Z mouky, hery a tvarohu vypracujeme těsto. Z těsta postupně vyválíme pláty, ze kterých vykrajujeme kolečka, do středu dáme tuhá švestková povidla, přehneme a dobře slepíme.
2
Pečeme krátce při 180-200 stupních. Jakmile nám šátečky chytnou barvu, jsou hotové.
Peču je už delší dobu a všem moc chutnají :) plním tvarohem povidla moc nemusíme
Karkulka
|16. 1. 2017 22:26
Peču řadu let, s máslem místo rostlinnýho tuku, potřené žloutkem s olejem a je to dobré i s tvarohovou nádivkou (tvaroh, cukr, žloutky, rozinky v rumu). Přišla jsem na zlepšovák - péct 15 min. na 210 °C a než se to začne pálit, teplotu snížit na 120 °C a dopéct (je to otázka cviku, každá trouba peče jinak) - šátečky jsou pak daleko chutnější a křupavější
Soňa
|6. 7. 2015 08:55
Tento recept mi byl uveřejněn kdysi v kuchařce od Hery. Z tohoto těsta dělám jablečný, tvarohový závin. Z poloviny množství můžete udělat šátečky plněné druhou půlkou tvarohu - doplníme cukrem, vejcem. Nebo šátečky plníme jakoukoli jinou nádivkou. Těsto někdy potřebuje více mouky, protože tvaroh obsahuje více či méně vody. Nesmí se lepit. Dobré je, ho nechat před zpracováním vychladit v lednici. Jde pak lépe vyválet. Dobrou chuť!
Tento recept už dělám po druhé...všem moc chutná a jen měním náplně :-D .a tvary.Musím říct že je jednoduchý a velice chutný.Taková rychlovka na mlsání ;-) pro návštěvy....Tak to jdu vyndat z trouby a připravit než se to vše přiřítí domů.
Šátečky už jsou snědený ale musela jsem přidávat ještě mouku. těsto se totiž strašně lepilo i na váleček a při pečení mi skoro z každého povidla vylézala.
Iva
|7. 10. 2012 14:56
A taky tu jsou už několikrát :-X
Alena
|7. 10. 2012 14:35
Znám, dělám je plněné makovou nádivkou. Jsou výborné :-) Doporučuji.