Předehřát troubu na 175 °C, dát nakrájenou dýni do pekáčku, přikrýt alobalem a péci asi 45 minut do měkka a poté rozmixovat na pyré. Pyré přendat do... více o Dýňové máslo
Kuře zbavíme kůže, vykostíme, pokrájíme na čtvrtky, posolíme, jemně posypeme směsí červené papriky pálivé a sladké a položíme na pekáč vymašťěný... více o Kuře v peřině
Očistěná, vykuchaná, umytá a osušená makrela sa nakrájí na 200 g kousky na porci. Jednotlivé kusy se osolí a rychle opečou na oleji z obou stran.... více o Makrela na maďarský způsob
Dýni oloupat, vyndat semínka a nakrájet na kousky asi 5x7 cm. Nakrájené dát do většího kastrolu, posypat cukrem, zalít vodou a citronovou šťávou.... více o Dýně v sirupu
Rozmražená treska (filé) se nakrájí na rovnoměrné kostky (5x5 cm). Ve vhodné nádobě se na oleji zpění nadrobno nakrájená cibule, pór (jen bílá část),... více o Bujabéza z tresky
V hrnci, v asi 0,3 l vody, vaříme nadrobno nakrájenou cibuli 15 minut. Přidáme mletou červenou papriku, promícháme a přidáme zbytek vody. Do hrnce... více o Originál Halászlé
Z brambor, mléka a másla uděláme hustou kaši, kterou rozetřeme na pomaštěný plech (ideální velikost 30x20 cm). Připravíme špenát klasickým způsobem ... více o Příloha s překvapením
Lilek a cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit", poté plátky orestujeme na pánvi z obou stran. Rajčata a papriky nakrájíme na kostky,... více o Zapečená letní zelenina
Cibuli nakrájíme na tenké dílky. Ve větším kastrolu rozpálíme sádlo a na něm osmahneme cibuli. Zelí propláchneme, vymačkáme vodu a dáme k cibuli.... více o Uzené na hruškách a kysaném zelí
Nejdříve si připravíme rýži do náplně a jako přílohu: na oleji zpěníme cibuli. Hrnek rýže dáme do cedníku, prolijeme studenou vodou a pak vroucí vodou... více o Papriky plněné II.
Hrušky nakrájíme na kousky a pomačkáme rukou. Smícháme s citronovou šťávou a na malé kousky nakrájeným zázvorem. Přidáme želírovací cukr, přivedeme k... více o Hruškový džem se zázvorem
Dáme vařit rýži a mezitím rajským jablíčkům odkrojíme tenký plátek v místě, kde z nich vyrůstala stopka. Vydlabeme je a vnitřek z nich dáváme do misky... více o Rajská jablíčka plněná rýží
Houby nakrájíme na plátky a osmažíme na části másla. Na zbytku másla osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme utřený česnek se solí, majoránku, kečup,... více o Houby po maďarsku
Do vařícího 1 litru vody hodíme kostku bujónu a přidáme hned zeleninu. Vaříme asi 10 minut. Pak v hrnečku rozkvedláme vejce s moukou a přes vidličku... více o Polévka líné hospodyně
Maso osmahnout na oleji, potom je vařit v hrnci s tabascem a papričkami 30 minut. Přidat zbylé přísady kromě mouky, vařit 45 minut, sebrat tuk.... více o Chilli con Carne II.
Špagety uvaříme dle návodu v mírně osolené vodě (použijeme větší hrnec). Mezitím si na troše oleje osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme... více o Milánské špagety v jednom
Dvě hrsti sušených hub namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou vyměnit. Poté vyjmeme a nakrájíme na kousky. Na... více o Houbová omáčka jednoduchá
Větší kloboučky pokrájíme na proužky, menší celé dáme povařit asi čtvrt hodiny (musí se vařit), pak je opláchneme studenou vodou, aby zůstaly čisté... více o Dršťková polévka z václavek
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na tenké plátky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené okurky... více o Vídeňský bramborový salát s kysanou smetanou
Rohlíky pokrájíme na kostičky, přidáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, sůl dle chuti, promícháme a mléko přidáváme jen tolik, aby tato hmota... více o Domácí knedlík ke svíčkové
Na másle osmahneme nudle do tmavěhněda, přidáme rýži, pořádně promícháme, zalijeme vodou, osolíme, přiklopíme pokličkou a jakmile se začne vařit, dáme... více o Arabská rýže
Rýži vaříme podle návodu na obalu, do vody přilejeme kokosové mléko. Pak přimícháme nakrájený fenykl, cibuli a zelí. Osolíme, přidáme špetku šafránu,... více o Kokosová rýže s kuřetem
Všechny ingredience (kromě extraktů) rozehřejeme a na mírném ohni za stálého šlehání chvilku povaříme. Přidáme extrakty a odstavíme. Podáváme v... více o Horká čokoláda
Uvařené vychladlé, oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou okurku, nakrájené vařené vejce, nahrubo nastrouhané jablko, na drobno... více o Bramborový salát s nepravou majonézou (1922)
Z bílků ušlehat sníh, přidat strouhané ořechy, 2 lžíce mouky, mletou kávu a 2 žloutky. Hmotu rozetřít na plech pokrytý pergamenovým papírem, který... více o Sultánské řezy
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, na másle zpěníme na jemno pokrájenou cibulku, přidáme maso, sůl a kari koření. Když maso pustí šťávu, přidáme... více o Kuřecí na smetaně s ananasem
Na oleji zasmažíme cibulku, přidáme hladkou mouku a až zrůžoví stáhneme z plotny a rychle zamícháme papriku. Zalijeme vodou a dáme znovu vařit (3... více o Babiččina hrachová jachnija na pátek
3/4 l mléka, cukr a vanilku uvedeme do varu. Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh ze kterého lžící vybíráme kousky a dáváme do vroucího mléka vařit. Když... více o Lačná pýcha (1922)
Maso nakrájíme na kostky a hodíme do rozpáleného hrnce (bez tuku), aby se zprudka opeklo a zatáhlo. Poctivě mícháme, to že se maso přichytává na dně... více o Guláš od mámy
Oloupanou rebarboru nakrájíme na 1 cm dlouhé špalíky. Bez vody je v hrnci zvolna zahříváme. Když pustí šťávu, zesílíme var a za stálého míchání vaříme... více o Rebarborový džem s ananasem
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle do růžova, přidáme nadrobno nakrájený salám a taky osmahneme. Potom necháme vychladit. Mezitím uvaříme... více o Těstovinový salát s nivou
V míse ze surovin zpracujeme rukama těsto - polohrubé mouky dám trochu a postupně přidávám tak, aby se těsto nelepilo, ale bylo pěkně vláčné. Uválíme... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem
Nejdříve necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme mletou sladkou papriku (cca 1 kávová lžička), cuketu nakrájenou na kostky (část nakrájet na... více o Cuketová polévka - Chorvatsko
Maso nakrájíme na větší kostky. Zeleninu, česnek i cibuli oloupeme. Zeleninu nakrájíme na větší kusy. Cibuli nekrájíme (případně maximálně čtvrtíme).... více o Bosenský hrnec
Jourt smícháme s hořcicí, octem, majolkou nebo tatarkou, křenem, solí a pepřem. Uvařenou řepu nakrájíme na malé kostičky a smícháme s jogurtovou směsí... více o Salát z červené řepy II.
Cibuli osmahnour na oleji, přidat na kostičky nakrájené maso, orestovat, přidat kari (dost), zalít smetanou, dle potřeby množství přidat mléko, 1... více o Kuře na kari s kukuřicí
Bůček omyjeme, osušíme a zhusta prošpikujeme půlkami nebo čtvrtkami stroužků česneku. Vaříme v páře cca 1 hodinu (ale dá se uvařit i v papiňáku nebo... více o Židovský bůček
Uvaříme rýži. Zatím rozmixujeme tofu nebo tvaroh s banánem a jablkem (nebo čerstvým ananasem - podle chuti a ingrediencí) a přidáme asi 1/2 lžičky... více o Tvarohová rýže s ovocem
Uvařené těstoviny prolijeme studenou vodou a dáme do mísy. Zvlášť si připravíme jemně nakrájenou cibulku, rajčata nakrájená na tenké plátky, papriky... více o Barevný salát z těstovin
Lehce ohřeji trochu tuku a přidám půl kostky droždí a rozmíchám, až se droždí začne tavit, přidám celé vajíčko a udělám míchaná vajíčka - zaleju vodou... více o Rychlá polévka na léto
Těstoviny uvaříme, scedíme a přidáme hrášek (asi půl plechovky), ananas (celou plechovku), na kostičky nakrájený salám, na kostičky nakrájené okurky ... více o Těstovinový kari salát
Penne uvaříme al dente podle předpisu. Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo a přidáme hrášek a chřest nakrájený na 3cm kousky. Z obou odstraníme na... více o Penne s hráškem a chřestem
Na tuku osmažíme cibulku, přidáme 3 lžičky mouky a až zrůžoví, zalejeme ji vodou a smetanou. Mícháme než se zavaří, pak přidáme na kostičky nakrájené... více o Něžná cuketová polévka
Fazole večer namočíme do vody a necháme do druhého dne nabobtnat. Potom vodu slijeme, dáme čistou a fazole dáme vařit. Do vody přidáme sůl. Vaříme do... více o Fazole na jihoslovanský způsob
Maso 2x nameleme (poprvé a pak po druhé, aby bylo co nejjemnější). Při druhém mletí, přidáme do mlýnku i šunku. Směs osolíme, opepříme a přidáme... více o Fantozziho bavorské karbanátky
Uvaříme těstoviny a necháme je vychladnout. Nakrájíme papriky na proužky a šunku na kostičky. Do studených těstovin přimícháme šunku a papriky,... více o Nejjednodušší těstovinový salát
Uvaříme těstoviny dle návodu a vychladlé smícháme s ostatními ingrediencemi. Dáme do ledničky uležet. Lehké, rychlé, voňavé.... více o Vrtulky s tuňákem a provensálským kořením
Hovězí maso omyjeme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme zeleninu, pepř a sůl, zalijeme studenou vodou a uvaříme doměkka. Mezitím si připravíme... více o Hovězí polévka s knedlíčky
Čočku namočíme na 2 hodiny. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhané mrkve a ke konci přidáme nakrájenou papriku. Potom přidáme čočku... více o Čočková polévka silvestrovsko-novoroční
Mléko, máslo a sůl uvedeme do varu, vsypeme mouku a mícháme, až se těsto přestane lepit na vařečku. Po vychladnutí do těsta vmícháme vejce. Lžící... více o Máslové noky