Nejprve vyšleháme bílky společně se solí, poté ušleháme žloutky s cukrem do světlého krému. Během šlehání můžeme přidat 1-2 lžíce teplé vody. Pak přisypeme mouku a krátce prošleháme. Nakonec zapracujeme sníh z bílků. Pokud chceme roládu čokoládovou, můžeme dle chuti přimíchat kakaový prášek.
Plech vyložíme pečicím papírem, opatrně na něj nalijeme těsto a rovnoměrně jej rozetřeme. Pečeme na 180 °C po dobu 10 minut. Poté troubu vypneme a necháme těsto dojít, přibližně 5 minut.
3
Ještě horké těsto zakryjeme čistou utěrkou a překlopíme na pracovní plochu. Opatrně sundáme pečicí papír a pomocí utěrky plát těsta zarolujeme a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Smetanu ušleháme do tuha. Mascarpone zamícháme s cukrem a postupně přimícháme šlehačku. Při variantě s ovocem můžeme použít trochu červeného barviva pro lepší vzhled.
5
Vychlazené těsto opatrně rozrolujeme, potřeme dvěma třetinami krému, opatrně svineme do rolády a necháme vychladit v lednici. Před podáváním natřeme zbytek krému na vrchní část dezertu a ozdobíme ovocem nebo polejeme rozpuštěnou čokoládou. (Pokud zvolíme variantu s čokoládou, můžeme na ještě teplou polevu, která se nalila na roládu, přidat kousky čokolády.)
DOBROU CHUŤ!!