lžíce
parmazán
Parmaggiano Reggiano - uzrálý alespoň 24 měsíců
1
lžička
muškátový oříšek
čerstvě nastrouhaný
1
lžička
mořská sůl
1
lžíce
máslo
500
g
těstoviny
Tortelloni - chlazené, popř. Tortellini
200
g
prosciutto
Prosciutto cotto - popř. pražská šunka
Postup přípravy receptu
1
Prosciutto Cotto nakrájíme na čtverečky. Chlazené (ne sušené) tortelloni - tedy větší verze tortellini - vlastního výběru, nejlépe však plněné masem či šunkou, uvaříme dle návodu.
2
Zatímco se nám ohřívá voda na tortelloni, krátce ve velké pánvi na másle opražíme nakrajený prosciutto cotto, přidáme zhruba 2/3 uvedeného množství šlehačky, přivedeme k varu a stáhneme teplotu na malý plamen. Až jsou tortelloni hotové a okapané, přidáme je k smetaně s prosciuttem cottem a vaříme dál.
3
V mezičase v misce smícháme žloutky, čersvě nastrouhaný parmezán, muškátový oříšek, sůl a zbylou slehačku. Tuto směs přidáme do pánve a vaříme tak dlouho až než omáčka zhoustne. Ihned rozdělíme na talíře, aby se směs nevařila dál, a podáváme.
4
Toto jídlo není zaručeně nic pro dietáře, nicméně je to sen pro gurmety, kteří hledají snadný a rychlý recept.