Brokolici dáme vařit i s kostkou bujonu a brambory do vody, vývar scedíme. Do vývaru přimícháme sýr roztavený ve smetaně a zahustíme moukou. Do vzniklého krému vrátíme zcezenou zeleninu. K pokrmu doporučuji toast.
Vařil jsem z 1/2kg brokolice,1 brambory,cca litru a půl vody,kelímku smetany,2 kostiček smetanového apettita,špetky muškátu,sůl,bílý pepř.Mouky ani bujonu nebylo třeba.Luxusní záležitost,kterou brzy zopakoji!!!Jiří
Anonym
|15. 5. 2007 18:04
Zlatá polévka s bujonem?
Marty M
|19. 4. 2007 13:19
Je výborná. Já tedy taky mixuju, ale pár uvařených růžiček si na "ozdobu" nechám a dám je až do hotové polévky. Zahušťuji dvěma lžičkami mouky rozmíchanými v té smetaně. S tou sušenou cibulí to je skvělý nápad. Já dělám cibulové kroužky - kroužky syrové cibule obalím v mouce a zprudka opeču na oleji. Manžel by určitě ocenil šunku, ale nebyla, tak příště.
Anonym
|21. 12. 2006 01:57
Ten sýr bych každopádně volila lučinu, mouku netřeba. A ještě drobný zlepšovák použitelný vcelku do jakékoliv polévky nebo omáčky: Krapet sušené nastrouhané kořenové zeleniny + cibule (suším na radiátoru) velmi zlepší chuť´a uvaří se velmi rychle.
Eva P.
|20. 12. 2006 17:20
Delavam ji jako pani Ala. Nekdy mixuju, nekdy jenom "rozstoucham", jisku delam s cibulkou.Mnamka.
Alžběta Adamíčková
|28. 11. 2006 11:50
tak jsem uvarila polevku podle pani Aly a priste nepouziju mixer, protoze v ni uz nic neplave. ale pouze stouchadlo. polevku je nutno jeste zahustit.
ala
|7. 4. 2006 23:07
Nejjednodussi, jak to delam ja: Uvarim podle toho kolik porci, bud pulku nebo celou hlavku brokolice, par minut, protoze brokolice, kdyz se dlouho vari, zmizi z ni vsechny dulezite vitaminy, kdyz je uvarena umixovat v mixeru vlit zpatky do hrnce a zase kratce varit, dat do toho bujon, sul, pepr a varit a nakonec slehacku podle chuti! Vyborna!
Di
|18. 5. 2005 08:15
Na podobnou polévku zužitkuji i vývar z brokolice, kterou jsem použila jinde. Ve vývaru nechám povařit očištěné košťály, pak vše rozmixuji. Trochu zahustím jíškou, vidličkou rozmělním ve vařící polévce tavený sýr. Okořenit lze pepřem, muškátovým oříškem, případně kouskem kostky zeleninového bujónu. K polévce nabídku kupovaný smažený hrášek.