krém
dle chuti.......................................
Postup přípravy receptu
1
1/ Sypké ingredience dáme do mísy, promícháme, přidáme tuk a zakysanou smetanu a utvoříme hladké těsto, které na pomoučněném stole vyválíme na plát o síle cca 4 mm a tvořítky různých vzorů z něj vykrájíme různé tvary, které dáme na plech s pečícím papírem. Z uvedeného množství jsou zhruba 3 plechy. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dorůžova. Horké obalíme v moučkovém cukru.
2
2/ Také můžeme sušenky použít jako náhražku vánočních nebo velikonočních perníčků, prášek do pečiva nahradit práškem do perníku a před pečením potřít bílkem, upéct, ozdobit bílkovou polevou.
3
3/ Další varianta je: nahradit vanilkový cukr za čokoládový, do těsta přidat navíc lžíci kakaa a zdobit cukrovou polevou, kterou necháme na plechu s papírem uschnout.
4
4/ Přidat můžeme i ovocný pudink (například citronový se lžící citronové kůry).
5
5/ Přidáme například malinový pudink, vyválíme slabší plát než na sušenky obalené v cukru, vykrájíme například kolečka, která slepujeme malinovou nebo rybízovou marmeládou a dozdobíme čokoládovou polevou.
6
6/ Přidáme kokosový pudink a větší hrst strouhaného kokosu, vyválíme slabší plát, který slepíme krémem dle vlastní chuti, polijeme polevou a posypeme kokosem.
7
Fantazii se meze nekladou a z obyčejných sušenek se dá udělat při troše dobré vůle i dobré vánoční cukroví na poslední chvíli.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
A. Vydrova
|17. 11. 2016 17:12
Testo je mene sladke nez obvykle, ale to se dalo dobre dohnat podle meho vyberu nutelou. Dalo by se i marmeladou nebo kremem, ale mi jsme na cokoladu <3 . Polevala jsem ledovymi kastany a delala mramor z bile cokolady.
Drahuše
|5. 11. 2016 14:47
Sušenky byly výborné. Dělaly jsme si je s dětmi na kroužku šikulů na dýňobraní. Vykrajovaly jsme duchy, bubáčky, listy a další tvary s podzimní tématikou. Hotové jsme je zdobily barevnými potravinovými flitry, sněhem, čokoládou atp. Těsto bylo velmi tvárné a dobře se s ním pracovalo. Zkoušeli jsme i kakaové a to jsem dětem o něco víc přisladila, protože těsto samo o sobě příliš sladké není a s kakaem by to bylo určitě málo. Naše výrobky se všem velmi líbily a dětem chutnaly o to víc, když byly jejich vlastní.