Pekla jsem koláč o víkendu, moc nás neoslovil, ale nevadí, někdy se něco nepovede. Jinak podle receptů paní Terezky moc ráda vařím a hlavně - chutnají nám.
Ani já jsem neměla rozmočené těsto, i když jsem ho měla jen málo. Náplň díky vajíčkům ztuhla, spodek křupal.
Tak ja musim zase rict, ze nam chutnal kolac moc, akorat davam cele pulky svestek reznou stranu nahoru a kombinace s listovim testem se mi libila. Ale jak se rika - sto lidi, sto chuti:-) Fakt je, ze jsem sladku smetanu nedavala, jen kysanou a vubec to nebylo rozmocene, viz muj komentar ze 27.9.
Nám sa chuťovo páčil, tie slivky so smotanovo-vaječnou zmesou je zaujímavá kombinácia, ale tiež som si povedala, že ho už nebudem piecť s lístkovým cestom, lebo to bolo veľmi tenké rozmočené - pritom som dala celé 400g cesto, ale skúsim s kysnutým, namiesto drobenky zalejem touto zmesou.
I ja se musim připojit.Po všech těch pochvalných komentářích jsem čekala víc.Koláč se snědl,ale žádné nadšení.Vyzkoušela jsem a už ho péct nebudu.
Plne souhlasím s paní Janou z VM. Nechtěla jsem to původně psát abych nebyla černou ovcí, ale tento koláč opravdu už nikdy více. Nám tedy ani chutově nepřišel k duhu natož vzhledově.
I přes všechny pochvaly naši rodinu tento koláč dost zklamal..... Dělala jsem přesně podle návodu a komentářů - těsta bylo málo (měla jsem dát celé půlkilové balení), švestek jsem taky neměla dát tolik co je psáno - bylo jich moc a těch vajec se smetanou taky bylo moc - já vím, že nevadí, když ta hmota zůstala nahoře na švestkách (neměla kudy protéct)a upekla se - nebylo to chuťově špatné, ale nevypadalo to vůbecv na pohled dobře....koláč byl moc tenký, těsta málo a nikoho nelákal... bohužel.
Vďaka za info. Koláč vyzerá naozaj lákavo a zároveň jednoducho. Ideálna kombinácia :-) *m*
Všetky vecičky z lístkového cesta pečiem rovnako, či sú to koláče alebo niečo slané. Vkladám do horúcej rúry ( max), po 5min stiahnem na 190-180 a dopečiem. Lístkové cesto chce horúcu rúru a neotvárať prvých 10 min. A ešte jedna rada : ak potierate šatôčky, záviny a pod. vajíčkom, okraje sa nepotierajú, aby cesto pekne lístkovatelo.
Mijo, ja to pekla na 180° v el.troube zvrchu a zespod zaroven:-) V horkovdusne bych to snizila o 20°. At se povede!
Ako dlho, ak sa Vás môžem Terezka spýtať, a pri akej teplote ten koláč pečiete? Hmm? Rúru máte elektrickú, alebo horkovzdušnú? Vďaka. *m*
Ten anonym pred Airan som ja, neviem prečo sa to stalo, ospravedlňujem sa.
Ja to udelala z 200ml kysane smetany a 3lzice mleka (sladkou smetanu jsem nemela) I tak byl kolac uzasny! Vrele doporucuji vsem a Terezce dekuji za recept.
Dávam na plech s vyšším okrajom, klasická veľkosť do rúry, a použijem celé lístkové cesto, ale nie polkilové, ale len 350-400 gramové.
Mám dotaz - dáváte celé listové těsto na jeden plech? Není to potom moc silné? A na jak velký plech - menší s vyšším okrajem nebo ten větší bez vyvýšeného okraje? Chtěla bych koláč zítra udělat, tak prosím o odpověď :o))
Moc výborný koláč,rychlý a kdo má rád listové těsto opravdu radím zkuste to.A nebojte se,že se ta šlehačka s vejci a ost. nespojí vyteče ven,krásně se to zátáhne a vůbec to neni po upečení řidké.Fakt to zkuste.Dávám za jedna.
Moc dobrý, jen se po něm zaprášilo...Místo švestek můžete dát taky nektarinky, je to mňamka.
To závisí od druhu ringlôt. My máme v záhrade také, ktoré sa prerežú na polovicu a pretočením sa rozdelia ako marhule. Nie sú vodnaté, ale mäsité, s takými by to asi išlo. Vyskúšajte.
Čo myslíte, ako by to dopadlo s ringlótami? Mám dost takých veľmi määkých, vhodných už len na jedenie, ale to asi nezvládneme:-)
Prima nápad, příjemná změna po drobenkové klasice (i když nic proti ní). Pekla jsem ho jen z poloviční dávky, takže jsme ho ve třech spořádali k odpolední kávě ještě vlažný. Kromě toho je použitelný pro diabetiky, do smetanové zálivky jsem vmíchala jen trochu fruktózy a nediabetikům koláč pocukrovala po upečení.
Koláč je skvělý a s tím listovým těstem zase něco jiného.Zařazuji mezi oblíbené.
Dekuji za zajimavý recept.Pořádáme piknik s pečením selete,bude to báječné spestření jídelníčku.Hned se dám do pečení.
Teď jsem koláč dopekla a ještě vlažný s kámoškou ochutnala nemá chybu a hned zítra kamarádka bude péct!Mají přijít vnoučata a nevím jestli ho nemám schovat.Dík za skvělý recept!!!!
TAky nám moc chutnal, jen jsem ho ještě posypala moučkovým cukrem.
Tak už som ten recept na tortu napísala. Je pod názvom "Kráľovská slivková torta" ( královský švestkový dort ). Prajem príjemné pečenie a dobrú chuť.Pani Airan, našla som tie recepty zo starých kuchárok, ale je ich veľa. Ak mi pošlete mailovú adresu, tak vám ich zoskenujem a pošlem. Môj mail je : tralaland@email.cz
Terezko, je to super!!! Ani jsme nepockali az vychladne uplne...jeden je urcite pro nas malo!Diky za vyborny recept:-))
Som rada, že vám koláč chutná. Milá Janka, keď máte rada slivky a máte ich dosť, pridám výbornú slivkovú tortu, ale až zajtra, dnes mám veľa práce. Je aj vzhľadove pekná, takže môžete ju upiecť aj na slávnostnejšiu príležitosť.
Koláč jsem vyzkoušela a je opravdu lehký, osvěžující a výborný! Moc jsme si pochutnali.
Hmm, u nas delaji v pekarstvi takove male ctverecky, ktere se tomuhle hodne podobaji a jsou vynikajici. Takze taky urcite vyskousim. Myslite, ze by slo pouzit i jogurtove listove testo? Ja se k tomu "nasemu" moc nedostanu.
Včera jsem koláč udělala a opravdu všem moc chutnalo, ani není poznat, že je to z listového těsta. Opravdu je moc lehký a dobrý. Vřele doporučuji.
Milá Terezka, Váš komentár hovorí za vše!Už se těším, až u nás na Vysočině dozrají švestky, ještě jsou málo.... Potom dám vědět, zatím papa.
Milá Janka, chuťové pocity nepopísateľné. Ja strašne rada pečiem, ale sladké nemám veľmi rada, takže z koláčov len ochutnám, ale tento si dám. Ešte sa nám nikdy nepodarilo nechať koláč vychladnúť. Vždy ho zjeme už vlažný.Len práve včera prvýkrát vychladol, ale to len preto, že manžel bol na záhrade. Je ľahký a osviežujúci.
Tak na tohle jsem moc zvědavá. Nemohl ten recept přijít o den dřív? Hledala jsem námět na lehký narozeninový koláč do práce. Tohle by v tom vedru bylo optimální... no nic. Alespoň si to doslavím o víkendu.
Tento recept vypadá úžasně a taky úžasně jednoduše!! Mohla by autorka popsat chuťové pocity těch, co tento koláč již ochutnali ? Ráda bych jej zkusila a musím informovat mé nedůvěřivé hochy doma...
Tak na tohle se těším! Millujeme všechno: listové těsto, švestky, skořici i zakysanou smetanu. Vyzkouším hned zítra (resp. jen co koupím švestky, naše švestka už druhý rok nemá ani jednu, bébébé)
Kolac je skutecne vyborny. Aby mne napln nevytekala pri peceni, nariznu testo , po polozeni na plech, spickou noze tak asi 1 - 1 a 1/2 cm od okraju, ale nesmi se proriznout az na plech. Pri peceni se pak okraje krasne nadzvednou, vlastne udelaji kolem dokola ohradku. Okraje pred pecenim potru rozslehanym vajickem. Tuto metodu narezavani delam i kdyz vykrajuji mensi ctverce nebo kolecka . Bezvadne to funguje.