místu lehce vymažeme sádlem, na dno dáme červené zelí a na to položíme rozporcované kuře, které jsme osolili a hodně...
více o Rychlá kachna z kuřete
Oloupeme okurku a podélně ji rozřízneme. Lžičkou vydlabeme jadérka. Zbylou dužinu pokrájíme na malé kostičky. Omyjeme a otřepeme mátu. Otrháme lístky...
více o Raita
Kuře důkladně očesnekujeme na povrchu i uvnitř rozdrceným česnekem. Sýr a slaninu nakrájíme na kostičky a naplníme tím kuře, sešijeme nebo sešpejlíme....
více o Kuře se sýrovou nádivkou
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a lehce zakápneme olejem. Necháme v lednici nejlépe přes noc odležet, ale stačí i na několik...
více o Vepřové plátky v gulášové šťávě
Rýži uvaříme v sáčcích do měkka společně s novým kořením a celým pepřem. Na oleji osmahneme cibuli (většinou se to dělá do zlatova, já ji raději mírně...
více o Houbové rizoto
Namočený hrách uvaříme, zvlášť vaříme kroupy s troškou kmína a soli a oleje - aby se nepřivařovaly. Na tuku a škvarcích osmažíme nadrobno nakrájenou...
více o Svarba - hrách a kroupy
Maso osolíme, okmínujeme a dáme na plech, posypeme cibulí a předem namočenými houbami, přikryjeme a dáme přes noc uležet. Před vložením do trouby...
více o Maso na houbách babičky Aničky
Brambory oloupeme od tenké slupky, umyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, opražíme,...
více o Nové brambory s kysaným mlékem
Z vajec, mouky, česneku a koření uděláme hustší těstíčko. Filé lehce osolíme, nakrájíme na větší kousky a obalujeme v těstíčku. Smažíme ve vyšší...
více o Pikantní rybí kousky
Chléb nakrájíme na malé kostky a se sezamem opečeme na másle.
Nasypeme do mísy, přidáme na tenké nudličky nakrájené zelí a papriku, na tenoučká...
více o Prima salát
Na růžičky rozebraný květák vaříme v osolené vodě asi 10 minut, potom přidáme na kostky nakrájené brambory, okořeníme, přidáme lžičku kmínu a vaříme,...
více o Květáková polévka II.
Brambory nakrájené na střední kousky dáme na mírný oheň vařit se solí, kmínem. Několika kousky nového koření a bobkovým listem tak, aby byly zcela...
více o Horskej blaf
Bůček upečeme s cibulí, kmínem a eventuálně zázvorem. Kuřecí játra podusíme na troše tuku a cibuli 1/2. Okořeníme pepřem, zázvorem, muškátovým oříškem...
více o Jednoduchá domácí paštika
Větší chlebovou patku vydlabeme a vrchovatě naplníme dobrým sádlem. Navrchu posypeme kmínem. Poté ji vložíme do nasoleného kuřete, které ještě po...
více o Kuře a la kachna II.
Syrové brambory nastrouháme na kaši, vybereme co nejvíc vody a toto množství nahradíme mlékem, přidáme vejce, koření, anglickou slaninu nakrájenou na...
více o Cmunda na pekáči
Krupky spaříme a uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem a trochou sádla.
Na cibulce podusíme houby a vše smícháme dohromady. Okořeníme prolisovaným...
více o Štědrovečerní kuba z Domažlic
Koření rozdrtíme v hmoždíři, přidáme prolisovaný česnek a cibuli, pomletý mák a sůl. Maso nakrájíme na dlouhé tenké pásky a obalíme je v připraveném...
více o Grilované žížaly
Kotlety okořeníme, osolíme, obalíme v mouce a dáme zprudka péct do vyhřáté troby, nejlépe na plech (na kterém se odehrává zbytek přípravy)
Přidáme na...
více o Kotlety na houbách IV.
Houby uvaříme v osolené vodě s kmínem. Z másla a mouky uděláme zásmažku, zalejeme smetanou a přidáme k houbám. Krátce povaříme, ochutíme lžičkou octa...
více o Hladká Ančka
Do hrnce vložíme nastrouhanou mrkev, kousek celeru, na malé kostičky nakrájené brambory, utřený česnek, kmín, sůl, kostku zeleninového bujónu (nemusí...
více o Česnečka pana Fořta
Na oleji nechám zesklovatět 1 a půl cibule, potom přidám na větší kousky nakrájená kuřecí játra, lehce zasypu mletou paprikou a kmínem a orestuji. Po...
více o Kuřecí játra na víně
Žampiony nakrájíme nadrobno a na trošce oleje vydusíme spolu s kmínem. Je důležité, aby byly houby opečené dozlatova a neměly žádnou vodu. Do...
více o Žampionová pomazánka
Na olej dáme pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Na ni dáme papriky a gulášové kostky, pokrájené zelí, přidáme houby a zalijeme vývarem. Do něho...
více o Zelná pálivka
Maso pokrájet na kostky, osolit, okmínovat a péct podlité vodou do měkka. Mezitím propláchnout kroupy a nechat okapat. Orestovat na sádle posekaný...
více o Vepřové s kroupami na česneku
K prolisovanému tvarohu přidáme smetanu, promícháme a našleháme. Pak přidáme jemně nastrouhanou mrkev a cibuli, sůl, kmín, nasekanou pažitku a...
více o Tvarohová pomazánka s karotkou - slaná
Uvařené vychladlé brambory nastrouháme, dáme je na vál, přídáme máslo a mouku, sůl a propracujeme těsto. Necháme jej asi 30 min odpočinout. Potom z...
více o Bramborové rohlíčky plněné šunkou
Uvařené studené brambory nastrouháme, osolíme a propracujeme s moukou až se těsto na vále nelepí!! Z těsta vyvalujeme placky, které plníme usekaným...
více o Bramborové obloučky
Listové těsto rozválíme na obdélník cca 20x40 cm. Jednu delší stranu potřeme vejcem, zbytek potřeme špenátovou náplní: špenát rozehřejeme, ochutíme,...
více o Šneky
Uděláme cibulovou jíšku zalijeme ji vodou, přidáme na kostičky pokrájené brambory a houby a trochu kmínu.
Až jsou brambory a houby měkké přidáme...
více o Zelňačka s houbami
Vypracovat těsto. Ihned vyválet, nakrájet trojúhelníky, pomazat rozpuštěným máslem a zarolovat do tvaru rohlíčku. Potřít žloutkem, posypat solí nebo...
více o Banketní rohlíčky
Předem namočený hrách uvaříme v osolené vodě do měkka.
Slaninu nakrájíme na kostky, opečeme, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Vmícháme protlak,...
více o Hrách na maďarský způsob
Slaninu nakrájíme na kostky a rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a opražíme. Přidáme nať, trošku kmínu, ocet a prolisovaný česnek.
Potom vložíme...
více o Brambory s vejci na slanině
Dršťky vydrbeme solí a důkladně opláchneme vodou. Dáme je vařit do první vody a vaříme je zhruba 3/4 hodiny. Poté dršťky slijeme a dáme je vařit do...
více o Dršťková polévka grand
Vypracujeme těsto jako na buchty a bez kynutí tvoříme lžičkou bochánky na vymaštěný plech.
Ihned pečeme v hodně vyhřáté troubě cca 20 min....
více o Grahamky
Kurře omyjeme, nasolíme, okořeníme, naplníme nádivkou (může být i bez nádivky), položíme na plech, pod kuře dáme plátek celeru a mrkev rozkrojenou na...
více o Maminčino kuře na zeleninové posteli
Na omastku orestujeme na půlkolečka krájenou cibuli. Po zrůžovění cibule přidáme pokrájená a případně i odblaněná játra. Krátce orestujeme, okořeníme...
více o Játra na fazolích
Chleba, točeňák, cibuli pokrájíme na kostky. Chlebem vyložíme spodní část zapékací misky. Na omastku necháme zpěnit cibulku, posléze přidáme točeňák,...
více o Chlebodědek
Očistěné, vyprané houby nakrájíme na kousky. Do kastrolu dáme sádlo a na drobno pokrájenou cibli. Cibuli necháme zesklovatět a přidáme houby, masox,...
více o Houbová omáčka II.
Propracovat těsto, nechat 30 minut odpočinout. Poté vyválet, vykrajovat kolečka. Dáme na plech, potřeme vejcem a posypeme cibulí, solí a kmínem....
více o Cibuláčky
Smícháme mleté maso s vejci, strouhankou nebo rozmáčenou houskou, rozetřeným česnekem, 2 vajíčky. Okořeníme (pepř, majoránka, kmín) a osolíme....
více o Zapékaní chrousti
Prvním krokem vrhneme fazole do mísy a zalijeme dostatečným množstvím vody. K fazolím rozdrobíme hovězí bujon a lehce zastříkneme tabascem. Můžeme...
více o Fazolačka s amoletou
V míse si připravíme podoubnou směs jako na sekanou: mleté maso, 2-3 lžičky soli, pepř, koření na mleté maso a česnek dle chuti, 2 lžičky plnotučné...
více o Zapečená cuketa s mletým masem
Na sádle osmažíme pokrájenou cibuli, přisypeme papriku a přilijeme studenou vodu. Poté přidáme na kostky nakrájené maso, oloupané a nakrájené brambory...
více o Slovinský guláš
Brambory omyjeme a vaříme v osolené vodě s kmínem asi 15 min. Scedíme, oloupeme a necháme vychladnout. Špenát očistíme, několik minut povaříme a...
více o Brambory ve slanině se špenátem
Námi použité maso řádně omyjeme, osušíme. V následujícím kroku maso po vláknech uprostřed skrz prokrojíme dlouhým nožem. Do utvořených otvorů vsuneme...
více o Pečené maso s očima
Kysané zelí smícháme s nakrájenou cibulí a mrkví, kterou jsme předtím postrouhali na hrubším struhadle. Přidáme kmín, a osolíme dle chuti. V hrnku si...
více o Salát z kysaného zelí
Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Potom je přemícháme s majoránkou, česnekem, troškou soli, špetkou kmínu, pepře a dvěma...
více o Babské kuře