Očištěná jablka pokrájíme na menší kostičky či nudličky, dáme do mísy a zakapeme citronovou šťávou z jednoho citronu.
2
Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme citronovou, jemně nastrouhanou kůru, skořici, olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme, přisypeme připravená jablka a ode dna dobře promícháme, aby se kostičky jablek řádně obalily těstem.
Těsto přendáme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného většího hlubokého plechu, uhladíme do roviny a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů péct dorůžova. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí.
4
Po zchladnutí, před podáváním, postačí buchtu / koláč, jen lehce pocukrovat moučkovým cukrem, ale kdo chce, může polít čokoládovou polevou, posypat kokosem, ořechy... Další variantou může být i koláč / buchta posypaná před pečením drobenkou.