Slané pečení je velmi oblíbenou kategorií už jenom proto, že ne každý má rád sladké. Velkým trendem je také nespoléhat se na koupené pečivo, ale upéct si vlastní housky či chleba, u kterých má člověk jistotu v kvalitě a použitých ingrediencích.
Jedno z nejoblíbenějších těst je listové, se kterým se dobře pracuje a snese se s téměř každou náplní. Pro základ quiche se používá spíše křehké těsto a úplně odlišný základ se používá na pizzu. Slané pečení se dá rozlišovat nejen podle druhů použitého základního těsta, ale také podle způsobu pracování s náplní, kterou můžete schovat do těsta jako do rolády či štrůdlu nebo ji klást na těsto jako v případě slaných koláčů.
Samostatně pak stojí slané pečení bez náplní, kde má vyniknout především chuť těsta nebo je cílem doplňkové pečivo – vše od kynutých housek až po tyčinky z listového těsta pro zakousnutí ke sklence vína.
Do vymazaného pekáče nebo do vymazané kulaté dortové formy klademe veku pokrájenou na plátky, mezery vplníme kousky veky. Pokapeme mlékem a... více o Pizza z veky
V 60 ml vody rozpustíme droždí. Smícháme mléko a cukr se zbylou vodou a necháme trochu zchladit před přidáním kvasnic. Smícháme všechny suché... více o Pohankové langoše
Vypracujeme těsto a dosypeme mouku tak, aby se těsto příliš nelepilo. Z těsta uděláme 6 dílů, z každého dílu vyválíme placku a tu rozřízneme na 8 dílů... více o Rohlíky z tvarohu
Plátky toustového chleba ( i staršího) rozložíme na plech s pečícím papírem a dáme na chvilku zapéct do trouby, jen aby nebyl tak moc měkký. Pak... více o Toustová pizza
Vejce rozmícháme dokud se nespojí žloutek s bílkem, přidáme med a skořici a opékáme na pánvi bez tuku. Nakonec ozdobíme jogurtem, ovocem nebo... více o Rychlá medová omeleta
Rohlík nakrájíme na tenká kolečka a necháme trošku osmahnout na pánvičce. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, hrášek a na plátky nakrájené rajče.... více o Pipkózní rohlíčky
Cibulku nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji, přidáme špenát, ochutíme podle chuti česnekem, solí. Listové těsto vyválíme na tenký plát, přeneseme... více o Špenátová pizza
Mouku dáme do misky a uprostřed uděláme důlek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a promícháme. Rozmíchané droždí vlijeme do... více o Kynuté brusinkové houstičky
Do zadělávací mísy (či domácí pekárny) nasypeme všechny sypké suroviny, promícháme je, do důlku rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru, vlahé mléko,... více o Pečivo - Dalamánky se semínky
Do vlažného mléka rozdrolíme droždí, přidáme cukr, promícháme a necháme vzejít kvásek (asi 15 min.). Ten potom přidáme k mouce spolu s olejem, vegetou... více o Slané pizza rohlíčky
Do mísy dáme mouku se solí. Přidáme rozdrobené droždí a cukr. Postupně přiléváme asi 600 ml vlažné vody a suroviny propracováváme, hněteme v hladké a... více o Chlebový věnec
Ze všech surovin vytvoříme na vále hladké, vláčné těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v chladu, zabalené. Potom jej plníme nastrouhanými... více o Výtečné těsto štrůdl
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Hummus navrstvíme na pizzový korpus, záleží jak je velký, množství hummusu upravit podle toho. Přidáme plátky rajčat, oliv a feferonky. (Opět si... více o Hummus pizza
Tuto směs natřeme na jednu stranu chleba, obalíme ve strouhance, totéž uděláme s druhou stranou a opečeme na oleji do zlatova. Potřeme hořcicí,... více o Topinky Pavlína
Bramboru nastrouháme na jemno, přidáme ostatní suroviny (mimo ŠKVARKŮ) a zpracujeme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout, třeba dvě... více o Škvarkové placičky
Ve vodě s cukrem rozmícháme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, velmi důležité je těsto pořádně prohníst. Necháme... více o Editin podmáslový chléb s mandlemi
V uvedeném pořadí dáme ingedience do pekárny (sušené mléko je možno vynechat). Zapneme program Příprava těsta. Po skončení programu vytvarujeme 2... více o Bagety z pekárny
Do pekárny vložíme tekuté, pak suché ingredience a zapneme pekárnu. Program: SPRINT nebo základní.... více o Pšenično-žitný chléb
Do pekárny dáme nejdříve tekuté ingrediience, pak suché. Pečeme na základním programu.... více o Chléb s bylinkami a česnekem
Z droždí, cukru, trochu vlahé vody připravíme kvásek. Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přidáme sůl, kvásek, vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, sýr a... více o Dalamánky s mandlemi
Krajíčky chleba potřeme z obou stran sýrem, poklademe salámem, omočíme ve vajíčku a strouhance a smažíme na oleji jako řízky. Necháme okapat na... více o Chlebové řízky
Uzeninu nakrájíme na nudličky, smícháme s lečem a rozdělíme na pizzy. Podle chuti dokořeníme. Na povrch rozložíme sýr nakrájený na slabé plátky. Pizzy... více o Zimní pizza
Na kostičky nakrajeny toustový chléb opečte v troubě při teplotě 140 °C. Vyjměte a opatrně smíchejte s máslem, solí, muškátovým oříškem, se žloutky a... více o Jemné žemlové knedlíčky
Ze surovin (kromě oleje) vypracujeme těsto a necháme kynout na teplém místě, až zdvojnásobí objem (cca hodinu a půl). Těsto pak propracujeme,... více o Ukrajinské "pampuški"
Do hotového těsta na omelety zamíchejte nastrouhaná jablka a nalijte na pánev. Omelety jsou vláčné, chuťově moc dobré.... více o Vylepšené omelety
Těsto: z uvedených surovin zpracujeme těsto, které je trochu řidší než na klasické buchty. Necháme 1/2-3/4 hod kynout. Vykynuté těsto roztáhneme na... více o Pizza trochu jinak od Šimajdy
Starší rohlík rozkrojíme podélně a promažeme marmeládou. Promazaný rozpůlíme a obalíme ve vejci. Osmažíme a podáváme. Já to dělávám dceři do školy na... více o Sladký zapečený rohlík
Uvedené suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Plech potřeme olejem a těsto pomalu vymačkáme po celém plechu (těsto trošku "leze", musí se proto... více o Nekynuté těsto na pizzu
Do vody postupně přimíchávám sůl, cukr, 1/3 mouky s droždím, dokud to lze v míse míchat, pak vyklopím na vál a postupně zapracuji všechnu mouku,... více o Pizza podle Jamieho Olivera
Všechny ingredience smícháme a vymísíme do těsta střední hustoty. Kvasnice není nutné nechávat předkynout! Těsto zaprášíme moukou a necháme 1 hodinu... více o Domácí chléb pro krajany v USA a v zahraničí
Vše dáme v uvedeném pořadí do pekárny, zapneme program základní chléb - po signálu můžeme přidat 2 lžíce slunečnice.... více o Tmavý chléb
Brambory i se slupkou pořádně umyjeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do měkka společně se dvěma lžičkami soli. Uvařené brambory slijeme, ale... více o Fantastický bramborový chléb
Všechny suché přísady smíchat, kvasnice rozpustit ve vodě (suché kvasnice netřeba rozpouštět) a nalít do smíchané směsi, přidat máslo a vypracovat... více o Bageta nebo housky
Vložíme do pekárny (Eta Harmony nebo jiné na 1,5 kg chleba) v uvedeném pořadí, zapneme program Základní, velikost 2, kůrka střední nebo tmavá, dle... více o Podmáslový chléb Harmony
Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, sůl a máslo pokrájené na malé kousky. Mneme rukama máslo tak dlouho, až bude směs vypadat jako drobenka.... více o Pizza sýrová
Z vlažného mléka (asi púl hrnku) a droždí nechíme vzejít kvásek. Do větší mísy nasypeme mouku a přidáme hotový kvásek pak olej, zbytek mléka.... více o Slané rohlíčky II.
Vše promíchat a přidat 1 celé droždí (kvásek) plus půl l vody. Nechat vykynout. Po vykynuti vyválet 2 šišky, pomazat olivovým olejem a posypat solí.... více o Super pražský PIZZA chléb
V míse smícháme mouku s droždím, přidáme sůl, olej a zaděláme vodou těstu. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. na pomoučněném válu těsto rozdělíme... více o Pizza čtyřlístek
Cuketu, mouku, olej, vejce, prášek do pečiva smícháme, dochutíme solí, pepřem a česnekem. Nakonec přimícháme salám nakrájený na malé kostičky. Těsto... více o Cuketová pizza
Do vlažného mléka dáme droždí a trošku krystalového cukru a necháme vzejít kvásek. Vypracujeme těsto: do mouky dáme olej, přídame kvásek, vypracujeme... více o Pizza rohlíky II.
Omládek: droždí smíchame s vodou, necháme chvilku odstát. Mouku nasypeme přes síto do velké mísy, přidáme rozpuštěné droždí, ze začátku smícháme... více o Adrijská Ciabatta
Smícháme ingredience a vypracujeme hladké těsto. Vložíme ho do koláčové formy, okraje vymodelujeme asi 1 cm nad dno a lehce propícháme vidličkou. Poté... více o Švýcarský sýrový koláč
Tohle není recept v pravém slova smyslu, jen uskutečněný povedený nápad. V domácí pekárně na program těsto si nechte vykynout vaše oblíbené či... více o Chlebové buchty
Z přísad vymícháme těsto, dáme do chladničky na 1 hod. odpočinout. Vyválíme 5 mm silné, vykrájíme kolečka s průměrem asi 6 cm, na každé položíme náplň... více o Taštičky z křehkého těsta
Do teplého mléka vmícháme rozdrobené kvasnice a necháme vzejít kvásek. Potom zpracujeme s ještě teplými nastrouhanými bramborami, moukou, vejci,... více o Bramborový langoš s cibulí
V míse smícháme 6 ručně rozmíchaných vajec, nastrouhaný eidam, špetku soli, chilli, trochu papriky, propasírovaný česnek, pepř a na jemno nakrájený... více o Vycourané chleby po jihočesku
Máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru důkladně propracujeme. Vznikne sypká směs jako drobenka. Pak přidáme mléko a vejce, znovu... více o Scones
V míse s moukou uděláme důlek, v němž necháme vzejít kvásek, přidáme ostatní ingredience, Margotky pokrájené na kostičky a vypracujeme těsto, které... více o Sladké pečivo
První část ingrediencí na kvas smícháme v misce, zabalíme do igelitového sáčku, přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. Další den... více o Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot