Slané pečení je velmi oblíbenou kategorií už jenom proto, že ne každý má rád sladké. Velkým trendem je také nespoléhat se na koupené pečivo, ale upéct si vlastní housky či chleba, u kterých má člověk jistotu v kvalitě a použitých ingrediencích.
Jedno z nejoblíbenějších těst je listové, se kterým se dobře pracuje a snese se s téměř každou náplní. Pro základ quiche se používá spíše křehké těsto a úplně odlišný základ se používá na pizzu. Slané pečení se dá rozlišovat nejen podle druhů použitého základního těsta, ale také podle způsobu pracování s náplní, kterou můžete schovat do těsta jako do rolády či štrůdlu nebo ji klást na těsto jako v případě slaných koláčů.
Samostatně pak stojí slané pečení bez náplní, kde má vyniknout především chuť těsta nebo je cílem doplňkové pečivo – vše od kynutých housek až po tyčinky z listového těsta pro zakousnutí ke sklence vína.
Houby namočíme na 20 minut do 2 dl vlažné vody. Droždí rozdrobíme do mléka se špetkou cukru a lžičkou mouky na teplém místě necháme vzejít kvásek.... více o Houbové pletýnky
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem a pěkně v něm rozmačkáme. Nameleme si vařené uzené a nakrájíme pažitku. Do vzniklé směsi z... více o Nádivka z uzeného masa
Všechny suroviny smícháme v hladké těsto a nalijeme do formy nebo do pekáče. Pečeme na 180 stupňů dozlatova. Dá se jíst teplý i studený.... více o Francouzský chléb
Nakrájíme rohlíky na kolečka, zalijeme mlékem a necháme vsáknout, propracujeme rukama, přidáme vejce, koření, jak jsme zvyklí dávat do bramboráků,... více o Rohlíková variace na bramborák
Listové těsto rozválíme na plech, potřeme zakysanou smetanou, poklademe plátky šunky. Cibule nakrájíme na plátky, přidáme na šunku, zasypeme... více o Cibulová pizza z listového těsta
Namažeme máslem nakrájenou veku, pokládáme uvedenou zeleninu, přepůlíme a zapečeme v taoastovači. Dobrý by byl ještě strouhaný sýr, hezky se zapeče,... více o Zapečená veka se zeleninou
Housky rozpůlíme, jednotlivé půlky namočíme v rozšlehaném osoleném vajíčku a smažíme rychle z obou stran v rozpáleném oleji (příprava je opravdu... více o Studentské rychlolangoše
Z vyšší žemle seřízneme plátek, žemli vydlabeme (nebo střídku vtlačíme do dutiny). Do vydlabané žemle naneseme vrstvu paštiky a rozklepneme jedno... více o Zapečená žemle
Do misky dáme Jizerku, pohankovou mouku, kukuřičný škrob, droždí, sůl, cukr ,kmín a promícháme. Pak přidáme olej a nejprve 250 ml vlažné vody,... více o Bezlepkový chleba
**Těsto:** Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený... více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky
Vejce rozkvedláme v misce. Přidáme k nim parmezán, sůl a pepř a promícháme metličkou na sníh. Rajčata omyjeme, odstraníme stopky a rozpůlíme.... více o Rajčatová omeleta s mozzarelou
Droždí rozmícháme ve vodě. Přidáme všechny ostatní suroviny a dobře zpracujeme. Vložíme do vymazané formy a dáme do studené trouby. TĚSTO NESMÍME... více o 3-minutový chléb
Zaděláme těsto. Kdo má pekárnu, udělá těsto díky programu Kynuté těsto. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, dáme do mísy, kde ho smícháme se solí, kari a... více o Pizza Ragusa
Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme... více o Drobenkový mazanec (bochánek)
Tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky a vše ušleháme do pěny. Pak přidáváme střídavě sníh, mléko, vanilkový cukr a mouku prosátou s práškem do pečiva.... více o Beránek s rumovou polevou
Smícháme mouku a sůl, přidáme máslo a uděláme tzv. drobenku. Poté přidáme vodu a vypracujeme těsto, které odložíme na cca 30 min do ledničky. Poté... více o Zeleninový koláč (quiche)
Mouku prosijeme a promícháme s práškem do perníku, máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme vejce, strouhaný zázvor, med, vodu a vše pomalu promísíme se... více o Zázvorový chlebíček
Změklé máslo, cukr, tvaroh a vejce utřeme v míse. Pak přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a rozinky, které jsme namočili v rumu. Těsto nalijeme... více o Tvarohový beránek
Mouku smícháme s droždím a vajíčky. Pak přidáme víno a olej. Olivy vypeckujeme, nakrájíme nadrobno, rovněž nakrájíme šunku a postrouháme sýr. Všechno... více o Olivový chléb
V uvedeném pořadí dáme ingredience do pekárny. Zapneme program Příprava těsta. Pohlídáme hustotu těsta! Po skončení programu vytvarujeme delší šišku... více o Párty chlebík s přídavkem chlebové směsi
V uvedeném pořadí dáme ingredience do pekárny. Zapneme program Příprava těsta. Pohlídáme hustotu těsta. Po skončení programu vytvarujeme 3 - 4 bagety,... více o Bagety s přídavkem chlebové směsi
Vše zaděláme na těsto a necháme vykynout. Po vykynutí pleteme housky, položíme na plech a necháme ještě cca 30 - 40 min. kynout, pak potíráme... více o Vynikající domácí housky
Do domácí pekárny vložíme nejdříve tekuté suroviny, poté sypké ingredience. Pekárnu nastavíme na program velmi kynutý chléb - celková délka pečení cca... více o Nadýchaný chleba
Postup přípravy: Vše nalijeme a nasypeme do formy dle pořadí a vložíme do pekárny, program nastavíme na Těsto. Po signálu přidáme na jemno nakrájený... více o Rohlíky s poličanem a slunečnicovým semínkem
Postup: 1. Mléko ohřejeme, tak aby bylo vlažné. 2. Zaděláme kvásek: do mléka přisypeme cukr, sůl, trochu hl. mouky vše zamícháme a přidáme kvasnice.... více o Celozrnné pečivo (bezvaječné)
Všechny suroviny na těsto smícháme v misce a dáme do koláčové formy. Těsto pak potřeme olivovým olejem nebo kečupem a dál pokladame surovinami podle... více o Dietní těsto na pizzu
Droždí rozdrobíme, smícháme s vlažnou vodou, cukrem a trochou mouky a necháme vzejít kvásek. Jakmile vyběhne, přidáme mouku, sůl, olej, vše dobře... více o Pizza na sladko
Listové těsto do tenka rozválíme, pokud možno do kruhového tvaru, dáme-li ho na pečící papír, usnadníme si práci s přenášením a vytahováním hotové... více o Tenoučká pizza z listového těsta
Ve vlažné vodě rozdrobíme droždí a přidáme špetku cukru. Necháme chvilku pracovat. V míse rozmícháme mouku se solí, přidáme droždí a deset minut... více o Těsto na pizzu z grahamové mouky
Nejdříve si připravíme těsto, protože budeme čekat, než nakyne. Do misky nasypeme mouku (na jednu středně velkou pizzu připadne tak 120 g mouky, ale... více o Skvělá italská pizza
Rohlíky si pokrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zakapeme je mlékem. Brokolici povaříme ve slané vodě - 5 minut bohatě stačí, zcedíme, nahrubo... více o Brokolicová nádivka
Na pánvi si rozehřejeme olej a po celé ploše rozložíme na plátky nakrájenou šunku, kterou propečeme. Navrch rozklepneme vejce a bez míchání je... více o Vejce se šunkou ala Hemenex
Na oleji lehce orestujeme česnek. Přidáme okapanou kapii smíchanou se sýrem. Promícháme a zalijeme rozšlehanými vejci. Za stálého míchání vše... více o Vejce s nakládanou kapií
Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme mléko a máslo a vypracujeme těsto. Těsto rozválíme a položíme na vymazaný a vysypaný plech.... více o Nekynuté rychlé těsto na pizzu
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které hned rozválíme na obdélník, který celý hojně posypeme cukrem a skořicí. Při smotávání do závinu potíráme... více o Švýcarky - skořicové šneky
Do zadělávačky dáme kvásek, sádlo, cukr a vlažnou vodu. Důkladně promícháme. Přidáme mouku, kterou prosijeme a mezi prosátou mouku přidáme kvasnice,... více o Bagety s kváskem
Z droždí připravíme kvásek. Z mouky, vajec a kvásku připravíme těsto. Přidáme máslo, kůru, ovoce, rozinky, prohnětneme a necháme kynout 8 hodin. Těsto... více o Panettone aneb Italský sladký chlebíček
Do mouky zamícháme droždí a ostatní suroviny. Dobře zpracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál.... více o Babiččiny langoše
Z droždí, 1 dl vlažného mléka a špetky mouky připravíme kvásek. Mléko, med, máslo, sůl a kořeniny přidáme k mouce, smícháme s vykynutým kváskem a... více o Adventní chléb
**Těsto:** Z trochy mléka, droždí, cukru a 2 lžic mouky uděláme kvásek. Po vyběhnutí kvásku přidáme smetanu, sůl, mouku, a podle hustoty těsta mléko.... více o Pizza šup šup
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, vložíme na malý bagetový plech (z Pekařského ráje) a pečeme ve vyhřáté troubě. Mašluji mlékem, můžete posypat... více o Bagety se sýrem
Připravíme si kvásek, který necháme na teple vzejít. Do velké misky dáme celou mouku, sádlo a sůl a na konec kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a uděláme... více o Domací houstičky
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme vejce (trochu si nechám na potření), sůl, olej, mléko, tvaroh a nejprve v míse a pak na vále propracujeme... více o Nedělní rohlíky
Brokolici očistíme, nakrájíme na menší části, vložíme do hrnce s vařící vodou a necháme cca 5 - 10 min povařit (nemá být ani tvrdá, ale ani příliš... více o Brokolicové karbanátky II
Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí, zapneme základní program, barva kůrky střední. Kdo má rád, přidá ještě zrníčka podle libosti. Chlebíček je... více o Nadýchaný smetanový chlebíček
Z mouky, změklého másla a vody uhněteme podle potřeby hladké nelepivé těsto. Z těsta uděláme kouli, kterou zabalenou do fólie necháme minimálně 120... více o Quiche Lorraine
1. těsto zaděláme v míse na hustší lívancové těsto a necháme vykynout. Pozor, kyne velmi rychle jako "hrnečku vař". 2.těsto mezitím zpracujeme na... více o Vánočka, mazanec
Z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek a smícháme s moukou. Osolíme a vypracujeme těsto. Necháme vykynout alespoň 1,2 h vykynout. Na předem... více o Pravá domácí pizza
Veku pokrájíme, potřeme směsí připravenou smícháním výše uvedených surovin a dáme zapéct na předem vymazaný plech do vyhřáté trouby. Pečeme dokud... více o Zapečená křupavá veka se sýrem
Rohlíky rozkrojíme, ale nedokrojíme (musí zůstat zavřené). Dovnitř opatrně mázneme máslo a vložíme proužek sýra (radši opravdu ten 30%, protože když... více o Slovenské rohlíky