Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Uvaříme těstoviny dle návodu, scedíme. Slaninu nakráníme na kostičky a na pánvi necháme vyškvařit. Přidáme pokrájenou cibuli a syrové maso na kostičky... více o Chlupaté těstoviny
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy, stejně tak maso a klobásy. Cibule na kolečka, slaninu na plátky a celou směs důkladně promícháme.... více o Sloní žrádlo na zahradní gril
Na dno kastrůlku vložíme kousek másla velikosti vlašského ořechu. Maso nakrájíme na menší řízky, mírně naklepeme,opepříme a položíme na máslo.... více o Ražniči v kastrůlku
Vše nakrájíme: maso na kostky, cibuli na čtvrtkolečka, ostatní dle libosti, promícháme se zbytkem ingrediencí a dáme péct (délka záleží na kvalitě... více o Martinovy špagety
Vepřové maso nakrájíme na kostky, obalíme ve škrobové moučce, rozklepneme vajíčko, osolíme, zamícháme. Z vývaru, vína, sojové omáčky, cukru umícháme... více o Oheň na jazyku
Bůček se sýry a solí propracujeme a dáme do skleňené nebo porcelánové misky. Do směsi uděláme dolíky, zalijeme je pivem a necháme do druhého dne v... více o Mletý bůček se směsí sýrů
Kuřecí a vepřové maso nakrájíme zhruba na 1/2 cm plátky. Oloupaná jablka zbavená jádřinců a banány nakrájíme na stejné plátky jako maso. Všechny... více o Tajemství II.
Řízky mírně naklepeme, nařízneme po stranách, okořeníme a necháme chvíli odležet. Mezitím nakrájíme hermelín na plátky. Na oleji zprudka osmahneme... více o Vepřové plátky s hermelínem a povidly
Plátky masa naklepeme na tenko tak, aby nebyly moc úzké, osolíme, opepříme, vnitřní část, kterou budeme svinovat dovnitř natřeme malinko hořčicí. Na... více o Vepřový závitek na smetaně a žampionech
Bramboráky připravíme dle vlastního receptu. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a osmažíme. Osolíme, okořeníme a... více o Bramborák "Rodeo"
Maso smícháme se všemi ingrediencemi. Tvoříme koule o průměru 6-7 cm. Vložíme do pekáče, který jsme vyložili pečícím papírem. Podlijeme bílým vínem na... více o Masové koule II.
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na rozpáleném tuku upečeme a dáme do nahřátého hrnce. Část tuku z pečení slijeme a do zbylého... více o Smetanové řízky
Osolené a pokmínované maso dáme péct obvyklým způsobem, až je měkké. Necháme vychladnout, a nakrájíme na kusy, které se vejdou do masomlýnku. Semeleme... více o Bůčková pomazánka III.
Maso si nachystáme, osolíme a opepříme a opečeme na rozpáleném oleji, až se zatáhne a odstavíme je z ohně. Ve větším kastrolu zahřejeme máslo a do něj... více o Ruský guláš
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, lehce obalíme v hladké mouce a osmahneme na olivovém oleji na pánvi. V hrnci osmahneme cibulku s česnekem... více o Mrkvové masíčko
Maso hojně pomažeme hořčicí a necháme alespoň hodinu marinovat. V hrnci rozhřejeme tuk a osmažíme na něm cibuli nakrájenou na plátky a lžičku... více o Vepřové na hořčici II.
Na dno zapékací misky dáme tuk, polovinu cibule, česneku a pórku a vše lehce poprášíme karí. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, ochutíme karí,... více o Vepřové na kari s hermelínem
Vepřové maso, drůbeží maso, čabajku, papriku a špek nakrájíme na kousky a napícháme vše na špejle. Připravíme si marinádu: rozehřejeme máslo, přidáme... více o Špízy do trouby i na gril
Zbytek vepřové pečeně vyvážíme zhruba stejnou hmotností kysaného zelí (v případě kvalitní suroviny je však možno přidat i více vitamínů!). Oboje... více o Pomazánka vepřo-zelo
Anglickou slaninu rozkrájíme na silnější, ale menší čtverečky, asi tak jako dáváme do špízů. Dáme ji opéct na pánev z obou stran, pouze na troše oleje... více o Pikantní vepřová jatýrka
Maso očistíme, osolíme a okmínujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. V papiňáku rozpálíme sádlo (nebo olej) a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme.... více o Vepřová "pečeně" v papiňáku
Strouhanku rozmícháme s mlékem a škrobovou moučkou, přidáme mleté maso, vejce, sůl, pepř, vše řádně promícháme a uložíme nejméně na dvě hodiny v... více o Buřtové karbanátky
Karé nakrájíme na plátky, naklepeme, nařízneme kraje, osolíme, opeříme, a zprudka opečeme na pánvi po obou stranách. Maso uložíme v teple a do výpeku... více o Krakonošův oheň II.
Maso (podle počtu osob) nakrájíme na malé nudličky nebo kostičky, okořeníme (kari až do omáčky, aby nezhořklo) a orestujeme spolu s pokrájenou cibulí.... více o Maso se smetanovo-hořčičnou omáčkou
Zelí nakrájet na nudličky, cibuli na drobno, maso na kostičky. Ostatní suroviny se smíchají dohromady s masem, zelím a cibulí v pekáči, přiklopí se a... více o Bašta
Bůček osolíme a dáme péct s nakrájenou cibulí, ale pozor, ať není bůček zcela vypečený. Játra, bůček a česnek semeleme, přidáme šťávu z upečeného... více o Paštika - zavařená
Bůček rozkrojíme na knihu a rozklepeme paličkou na plát (do tenka). Posolíme, poprášíme pražskou šunkovou solí, potřeme česnekem, pevně svineme a... více o Bůčková roláda vařená
Zapékací nádobu si vymažeme tukem nebo olejem. Na to poklademe naklepané, osolené a opepřené vepřové plátky, následně je posypeme hráškem, kukuřicí a... více o Mňamózní vepřové plátky
Do pekáčku naskládáme na kolečka nakrájené brambory, jemně osolíme, opepříme a posypeme kari. Pozor, kari je dost aromatické, tak nepřehnat! Dále... více o Vepřové - drůbeží na kari
Zelí nakrouháme, osolíme a na trošce oleje osmahneme, pak přilijeme trošičku vody a pod pokličkou podusíme. Vepřové maso nakrájíme na kostičky,... více o Sergejovo zelí
Smícháme hořčici, med, šťávu a vložíme do ní kostky. Necháme asi půl hodiny odležet, dáme na pánev a nejprve zprudka oupečeme, pak dodusíme do měkka.... více o Vepřové kostky v marinádě s kuskusem
Osmažíme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso a restujeme, až maso ztratí hrany (zatáhne se). Přidáme rajský protlak -... více o Vepřové kostky ála bažant
Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky a jemně naklepeme prsty. Směs koření smícháme v trošce olivového oleje a potřeme nachystané maso, které... více o Jednoduchá panenka
Maso naklepeme a naložíme jej do směsi kari koření a jogurtu. Paprikové brambůrky rozdrtíme na jemno a naložené maso v nich obalíme. Na plech položíme... více o Kari maso v brambůrkách
Z uvedených surovin a cibule nakrájené na drobno vypracujeme hladkou směs, ze které podle libosti tvoříme buď kuličky, nebo placičky, a smažíme je na... více o Švédské kuličky ala IKEA
Maso omyjeme a osušíme a zbavíme blan, v hlubokém talíři či v míse smícháme olej s přiměřeným množstvím pepřového koření, přiložíme maso a rovnoměrně... více o Anglická léčka
Na sádle krátce osmahneme cibuli, která je pokrájená na drobno a přidáme vepřové maso pokrájené na větší kostky. Maso restujeme, tak dlouho, až nám... více o Vepřové kostky se sýrovou omáčkou
Vepřové opláchneme, lehce naklepeme. Alobal vždy potřeme olivovým olejem, položíme plátek, který přelijeme 1 lžící sójovky a zasypeme na kolečka... více o Vepřové plátky v pórku
Pokud máme čas, plátky panenky si tak na 2 hodinky předem naložíme do směsi oleje a různých bylinek. Pánev s kapkou oleje pořádně rozpálíme a panenky... více o Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou
Čtyři vejce uvaříme natvrdo. Mleté maso dáme do větší mísy a dobře propracujeme se zbylými 2 vejci, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Rohlíky... více o Skotská vejce II.
Maso nakrájíme na jemné nudličky a zprudka opečeme na oleji s máslem. Osolíme, opepříme. Přidáme papriku nakrájenou na proužky a žampiony na plátky a... více o Stroganov *** II.
Pekáč pořádně vymažeme máslem a na dno položíme ještě 2-3 tenké plátky másla. Každý kousek masa několikrát propíchneme vidličkou, z obou stran osolíme... více o Kotlety na másle s jablky
Panenku nakrájíme na plátky asi centimetr silné. Jemně poklepeme (stačí pěstí) a osolíme. Připravíme si těstíčko z vajíčka, hladké mouky, soli a mléka... více o Panenka v těstíčku s ořechovou omáčkou
Kotlety naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme a po obou stranách osmahneme. Vyjmeme je a dáme na teplo. Do zbytku oleje vložíme nadrobno nakrájenou... více o Švýcarské zapečené kotlety
Játra omyjeme, očistíme. Na oleji osmažíme cibuli do zlatova, přidáme játra a orestujeme, podlijeme vodou a přidáme pepř a kmín. Dusíme do měkka.... více o Strouhaná vepřová játra
Nejprve nakrájíme cibuli, necháme zpěnit. Přidáme na nudličky nakrájený bůček, necháme změknout. Přidáváme nakrájené zelí - dusíme a může se podlít... více o Bůček na zelí
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na části sádla. Na druhé části sádla zpěníme cibuli, přidáme mletou papriku,... více o Mikulovské žebírko
Maso nakrájíme na nudličky, spojíme s bílkem, vodou a solamylem. Rozehřejeme olej a do horkého oleje dáme maso, které mícháme a oddělujeme od sebe.... více o Česnekové výhonky s masem
Na olej dáme orestovat cibulku na drobno. Poté přidáme kmín a necháme orestovat. Na cibulku dáme vepřovou konzervu na kostky - chvíli orestujeme,... více o Levná omáčka na špagety
Panenku nakrajíme na nudličky, které dáme do větší mísy. Nakrájíme papriku, rajčata, porek, cibuli a přidáme k panence. Přidáme také hořčici, kečup,... více o Atreyova Bašta