Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a trošku mléka. V důlku umícháme řidší kašičku, ze které necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Pak do mouky přidáme sůl, pokrájené škvarky, vlažné sádlo a zbylé mléko. Vymícháme vláčné nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Během kynutí jednou nebo dvakrát promícháme. Vženeme tak do těsta vzduch a těsto bude nadýchanější.
3
Vykynuté těsto přendáme na pečící papír nebo do koláčové formy vymazané sádlem a rozválíme do plátu. Pak nožem, rádýlkem nebo plastovou kartou rozkrájíme těsto na výseče, potřeme rozmíchaným bílkem s troškou soli a dle chuti posypeme solí s kořením. Koláč necháme v teple ještě asi 10 minut odpočinout, pak vložíme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 35 minut dozlatova. V remosce o průměru 32 cm pečeno 40 minut, bez posledního desetiminutového kynutí.
4
Z těsta můžeme připravit i klasické škvarkové placky. Výseče koláče od sebe rozdělíme po částečném zchladnutí a v tuto dobu už většinou mizí jeden kousek za druhým.