Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Panenku odblaníme a očistíme, nakrájíme na plátky,a posypeme pepřovým kořením, osolíme a zalijeme olejem. Necháme odležet v lednici. Potom panenku... více o Panenka Mňam s bramborovými dukátky
Cibuli nakrájíme na drobno a podusíme na troše oleje nebo na sádle. Vepřové maso nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až zrůžoví... více o Plovdivské maso
Cibuli nakrájíme na drobno a na trošce oleje usmažíme. Rohlík namočíme ve vodě. Maso, strouhaný na hrubším stuhadle sýr, mírně vymačkaný rohlík a vše... více o Císařova pochoutka
Medailonky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Opečeme je z obou stran na olejem potřené pánvi a upečené dáme stranou. Do pánve přidáme máslo až se... více o Vepřové medailonky na medu
Nakrájíme uzené maso na kostičky, šunku na flíčky, žampiony na plátky (nebo již krájené z konservy). Silné pláty (asi 2-3 cm) vepřové krkovice po... více o Zingara
Mleté maso osmahneme na pánvi, osolíme , opepříme. Po osmahnutí přidáme nakrájenou cibuli, zeleninové lečo( bez nálevu), rajčata. Směs podlejeme... více o Pikantní maso na "pivu"
Na dno pekáčku dáme na plátky pokrájenou slaninu, a pak už "vrstvíme" - kysané zelí, na něj cibule a jablko (oloupané) nakrájené na kolečka a zalijeme... více o Alsaské kotlety
Cibuli, slaninu nakrájíme na kostičky a na trošce oleje necháme zesklovatět, pak přidáme na kostky nakrájenou plec, osmahneme, přidáme sůl, pepř,... více o Krakonošovo tajemství
Nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme zchladnout. V misce rozšleháme vajíčka, osolíme, opepříme, přidáme sýr, slaninu a vychladlé nudle. Vše... více o Mexické tortilly
V pánvičce na oleji opékáme nadrobno nasekaný česnek s kmínem, až začne zlátnout, odstavíme z plotny a přidáme ostatní ingredience kromě masa,... více o Aztecká citrusová panenka na grilu
Bůček nakrajíme na kostičky a necháme v kotlíku vyškvařit, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli a papriku, pak přidáme nakrájenou na půl kolečka uzeninu... více o Mexické fazole v kotlíku
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme z jedné strany. Opečenou stranou položíme do pekáčku a potřeme směsí: jemně posekaná cibule, šunka... více o Řízky "Nelson"
Pekáček silně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou (může jí být více i na dně, dělá omáčku). Kotlety naklepeme, nařízneme po okrajích, osolíme.... více o Vinařské kotlety
Vše nakrájíme na malé kostky, spojíme solamylem, okořeníme. Smažíme malé placky. Dobré jsou s bramborovou kaší.... více o Placky z bůčku
Tenhle recept vzniknul takřečeno jako z nouze ctnost. Vzniklo ale velmi lahodné jídlo, které je nejblíže rizotu. Cibuli nakrájíme na kostičky a... více o Rizoletto
Maso nakrájíme na velké kostky, promícháme s marinádou a necháme v lednici odležet přes noc. Druhý den napícháme maso na jehlu střídavě s cuketou,... více o Luxusní špízy
1 cibuli osmahneme, přidáme maso na kostičky, sladkou papriku, vegetu, bujón a podlijeme vodou. Osolíme a vaříme do měkka a zahustíme. Rajčata +... více o Maďarský guláš ze Slovenska
Maso: krkovici nakrájíme na 1,5 cm silné plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran potřeme hořčicí, na oleji zprudka opékáme cca 6 minut.... více o Senzační bifteky se žampióny
Žebírka předvaříme v mírně slané vodě asi 20-30 minut. Takto zůstanou šťavnatá a po upečení budou křupavá. Potom je osušíme. Cibuli nakrájíme nadrobno... více o Vepřová žebírka s barbecue omáčkou
Bůček nakrájíme na menší kousky, smícháme s kořením, česnekem, vejci, soli. Dobře promícháme, natlačíme do tlačenkového nebo salámového sáčku a pevně... více o Bůčkový chilli salám "Mortadela"
Maso nakrájíme na medailonky, naklepeme, opepříme, jemně posypeme grilovacím kořením, opečeme na vyšší pánvi, vyjmeme a maso dáme i s trochou omastku... více o Pájina specialita
Den předem uvaříme brambory. Škvarky podle potřeby překrájíme na menší kostičky a v sádle nahřejeme. Zpracováváme-li těsto hnětacími háky, začneme od... více o Švarkové placky s brambory
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a z jedné strany zaprášíme moukou. Touto stranou maso naskládáme na plech předem vymazaný větší... více o Farářské řízky
Vepřové panenky omyjeme a osušíme je papírovou utěrkou. Každý plátek podélně rozkrojíme, ale jen do dvou třetin, a přes potravinářskou folii ho lehce... více o Plněné panenky s pórkem
Papriku a cuketu očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Stejně upravíme uzené maso. Vepřové plátky dobře opláchneme a naklepeme. Okořeníme je podle... více o Vepřové závitky se zeleninou
Rozpálíme troubu na 180 °C. Smícháme kečup s worchestrem a dáme stranou. Maso naklepeme. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme, doprostřed masa... více o Vepřové závitky ve slanině
Plátky krkovičky naklepeme, osolíme, opepříme, z obou stran hodně potřeme rozdrceným česnekem. Plátky naložíme do mléka tak, aby byly ponořené,... více o Česneková krkovička naložená v mléce
Maso nakrájíme na kostky (špíz) nebo plátky (steak). Do misky nalijeme 1/2 malé skleničky oleje, přidáme 1-2 lžíce magi, pepř, sůl,1 lžici oregána a... více o Mňamka - špíz či steak
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, slaninu a část sekaného česneku (česnek jen krátce ke konci, aby nám nezhořkl). Přidáme kostky masa, přisypeme... více o Bramborový guláš na pivu
Nejdříve uvaříme těstoviny v osolené vodě. Můžeme je propláchnout vlažnou vodou. V míse je promíchame s 1-2 lžícemi rostlinného oleje a trochou soli.... více o Smíchovský Maršflek
Na celý pekáč položíme alobal a na jedne straně necháme tu samou velikost alobalu volnou, kterou se později pekáč zakryje. Alobal na pekáči potřeme... více o Vepřové kotlety v alobalu
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na sádle osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené maso, vyčištěnou, spařenou a na plátky nakrájenou... více o Zabijačkový guláš II.
Řízky naklepeme opepříme, dle chuti okořeníme, posypeme hladkou moukou a na oleji opečeme z každé strany 2 minuty. Přendáme do zapékací misky, šťávu... více o Řízky pana faráře
Kotlety naklepeme a osolíme. Do pekáčku dáme máslo, na to kotlety, okolo oloupaná a na 1/4 nakrájená jablka a česnek. Nepřikryté dáme do trouby a... více o Kotlety s jablky a česnekem
Naklepeme maso naložené den předem do marinády z oleje, medu, sladké papriky, sojové omáčky, soli, pepře a utřeného česneku. Jablka omyjeme a... více o Kotlety s jablky
Špek nakrájíme na malé kostičky, až se vypeče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme koření, orestujeme maso, zeleninu a... více o Svratecký guláš
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a naložíme do směsi oleje a koření, jak kdo má rád, např. grilovací koření, česnek atd. Listové těsto... více o Vepřové plátky v listovém těstě
Připravíme brambory na kaši. Oloupeme je, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory slijeme, přidáme horké mléko, máslo,... více o Masový koláč II.
Cibuli nakrájíme na kostičky a podusíme, nakrájíme vepřové maso na kostičky, polejeme trochu worchestrem a sojovou omáčkou. Pak přilejeme celou... více o Samuraj po Patokryjsku
Játra nakrájíme na slabé plátky a vhodíme je do vroucí vody, ihned vyndáme a necháme okapat. Pak je obalíme v solamylu a opečeme do křupava v oleji.... více o Houbová játra
Ořez z vepřové krkovičky upečeme. Měkké maso dáme na prkénko přikryjeme mikrotenovou folií a paličkou na maso roztlučeme. Maso vložíme do mísy přidáme... více o Francouské škvarečky
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na másle a oleji. Okořeníme bazalkou a provensálským kořením. Na pánev nasypeme větší množství cibule,... více o Kotlety podle Inez
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, poklademe lžící kysaného zelí (zbytek si necháme do omáčky) a dáme dvě čtvrtky... více o Závitky se zelím III.
Maso nakrájíme na silnější nudle, osolíme, opepříme a za stálého míchání opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, bob.list, Vegetu,... více o Vepřové maso na paprice
Maso nakrájíme na tenčí plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Nakrájíme brambory na plátky a do skleněné misky prokládáme maso, brambory, maso...... více o Kotletky na šlehačce
Nakrájíme cibuli a česnek nadrobno a dáme zpěnit na rozpálený olivový olej, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a po cca 3 min smažení vložíme do... více o Lasagne pro Davida
Maso nakrájíme na kostičky a vše dobře promícháme - nejlépe rukou. Naplníme do rukávu na tlačenku a vaříme v papiňáku 1 hodinu. Poté vyndáme, občas... více o Vepřovo-vaječná tlačenka
Bůček uvaříme v min. množství vody, do které přidáme jednu cibuli, 3 stroužky česneku, kmín, trošku koření na paštiku. Připravíme si plechovou vaničku... více o Játrová paštika IV.
V osolené vodě uvaříme špagety, na oleji orestujeme cibuli, přidáme vepřovou konzervu nakrájenou na kostky, chvilku mícháme, až maso pustí hodně šťávy... více o Zapečené špagety IV.
Kotlety omyjeme, naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na zpěněnou cibulku. Přidáme kmín a dusíme do měkka. Přidáme trochu másla a zeleninový bojón.... více o Vepřové kotlety na kmíně