Tato specialita tvořená telecí kližkou s morkovou kostí je delikatesou pro skutečné labužníky. V našem receptu si zkusíme verzi inspirovanou asijskou kuchyní. Nebude v ní chybět spousta zeleniny a koření ani batátové pyré jako příloha.
Česnek a zázvor nasekejte najemno. Cibuli i ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Stonek citronové trávy rozklepněte střenkou nože a pokrájejte na větší kusy, chilli papričku najemno. Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte z něj semínka.
Blánu okolo každého plátku masa několikrát nařízněte ostrým nožem. Maso osolte, opepřete a zprudka je z obou stran opečte v litinovém hrnci na rozpáleném oleji. Odložte stranou. Ve výpeku orestujte cibuli a všechnu zeleninu. Maso vraťte do hrnce, zalijte vývarem, sójovou omáčkou a vínem. Přidejte všechny zbývající ingredience včetně semínek vanilky, přiklopte a na mírném plameni duste 3 hodiny.
3
Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple. Zvyšte plamen a omáčku zredukujte do krémovité konzistence. Ossobuco podávejte s batátovým pyré a přelité omáčkou.