Brambory uvaříme ve slupce, horké oloupeme a rozmačkáme na větší kousky vidličkou. Česnek oloupeme a prolisuje. Nivu a eidam nastrouháme, smícháme se... více o Plesnivé brambory
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, smícháme s ananasem a oříšky (tak nějak přiměřeně). Osolíme, opepříme a opaprikujeme. Zalijeme trochou šťavy z... více o Kuřecí čína s ananasem
Mouku smícháme se sušeným droždím. Jeden stroužek česneku utřeme se solí, zbylé dva nasekáme nadrobno. Do pečicí nádoby vsypeme mouku, přidáme cukr,... více o Česnekový chléb
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a dáme je vařit do osolené vody. Přidáme cibuli vcelku, nakrájený česnek a koření. Když brambory změknou,... více o Flondace
Z mouky, soli a vody uvaříme hustou kukuřičnou kaši, necháme ji vychladnout. Z vychladlé kaše lžící vykrajujeme větší halušky, které smažíme v oleji... více o Bryndzové škorce
Fazole namočíme aspoň na 2 hodinky do vody, pak je v tlakovém hrnci uvaříme doměkka spolu s vývarem z uzeného, česnekem, bobkovým listem, novým... více o Uzená fazolačka
Bůček pomeleme, přidáme vegetu, kari koření, trochu soli a pepře, vpracujeme šlehačku. Uděláme dvě šišky a necháme do druhého dne v lednici. Šišky... více o Kořeněný bůček
Mléko svaříme a necháme vychladnout. Potom do mléka vmícháme jogurt a necháme při pokojové teplotě 12 hodin odstát, aby se srazilo. Sražené mléko... více o Domácí sýr
Palačinkové těsto uděláme smícháním všech surovin a upečeme. Na každou palačinku stačí jen potřít pánev tukem. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme... více o Palačinky s brokolicovou náplní
Kvasnice rozetřete s cukrem v zadělávací míse a poté smíchejte s 3/8 l vlažné vody. Mouku smíchejte s kmínem a solí postupně přidávejte kvasnice a... více o Domácí chlebové placky
Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, párky nakrájené na kousky, brambory na kostky a osmahneme. Přidáme lečo, podlijeme trochou vody, vhodíme kostku... více o Levný gulášek s lečem
Do hrnce s vodou dáme vařit propláchnutou čočku - asi za 20 minut by měla být měkká. Mezitím si na trošce oleje osmažíme cibulku, přidáme nakrájený... více o Penízkovký guláš
Špenát připravíte obvyklým způsobem, ať už mražený nebo čerstvý. Tak jak jste zvyklí a jak ho máte rádi. Rohlíky rozkrojte podélně na půlky, které... více o Špenátové překvapení
Všechny suroviny dobře dohladka vymícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu s okrajem, poklademe okapanými meruňkami a zvolna upečeme. II.... více o Meruňkové kefírové řezy
Uvařené studené brambory nahrubo nastrouháme, přidáme vejce, sůl, polohrubou mouku a vypracujeme těsto. Z kousků těsta vytvoříme placičky, vložíme... více o Opečené bramborové knedlíky se škvarky
Na oleji a másle orestujeme nastrouhanou zeleninu, zasypeme moukou, opražíme. Přidáme vejce, zamícháme do ztuhnutí, zalijeme horkou vodou, rozmícháme,... více o Nejrychlejší polévka
Předem namočené kroupy dáme do vývaru, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, opepříme, a uvaříme do měkka. Před... více o Polévka z uzeného masa II.
V hrnci na másle orestujeme pokrájenou cibuli. Na cibuli rozdrobíme droždí a necháme vydusit tuk, až se tuk odděluje. Zaprášíme moukou a za stálého... více o Drožďová polévka s houbami
Maso použijeme jakékoliv (kuřecí prsa, krkovice, vepřová kýta nebo kotleta... krkovice je vynikající na gril). Do vody s olejem přidáme postupně... více o Výborná marináda
Uvaříme velmi hustou krupicovou kaši a necháme vychladnout. Do hmoty zapracujeme 1 vejce a přisypáváme mouku tak dlouho, než vznikne těsto, se kterým... více o Ovocné knedlíky z krupicové kaše
Rozstrouháme vařené brambory a syrečky, přidáme vejce, sůl a koření a zahustíme krupicí případně hrubou moukou. Na oleji smažíme placičky. Podáváme se... více o Loštické placky
Pokud vařím k obědu jako přílohu brambory, tak udělám tuto rychlou polévku. Do hrnce dám olej, prolisovaný česnek, majoránku, a šunku nakrájenou na... více o Česnečka, která se nevaří
Na másle opečeme hrášek s mrkví, postačí jen chvilku, zelenina je krásně měkká, dolijeme vodou a přidáme masox (na 0,75 litru = 1 kostka masoxu). V... více o Drožďová polévka II.
Na opečenou cibulku dám - nakrájené zbytky pečeného, vařeného, mletého jakéhokoliv masa, ochutím - sůl, pepř, popráším sladkou paprikou, podleju vodou... více o Rizoto trochu jinak
Těsto: do misky dáme mouku, přidáme rozdrobené droždí, vlažné mléko, cukr, rozpuštěné vlažné sádlo, žloutek, sůl. Vypracujeme těsto a necháme ho na... více o Zelňáky III.
Kyselé zelí zcedíme, překrájíme. Přidáme celé vejce, osolíme a mouku přidáme dle potřeby, promícháme. Rozpálíme olej, lžící tvoříme placičky, které... více o Zelné placičky jednoduché
Vše smícháme dohromady a lžící vykrajujeme kousky. Smažíme v menším hrnci s vyšší vrstvou tuku (nebo fritujeme), koblížky se nafouknou. Pro lepší chuť... více o Sputníky
Na jemno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme mletou papriku, mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. Zalijeme vývarem, ochutíme solí a... více o Jemná papriková polévka s nočky
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na másle. Přidáme hrubě nastrouhanou mrkev. Po lehkém opečení přidáme nakrájená rajčata, bobkový list, nové... více o Rajská polévka s bylinkovými nočky
Zelí nakrájíme a asi 3 minuty povaříme v osolené vodě. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Vychladlé zelí smícháme s... více o Zelí na studeno
Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Na oleji osmažíme cibuli, na kolečka nakrájenou klobásu, zasypeme mletou paprikou. Polovinu brambor... více o Brambory zapečené se zelím II.
Do vymazaného pekáče poklademe plátky brambor, osolíme, opepříme. Přidáme kolečka cibule, nahrubo nasekaný česnek, uzené na kostky nakrájené, vrstvu... více o Zapečené brambory po švýcarsku
Fazole necháme přes noc změknout v hrnci s vodou. Vaříme samotné fazole, dokud nebudou poloměkké, posléze přidáme sůl, drcený česnek, plátky (mohou... více o Kubánské potaje
Brokolici a mrkev nechám na pařáčku trochu změknout (do vody přidám sůl a trochu prášku do pečiva). Potom na oleji rozpustím nivu, přidám trochu mléka... více o Tetina zelenina
Na másle zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájený chleba a opečeme. Vejce rozšleháme s utřeným česnekem a vegetou, opepříme, osolíme... více o Veselá bída
Mléko osolíme, přidáme kousíček másla, přivedeme k varu a za stálého míchání přisypeme krupici. Povaříme do zhoustnutí. Podáváme politou osmaženou... více o Slaná krupicová kaše pro děti
Vejce ušleháme a vmícháme do něj rozdrobené sušenky, cukr a nadrobno nakrájená rajčata. Směsí naplníme máslem vymazanou zapékací misku nebo skleničku... více o Zapečená rajčata s vejcem pro děti
Omytý pórek povaříme 15 minut v osolené vodě. Necháme okapat a nakrájíme na 2 cm dlouhé špalíky, které urovnáme do malé zapékací misky, pokapeme... více o Pórek v jogurtové omáčce pro děti
Uvařené dršťky nakrájíme na čtverce velké asi jako dlaň, necháme dobře okapat. Každý kus posypeme po jedné straně pálivou paprikou, po druhé potřeme... více o Lucemburské dršťky
Máslo ušleháme do pěny, vmícháme do něj mouku, osolíme a postupně vmícháme smetanu. Vejce nadrobno rozsekáme a důkladně vmícháme do máslové směsi. Z... více o Bezmasé karbanátky
Salám a celou moravanku včetně nálevu pomeleme. Dále přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, 2 sýry, lžíci hořčice a majonézu. Vše dobře promícháme.... více o Pomazánka z moravanky II.
Rohlík nakrájíme na kostičky, přidáme k němu strouhaný sýr, petrželku, nadrobno nakrájené uzené maso a promícháme. Zalijeme mlékem rozkvedlaným s... více o Sýrový nákyp pro děti
Hermelíny nastrouháme a smícháme s ostatními ingrediencemi.... více o Hermelínová pomazánka II.
Na drobno nakrájenou cibuli opražíme na oleji, přidáme vytlačené jitrnice a promícháme. Necháme vychladnout. Chléb nakrájíme na 1 cm silné krajíce a... více o Jitrnice zapečené s chlebem
Všechny suroviny nadrobno nakrájíme a smícháme, nebo dáme do mixéru, smícháním vytvoříme hladkou pomazánku.... více o Pomazánka z jarní cibulky
Brambory ve slupce omyjeme, a rukou na ně promneme hrubozrnou mořskou sůl. Napíchneme na kovové špejle na špízy a dáme péct do trouby na cca 1 hodinu ... více o Anglické brambory
Brambory vařené pod slupkou oloupeme, nakrájíme najemno. Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme spařit ve vodě s octem a lžičkou cukru. Do nakrájených... více o Levný bramborový salát
V jednom hrnci uvaříme brambory, po uvaření je protlačíme přes drátěné kolečko, jako u bramborového salátu. Ve druhém hrnci uvaříme těstoviny. Na... více o Jednoduchý grenadýrmarš
Na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme filé a rozdrobený maces. K vychladlé směsi přidáme vejce, osolíme, opepříme. Dáme do vymazané formy a... více o Rybí paštika - židovská kuchyně
Uvařené fazole rozmixujeme nebo umeleme spolu s vejci. Do kaše přidáme nasekanou cibuli, olej, osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo jako přílohu... více o Fazolová pasta -židovská kuchyně