ks
vanilkový pudink
nebo smetanový, karamelový, čokoládový...
20
g
máslo
3
lžíce
cukr krupice
dle chuti, cca
dále dle chuti:
čerstvé ovoce
nebo kompotované, dle chuti
hnědý rum
, vaječný koňak nebo likér dle chuti
zakysaná smetana
, šlehačka nebo zmrzlina
čokoládové kousky
, hoblinky...
Postup přípravy receptu
1
Piškot: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme citronovou kůru, olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy 22 cm nebo do pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova, cca 12 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.
Pudink: mléko nalijeme do hrnce, rozmícháme s pudinkem a cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu. Krátce povaříme, odstavíme a přidáme máslo, které mícháním necháme v pudinku rozpustit.
3
Vlažný korpus pokrájíme na plátky a nandáme na talíře. Dospělákům ho můžeme pokapat rumem, likérem... a dětem třeba šťávou z ovoce, sirupem... Takto připravený piškot přelijeme pudinkem a dozdobíme dle chuti ovocem, kopečkem zakysané smetany nebo zmrzliny, čokoládou... a můžeme podávat.