dl
zeleninový vývar
domácí, pro vegetariány pouze zeleninový, pro ostatní může být i jiný
1
špetka
pepř mletý
1
špetka
sůl
1
špetka
tymián
voda
Postup přípravy receptu
1
Cibuli nakrájíme na hrubo a začneme jemně restovat na 2/3 rozpuštěném másle (nejlepší je restovat co nejpomaleji a nejdéle) až do zlatovo-hněda. Poté přídáme lžíci jablečného octa (může být i vinný), 1 dcl suchého bílého vína a 2 dcl vývaru (já používám zeleninový, ale může být i jiný, především aby byl domácí). Osolíme, opepříme a po té vše zalijeme vodou a necháme vařit necelou hodinu. Když už máme polévku hezky povařenou přidáme tmavou jíšku, kterou si připravíme ze zbylého másla a mouky. Polévka bude trošku řidší, ale to je dobře, protože, teprve po zahuštění obsah polévky rozmixujeme. Mezi dlaněmi rozdrtíme tymián a přidáme do polévky. necháme chvilku povařit a můžeme podávat.
2
Jako přílohu doporučuje toust zapečený se sýrem (nejlépe čedar).