plátek
plátky krkovičky bez kosti
nebo plec, kýta, stehenní řízky...
sádlo
nebo máslo na vymazání pekáčku
1
ks
cibule
velká
olej
na smažení
hladká mouka
na obalení
sůl
pepř mletý
250
ml
smetana ke šlehání
250
g
tvrdý sýr
: Čedar, Ementál, Gouda... dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme, obalíme v mouce a zprudka osmažíme na oleji z obou stran dozlatova. Pekáček dobře vymažeme sádlem (máslem), dno zasypeme plátky cibule, polovinou hrubě nastrouhaného sýra, na něj položíme osmažené řízky, které zalijeme smetanou, posypeme zbylým sýrem a dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů zapéct na cca 15-20 minut zakryté, pak odkryjeme a krátce dopečeme dozlatova.
2
Podáváme s jakoukoliv bramborovou přílohou.
3
Jako obměnu můžeme přidat česnek, bylinky, houby...
Zrovna jsem je dodělal a musím je vychválit jak jen to jde ;-) místo smetany ke šlehání jsem použil tu na vaření, ale výsledek byl fantastický !! i s přílohou (pečené brambory s baby karotkou) jsem v kuchyni strávil asi hodinku, takže vhledem k výsledku je to i časově nepříliš náročná večeře :) <3