Polévka je grunt. A knedlíčková zvlášť! Dobrý vývar, zelenina a játrové knedlíčky jsou ideální jídlo, které zažene všechny chmury, dodá energii a zlepší náladu. Tak si dejte!
Játra pečlivě očistěte a zbavte všech bílých blanek a cévek. Pak je naškrábejte zoubkovaným nožem. Jde to opravdu snadno a docílíte správné, trochu hrubší konzistence. Játra také můžete namlít v masovém mlýnku nebo nasekat v kutru s dlouhými noži, ale jen krátce, aby nevznikla kaše.
Očištěná játra dejte do větší misky, přidejte rozpuštěné máslo, nadrobno nasekanou cibulku, vejce, najemno nastrouhanou citronovou kůru, prolisovaný česnek, nasekanou pažitku a majoránku s muškátovým oříškem. Osolte, opepřete a promíchejte, nakonec vmíchejte strouhanku. Játrovou směs nechte minimálně půl hodiny odležet v ledničce.
Vyzkoušejte, zda lze z vychlazené směsi tvarovat knedlíčky, pokud je příliš řídká přimíchejte ještě trochu strouhanky. V dlani vytvarujte asi 24 knedlíčků a naskládejte je na prkénko.
4
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a knedlíčky do ní nasypte, opatrně je odlepte vařečkou ode dna a po 4 minutách vylovte.
Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Pórek dobře omyjte a rovněž pokrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a zeleninu na něm orestujte asi 5 minut, až mírně změkne, ale zůstane křupavá.