Na oleji osmažíme do zlatova cibulku, přidáme rozmražený špenát, lehce provaříme, zalijeme mlékem (podle hrnce a počtu strávníků). Přidáme šlehačku, ve které jsme rozkvedlali 4 lžíce hladké nebo polohrubé mouky, provaříme alespoň 5 minut, aby se rozvařila mouka, nebyly tam hrudky a polévka se zahustila. Dochutíme solí, pepřem, petrželkou a pro chuť sušeným česnekem (není nutný).
2
Výborné k polévce jsou houskové krutonky: 3 rohlíky nakrájet na malé kostičky a usušit v troubě na 200 °C
3
Nebo francouzké toustíky: 3 rohlíky nakrájet na kolečka, potřít slabě s máslem (může být utřené s bylinkami, nebo pestem) a kolečka posypat sýrem a zapéct v troubě na 200 °C.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jindřich
|9. 11. 2016 17:59
Napřed to zředit mlékem, pak přidat mouku, aby se to zas zahustilo..? :-$ Špenát sám o sobě je snad hustý dost, na to, aby se z něj dala udělat krémová polévka. :-\ Takže lépe snad méně ředit a není třeba nic zahušťovat.
Monika
|7. 7. 2015 11:51
taky nechápu tu mouku. šlehačka nebo smetana na vaření polévku zjemní... Já ve smetaně na vaření rozkvedlám dva žloutky a je krásně zahuštěná.
Katka
|3. 9. 2014 16:35
Tak jsem jí dnes uvařila, ale vůbec nechápu proč tam má být mouka a šlehačka... udělala jsem bez a přihodila trochu pórku, ten dodal zajímavou chuť a hustotu.... a kdybych nedávala porek, zahuštuju bramborou.. přijde mi zbytečné kazit zdravou a dietní polévku moukou a šlehačkou... ale bez toho je fakt výborná! :)
marek
|19. 4. 2014 08:44
stale sa mi z toho spravi nechutna pena,nie polievka,neviem ci to dlho mixujem,alebo co..:/
Jana
|15. 2. 2014 11:01
fúúúj bujon!!!! samá umělina
MÍša
|11. 11. 2013 23:55
Dnes jsem jí dělala příteli a olizoval se až za ušima :-)
Marta
|1. 7. 2013 14:59
Dneska jsem dělala,ale bez smetany.Výborná,dávám za 1 :-)
Dělala sem dneska,je dobrá.Udělala sem jí z čerstvýho špenátu na konci rozmixovala a dochutila česnekem a muš.oříškem.Nakonec trochu másla a je to ;-) :-*
lenka
|28. 3. 2012 12:22
dneska jsem polévku dělala poprvé, klobouk dolů, jednoduché a moc chutné.... ;-)
Ája
|6. 2. 2012 14:16
Polévka je výborná, jednoduchá a rychlá. Stačí mít balíček špenátu v mrazáku a zbytek se v domácnosti najde vždycky ( momentálně jsem dělala bez šlehačky a i tak byla skvělá, navíc má o pár kalorií míň ). Nepřišla mi chuťově plýtká, rozhodně jsem ji vegetou ani bujónem nekazila. Jen jsem na začátku prolisovala stroužek česneku. Určitě ji brzo zopakuju.
Veronika Munzarová
|12. 1. 2010 18:19
právě jsme dojedli polévku... byla vynikající. Na závěr jsem ji rozmixovala ponorným mixérem .
Ingrid Poslušná
|16. 4. 2009 12:38
Dnes byla k obedu,pridala jsem bujon a misto petrzelky jsem dochutila muskatovym oriskem,byla dobra :-)),nam chutnala
Petra Behrová
|23. 1. 2009 22:18
polevku jsem dnes varila, byla bez chuti, pridala jsem cesnek,trochu polevkoveho koreni a zeleninovy bujon a dalo se to.
Renata Kolářová
|15. 1. 2007 16:41
Děkuji za návod na knedlíčky, velmi brzy vyzkouším i s polévkou
František Pazdera
|12. 1. 2007 20:47
špenátová polévka je výborná, ale zkuste do ní udělat opečené kostičky z chleba - je to podstatně chutnější, zajimavé. Děláme je stejně jako rohlíkové v troubě s trochou másla, jen kostičky malinko větší - moc dobré!
Di
|12. 1. 2007 20:29
Nabízím následující recept: na 50 g másla se zpění kostičky z malé cibule. Přidá se jedna kostka rozdrobeného droždí a nechá se rozpustit. Po vychladnutí se vmíchá 1 vejce, 2 lžíce strouhanky a 5 polévkových lžic hrubé mouky. Nechá se chvíli odpočinout a pak se lžící vykrajují noky a dávají se vařit do polévky.
Renata Kolářová
|12. 1. 2007 17:16
V naší školní jídelně dávají do špenátové polévky kvasnicové noky, je to strašně dobré, ale nevím jak se ty noky dělají, kdyby měl někdo recept, byla bych moc ráda
englicka marketa
|12. 1. 2007 12:31
nám chutná když do špenátovky mimo opečené houstičky vložím na másle usmažené volské oko:o))),jinak špenátová polévka je mňamka