Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na pomoučněném vále přikryté utěrkou kynout. Mezitím smícháme máslo s hladkou nebo polohrubou moukou a dáme vychladit. Po vykynutí prvního těsta (to je asi za 3/4 hodiny) vyválíme plát, na něj položíme hranolek máslového těsta, přeložíme do psaníčka jako u listového těsta a vyválíme. Necháme asi 15 minut a potom ještě 3 x překládáme a vyvalujeme. Potom těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky a plníme ořechovou, tvarohovou, makovou nebo povidlovou nádivkou. Tvarujeme do šátečků, rohlíčků nebo šátečkových koláčků. Pečeme v hodně teplé troubě.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Orinka
|31. 10. 2015 17:03
Recept jsem vyzkoušela a nemá chybu. Nic není řídkého, s těstem se pracuje výborně. Dodržela jsem dávkování tak, jak je v receptu. Jen jsem přidala trošku víc soli.
Ina
|7. 10. 2015 11:04
jaky nesmysl, nejspis jsi delala spatny postup testo je po vypracovani nadherne, nelepive zadna s...ka
Ina
|7. 10. 2015 10:57
Jaky nesmysl, nejspis jsi delala spatny postup testo je nadherne zadna s...ka.
Ina
|7. 10. 2015 10:57
Jaky nesmysl, nejspis jsi delala spatny postup testo je nadherne zadna s...ka.
Pavla
|31. 5. 2015 14:22
Absolutní nesmysl, nevím, jestli nemají být jen žloutky, ale takhle řídký nesmysl je nezpracovatelný
Domeček
|15. 3. 2015 22:31
1 ml mléka je blbost. Nemohl by konečně autor nebo autorka reagovat?!
Mirka
|13. 1. 2015 19:32
Do tohoto plundrovaneho testa prijde skutecne jenom 1/5 cajove lzicky mleka? :-)
Neuveritelne! 8-)
1 Teaspoon [US] = 4.92892159 Milliliters 8-)
Mirka
|13. 1. 2015 19:29
To bude nejaka bykovina, vzdyt 1 kavova lzicka ma 4,9 ml ...takze dle tohoto receptu pouzijeme pouze 1/5 z te cajove lzicky? :-(
1 Teaspoon [US] = 4.92892159 Milliliters
Alena
|8. 4. 2013 09:50
V dávkování je uvedeno množství mléka 1 ml. Kolik je potřeba do těsta dát? Děkuji.
Iva
|12. 11. 2010 16:27
;-) dělám ho už léta a lepší recept na kynuté těsto neznám.Plním šátečky i rozvařenými jablky, je to výborné
recepty 73
|26. 2. 2009 23:44
Syn nám jeden čas nechtěl jíst kynuté-klasické ani listové buchty,záviny...tak jsem zkusil plundrové těsto.Je s ním trošku víc práce,ale stojí to za námahu.Mám totožný recept po naší babče a je suprový.Jiří
Monika Pokorna
|8. 3. 2007 10:23
čauky chci skusit také toto těsto mohu si ho udělat den dopředu ,nechat v lednici a druhý den zpracovat.Poradíte mi. dík
Naďa
|31. 3. 2006 10:18
Tak jsem se konečně dostala k tomuto těstu-mají přijít vnoučci-dělala jsem rohlíčky s tvarohovou náplní.Jsou výýýýýtečné,jako ostatně všechno.co jsem od pí Vencové zkoušela.Díky moc
vydra
|15. 2. 2006 20:55
Velikanske diky za recept na plundrove testo. Recept po babicce jsem ztratila a tak jsem rada, ze se konecne muzu vrhnout na peceni.