• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Zelňačka s klobásou
Napište svůj komentář k receptu

Zelňačka s klobásou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 179
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s klobásou
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tato vydatná polévka patří k české klasice. Kromě zelí v ní nechybí ani klobáska, brambory, petrželka, červená paprika a zakysaná smetana na zjemnění. Pořádně vás zasytí i zahřeje a samozřejmě si na ní báječně pochutnáte.

Suroviny

4 porce
    • 1
      ks cibule
    • olej
    • 2
      ks klobása
    • 1
      lžička sladká paprika
    • 300
      g kysané zelí
    • 1
      l zeleninový vývar
    • 3
      ks brambory varný typ B
    • 1
      lžička kmín
    • 150
      g zakysaná smetana
    • 1
      hrst petrželová nať hladkolistá
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Nadrobno pokrájejte cibuli. V hrnci rozpalte olej a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji dozlatova. Základ zasypte paprikou a krátce orestujte.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Zelí pokrájejte, aby v polévce nebyly příliš dlouhé kousky, a přidejte do hrnce. Vše zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a vařte asi 15 minut.
3
Oloupejte brambory, pokrájejte je na malé kostičky, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte kmín a vařte doměkka. Brambory slijte a přidejte do polévky. Tu dochuťte solí, rozdělte do talířů a na každou porci přidejte poctivý kopeček zakysané smetany a nasekanou petrželku.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit poctivý brokolicový krém

4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBA PŘI PŘÍPRAVĚ ZELŇAČKY S KLOBÁSOU: Spálení papriky v základu. Mletá paprika se přidá do hrnce na příliš rozpálené sádlo a cibulku. Cukr obsažený v paprice na vysoké teplotě okamžitě zkaramelizuje a spálí se. Tím celá polévka nevratně zhořkne a získá nepříjemnou pachuť, které se už nelze zbavit. Jakmile proto máte orestovanou cibulku a klobásu, odstavte hrnec z plotny. Teprve potom vsypte papriku, rychle ji zamíchejte (stačí pár sekund, aby se rozvoněla a pustila barvu) a ihned přidejte zelí a zalijte vývarem.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Restujte cibulku pomalu, na mírném plameni, dokud není skutečně sklovitá a sytě zlatavá. Teprve poté přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji tak, aby pustila tuk a její okraje lehce zkaramelizovaly. Zelí neproplachujte vodou, aby si zachovalo kyselost, která je charakteristická pro celou polévku. Po uvaření nechte ideálně polévku odležet do druhého dne, aby se všechny chutě dokonale propojily. Zelňačku můžete připravit i s uzeným masem, nebo naopak úplně bez masa ve vegetariánské verzi.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zelňačka s fazolemi II.

Zelňačka s fazolemi II.

Zelná polévka IV.

Zelná polévka IV.

Kyselica (zelňačka) s černou čočkou

Kyselica (zelňačka) s černou čočkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky Zelňačka Vegetariánské a zdravé
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Klobása Kmín Kysané zelí Olej Petrželová nať Sladká paprika Sůl Zakysaná smetana Zeleninový vývar

Brokolicová polévka se smetanou

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Papriky plněné hermelínem

Papriky plněné hermelínem

Vaječná omeleta se zeleninou

Vaječná omeleta se zeleninou

Zapečené brambory s cuketou a třemi sýry

Zapečené brambory s cuketou a třemi…

Tvarohovo-třešňový dort (käsekuchen)

Tvarohovo-třešňový dort (käsekuchen)

Ostružinový dezert

Ostružinový dezert

Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem

Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem

Hřibová čalamáda tety Liduš

Hřibová čalamáda tety Liduš

Bezvaječný nepečený mangový cheesecake ve skle

Bezvaječný nepečený mangový…

Čokoládová poleva se zakysanou smetanou

Čokoládová poleva se zakysanou…

Doporučujeme

300 minut
Rolovaná krkovice à la porchetta

Rolovaná krkovice à la porchetta

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Brokolicová polévka se smetanou

Poslední sledované recepty

66
Smažený bílý chřest
Smažený bílý chřest
54
Jarní závitky
Jarní závitky
37
Česneková pomazánka se sýrem
Česneková pomazánka se…
27
Bešamelová omáčka s česnekovými výhonky
Bešamelová omáčka s…
23
Krtkův dort
Krtkův dort

Zajímavé články

Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky, kandovaným zázvorem i povidly
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky…
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
AHA.cz Herečka Pavla Beretová: V hospicu přijala smrt

Herečka Pavla Beretová: V hospicu přijala smrt

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Exmilenec Žilkové Josef Holomáč: Drama ve Vietnamu! Proletěl kabinou autobusu

Exmilenec Žilkové Josef Holomáč: Drama ve Vietnamu! Proletěl kabinou autobusu

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Co znamenají sny o vypadaných zubech? Lidé se bojí, že někdo z rodiny umře

Co znamenají sny o vypadaných zubech? Lidé se bojí, že někdo z rodiny umře

Další doporučené recepty:

Zelňačka s fazolemi II.
Zelňačka s fazolemi II.
Zelňačka s houbami a uzeným
Zelňačka s houbami a uzeným
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s maďarskou klobásou
Zelňačka s maďarskou klobásou
Zelňačka s mletým masem
Zelňačka s mletým masem
Zelňačka s paprikovou klobásou
Zelňačka s paprikovou klobásou
  • Recepty.cz
  • Zelňačka s klobásou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact