Špek rozkrájíme na kostičky a dáme škvařit. Na rozškvařený přidáme na kostičky pokrájené žemle, opečeme a necháme vychladnout. Mléko smícháme s vejci, ropzšleháme, osolíme a nalijeme na osolené žemle - necháme vsáknout. Potom zahustíme dle potřeby hrubou moukou, tvoříme knedlíky velikosti menšího jablka a vaříme v osolené vodě 20 minut. Po uvaření knedlíky natrhneme, aby vyešla pára.
2
Podáváme nejlépe s kysaným dušeným zelím a maštěné sádlem, nebo se špenátem, lze ale i jen s osmaženou cibulkou a čerstvým salátem. Maso být vůbec nemusí.
3
Jsou hodně syté, takže tuhle várku my máme na dvakrát - bez problémů je ale uchovávám už vařené v mrazáku.
moje úplně první knedlíky, muž si je hrozně přál a moc se povedly!!! děkuji za recept. dělala jsem je půl na půl uzené a slanina. mám uložené v oblíbených :-)
Přidávám taky uzené a jsou dobré i s tím salátem ;-), ale pro chlapy jedině s cibulkou a zelím :-)) , foto přiloženo.
michal jakouš
|15. 11. 2009 21:38
nejlepší špekové knedlíky co znám
Hančí
|12. 1. 2008 18:53
Vařila jsem je dnes s tím uzeným a slaninou a všem moc chutnaly
Světlana
|11. 1. 2008 23:11
klasika klasická....a povedená :-)
Jitka Lexová
|11. 1. 2008 08:05
Dělala jsem je včera a budou ještě zítra k obědu, opravdu moc a moc chutnaly. A po všem tom sladkém po vánocích - mňam, vzkazuje celá rodina.
Pavlina Hrncirova
|9. 3. 2006 14:00
Já jsem tam dala místo špeku anglickou slaninu a ještě trochu uzeného, a byly výborné!Manžel při prípravě nejprve ohrnoval nos, ale pak se olizoval až za ušima.