Moc dobré perníčky, po upečení opravdu hned měkké, jen je pak potřeba skladovat ne moc v suchu, aby neztvrdly. Peču většinou z poloviční dávky a i tak je to hromada perníčků na jídlo a druhá hromada na zdobení stromečku. Se zaděláním těsta je teda fuška, ale výsledek pak stojí za to.
Ja používam na perníčky len obyčajnú hladkú múku T650, nesmie byť veľmi čerstvá.Tiež som mávala perníčky dosť tvrdé, ale tento rok mám medovníčky mimoriadne makké už na druhý deň a vobec netvrdnú. Sú výborné až tomu nechcem veriť. Nemám ich dokonca ani v uzatvorenej nádobe, sú len tak volne v krabici, recept veľmi podobný tomuto.
Mrzí mě to, že jsou perníčiky tvrdé, ikdyž dobré.... Může to být třeba moukou ?? Já používám pouze mouku předměřickou, je nejkvalitnější. Tak, třeba příště se perníčky lépe podaří, to Vám přeji :o)
Milá Jano, je to zvláštní, dala jsem tam všechno podle receptu, ničeho ani víc ani míň a přesto jsou furt tvrdé.Ale jak jsem psala, chuťově jsou vynikající, takže ujídám i tvrdší.)
Nevím, Katko, proč máte perníčky tvrdé. Je to divné. Těch 14 dní by mělo úplně stačit na odpočinutí. Já jsem je letos zadělávala 1.12. a pekla 14.12., takže taky za 14 dní a jsou pořád měkké a výborné... Někdy se mi taky nepovedly akorát, ale to jsem věděla, že jsem nedala sodu podle receptu. Letos se mi povedlo i krásně je nazdobit a tak jich máme plno na stromečku - dělala jsem takový kroužky a navázala na červenou služku, vypadá to pěkně. Zbytek perníčků už bude snězen.
Zdravím Vás. Perníčky mám hotové. Zadělávala jsem 10.12. a pekla až dnes, dřív jsem to nezvládla. Mám jich plnou krabici, ale jsou tvrdé:( Chuťově výborné, ale jak kámen. V jednom komentáři paní čí slečna psala, že měkké byly až po dvou dnech, tak snad to bude i můj případ.
Zdravím Vás.Zrovna jsem zadělala těsto a uložilo ho do lednice. Byla to fuška ho zpracovat;) kvůli malému prostoru v mojí pidikuchyňce jsem musela přesídlit na jídelní stůl:D Ale těsto vypadá výýýtečně a i když vím, že se má nechat delší dobu uležet, vykrojila jsem si zkušební prasátko- přesně podle předpokladů je tvrdé ale chuťově vynikající. Už se těším až se za necelých 14dní pustím do odleželého těsta a upeču své první perníčky:) Až bude hotovo určitě se sem pujdu pochlubit jak to dopadlo;)
Perníčky jsou moooc dobré. Jen pro vůni bych příště dala kapku rumu:))))
Jsem ráda, že perníčky opět nezklamaly! Já taky jiný nedělám jak na Vánoce, tak Velikonoce. Zdravím !!
Paní Jano,děkuji mnohokrát za tento skvělý recept.Perníky jsou opravdu vynikající,už nebudu péct jiné.Jsou výborné a krásně se vykrajují a pečou.Díky.Jitka
Hledala jsem recept na perníčky a protože mám většinou stejnou chuť jako Jana z VM tak dnes připravím a upeču později. Moje princezna se už chystá péct se mnou, tak to bude paráda. Zdravím Janu !!!
Je potřeba je zadělat teď a nechat co nejdéle! V receptu to píšu. Čím se déle těsto nechá odpočívat, tím jsou perníčky křehčí, mám to za ta léta vyzkoušené. Takže podle mě 4 dny je dost málo, klidně je nechte 10 dní, to je tak ideální doba. Jednou jsem je nechala i tři týdny. A perníčky jsou měkké ihned a vydrží měkké pořád, pokud se nesní. Přechovávám je v papírové krabici, kterou zavřu.
Dneska jsem zadělala těsto - byla to trošku dřina :-) ale vyplatí se to ... Péct budu tak za čtyři dny, už se těším.
myslím, že ted je ideální doba je upéct..do vánoc akorát
Chtěla bych zkusit tento recept, ale nebude ještě moc brzy? Když je upeču tak 8. prosince, vydrřží měkké do Vánoc?
Dala jste tam opravdu 1,20 kg mouky? Myslím, že tekuté by to být vzhledem k poměru surovin být nemělo.
Anonyme, nechápu z čeho máte to těsto tak tekuté ?? Na kilo mouky (a trochu) ta kapka mléka je moc ????? Musela jste to někde poplést! Právě to těsto je hodně tuhé, dost těžko se zpracovává, ale výsledek stojí za to ....Ikdyž u Vás je to už dost pozdě teď zadělávat na perníčky, to abyste je dělala až před koncem roku. V receptu je psáno zadělat tak 14 dní před pečením. Čím déle se těsto nechává rozležet, tím jsou perníčky lepší a křehčí !!
neni to divne?? tolik mleka?? prave je delam,a mam je strasne moc tekute,a to sem tam jeste ani nedala mleko!!! prosim pozte!!!!!
Taky se mi opět povedly, jsou měkkoučké, výborné, sama je ujídám. Ani jsem je ještě nedala do krabice a jsou pořád stejně měkké. Opravdu u tohoto receptu platí, čím déle se těsto nechá odpočívat v chladnu, tím jsou lepší !!
Gabčo dělám polevu jak napsala Andulka. To množství cukru se musí občas doladit - ani hustý - ani řídký. Přidávám ještě jednu lžičku Solamylu - lépe to pak drží a na chuti to nepoznáte. A hlavně to chce trpělivost při tření cukru. Čím déle, tím je poleva bělejší - hlavně je nutné třít RUČNĚ!!
Perníčky dnes pekl manžel, má podobný recept, ale vyzkoušel tento. Dělal z poloviční dávky, bylo toho 5 plechů a všechny se povedly. Dětem také chutnají, tak je raději zavčasu uložím na bezpečné místo....
Mam podobny recept, jen bez mleka a z polovicni davky mouky se stejnym mnozstvim tuku jako v tomto receptu. Testo mam pres tyden v lednicce a take se mi zda hodne tuhe, tak nevim... Pridavam jeste jednu "babskou" radu: pokud chceme, aby zustaly pernicky mekke, dame je do uzavrene nadoby spolu s pulkou jablicka nebo brambory (po delsi dobe je nutno ji vymenit, aby nezplesnivela).
Těsto jsem měla dost dlouho vyndané, takže tím to nebylo,prostě mi přišlo takové hodně vyschlé, nebo jak to napsat. Ale jak už jsem psala, po chvíli trápení se, mě napadlo zapracovat trochu mléka a válet mezi mikroténem a už to šlo mnohem líp. A doufám, že nakonec i změknou, potvůrky, protože na chuť jsou fakt dobré. Pořád chodím ochutnávat:-)
Pro caribou: bílá poleva na perníky: 1 bílek, 15 dkg moučkového cukru, několik kapek citronové šťávy, dát do misky a vařečkou třít alespon 20 minut. Dělala jsem včera, zdobím obyčejným svačinovým mikrotenovým sáčkem chce to jen odstřihnout tu správnou "malou" dírku, nejlíp manikůrovýma nůžkama
Jitko, těsto se musí vydělat z chladna dostatečně dlouho předtím, než s ním začnete pracovat! Je dost tuhé, musí povoílit, potom to jde perfektně. Já jsem za celá léta, co tento recept dělám, neměla problém. A měkké vždycky zůstaly... nevím, kde byla c hyba
Jitko výborné jsou perníčky švagrové Evičky. S těstem se pracuje skvěle
NIKDE není žádný postup přípravy a ingredience na tu bílou polevu na perníčky :///Mám jen takovou špatnou, chtěla bych tu úplně bílou, jak ztuhne úplně krásně.. třeba něco, jako jsou PUSINKY.
Jitko, příště zkuste "Perníčky, které nepotřebují uležet". Výborně se pracuje s těstem a jsou hned měkké a chuťově jsou také výborné. Pekla jsem už ze tří dávek a zase nejsou.
Tak jsem je dneska pekla a nejsem z nich zrovna nadšená. Těsto jsem měla v lednici od minulé středy a dost špatně se s ním pracuje, bylo moc tuhé a nešlo vůbec rozválet. Tak jsem ho brala po kouskách a vždycky zapracovala trochu mléka, pak mezi mikroten a teprv to šlo. Jinak hned po upečení byly sice měkké, ale teď po vychladnutí ztvrdly. Tak jsem zvědavá, jestli změknou aspoň do svátků. Ale jedna pochvala přece jen bude a to za skvělou chuť, to koření spolu s kůrou v nich krásně vynikne.
Marcelo,ve Vašem komentáři jsem četla,že zdobíte bílou polevou. Dáte recept???? Díky
Můžu se zeptat, jaký cukr? Moučka nebo krystal? Jsem pečící začátečník :o). Díky za odpověď
Já do vejce na potření některých perníčků přidala kakao. Perníčky jsou pak tmavé a když se zdbobí bílou polevou, tak je to moc pěkný kontrast.
Koření si tluču sama ve hmoždíři, ale lze jej koupit už namleté. Dirku pro stužku dělám brčkem, kyž perníčky nabydou občas mám problém tu stužku protáhnout.
Do perníčků se nejčastěji dává fenykl, anýz, mletá skořice a někdo dává ještě badyán.Jinak já nedávám směs koření, koupím pytlíky s jednotlivým nepomletým kořením a pak drtím zrnka v igelitovém sáčku válečkem a posléze "přecedím" přes cedník.
Dobry den. Neziji v CR ale rozhodla jsem se upect pernicky. Co si mam predstavit pod pojmen pernikove koreni. Da se to v nejhorsim pripade necim nahradit. Skorici a zazvor a jine koreni se tu da koupit, ale zvlast.
Jakmile vytáhnu perníčky z trouby, ihned je potírám - ten poměr dávám podle oka - na jedno vejce tak dvě lžičky mléka. Ale myslím, že to je celkem jedno, když bude trochu méně nebo více mléka, to vejce ihned ztuhne, protože je to na horkých perníčkách.
O víkendu jsem podle toho receptu tvořila perníkovou chaloupku. Dělala jsem poloviční dávku a mám z toho tři chaloupky, které dávám jako vánoční dekoraci svým kamarádkám. Zabiju dvě mouchy jednou ranou - hezký a hlavně dobrý dárek :-) Jsem začátečník a povedlo se. Recept doboručuji. Dávám za 1.
Ano, přímo v receptu je to napsáno. Proto je zadělávám brzo - teď to budu dělat v neděli - a upeču pár dní před Vánocemi. Jsou ihned k jídlu.
Dobrý den, chci se zeptat na potření vejcem - kolik mléka na 1 vajíčko, není to syrové na povrchu ? Já jsem vždy potírala bílkem před pečením. Díky za odpověď
Jsou ty perníčky hned měkké??
Evelino, je to pravda, vypracovat toto těsto chce pořádnou sílu, ale doufám, že se Vám povedou. Jsou opravdu výborné !!
Dobrý den paní Jano, právě jsem zadělala z celé dávky, je toho pořádná porce :) a chce to opravdové svaly na rukou :). Díky za recept.
Složité to není, to že jste to vysvětlovala vím, ale jak na potvoru jsem tenhle komentář nemohla najít. Díky a jako začínající pekařka mám možná na nějaké to vysvětlení, byť opakované i malý nárok ne?
V receptu jsou napsána na celou dávku 2 celá vejce a tři žloutky, vejce na potření je mimo. A taky jsem už vysvětlila, že na poloviční dávku dávám 1 vejce a 2 žloutky. Myslím, že to není tak složité, ne ?!
Dobrý den, přidávám se k dotazu Terezy Novákové, jak je to s dávkováním vajec na poloviční dávku a zda se do těsta (počítám-li celoudávku) dávají 3 celá vejce a 3 žloutky nebo zda žloutky jsou myšleny na potření.
Ještě dodávám, že nejprve zpracuji celé těsto - nadělám perníčky z celé dávky a potom teprve peču. Ono to jde celkem rychle, tak, aby se to zbytečně nezdržovalo. Vytáhnu plech, dám další, upečené perníčky hned potřu vejcem, mezitím se rozpeče další, atd.
Katko, já je peču tak ve středně vyhřáté troubě asi tak 10 - 12 min., ale to je těžké, jak už tady bylo mnohokrát napsáno, každá trouba peče jinak - musíte je tak za 5 - 8 minut zkontrolovat, já musím plech otáčet, aby se upekly stejnoměrně a taky si jeden otočím a až jsou zezpodu nahnědlé, tak je vytáhnu. Vyzkoušejte jeden plech a uvidíte.
Prosím o radu - perníčky jsem ještě nikdy nepekla - cca na jakou teplotu a jak dlouho bych měla perníčky péct? Děkuji!
Ano, je to tak, jak píšete. Taky to tak dělám, když je peču během roku.
Dobrý den, chci se zeptat, do těsta patří 2 celá vejce a 3 žloutky? Pokud chci upéct perníčky z poloviční dávky, kolik mám dát vajec - 1 celé a 2 žloutky? děkuji
Jsem na to zvědavá.....!!!pak napíšu hodnocení
Příště nechvalte ! Tady chvála opravdu smrdí, protože po chvále vzápětí vždy přichází pětka !!
Robila som perníčky z polovičnej dávky a dala 1 káv.lyžičku sódy. Sú skutočne najlepšie aké som doteraz piekla, mäkkučké a je ich veľa. Ďakujem za recept a chválim.
Jsem ráda, holky, že se vám všem zadařilo a perníčky se povedly!! Užijte si Vánoce v radosti a pohodě, včetně toho pečení a vaření !!
Perníčky se povedly,je to dobrý recept ! Přeji příjemné vánoční svátky.
Ahoj Jano z VM,perníčk jsem pekla poprvé a vybrala jsem si tvůj recept na netu, líbil se mi a tak jsem ho vyzkoušela. První várku jsem nechala v troubě trohu déle a tak ty jsou tvrdší, ale další už byly v pohodě. Mockrát ti děkuji, moc se povedly asi ještě budu muset do Vánoc zadělat na další.
Bebo, takové malé množství se špatně váží, dejte asi tak jednu kávovou lžičku, může být o něco méně.Maritno, jsem ráda, že i Vám se perníčky povedly a chutnají !! Zdravím.
Dobrý den, včera jsem to konečně upekla, zadělávala jsem skoro před 2 týdny, a také z poloviční dávky. Jako "perníkové koření" jsem použila jen skořici, fanykl a hřebíček. Výsledek je skvělý-opravdu jsou měkké. Moc děkuji autorce za výborný recept.
Viete mi poradiť, koľko je 15 g sódy na lyžice? Chcem robiť perníky z polovičnej dávky a nemám váhu, na ktorej takéto množstvo odvážim.
Ještě dodávám, že z té poloviční dávky je toho opravdu dost. Já původně dělala taky z celé, ale to byli kluci ještě malí a nechtěli nic jiného, teď mi vystačí i na ozdobení na stromeček a dekoraci a zbude ještě dost na snězení .
Jano, taky dfělávám poloviční dávku, klidně ro zkuste.
ráda bych tento recept také vyzkoušela,ale stačila by mi poloviční dávka,je to možné ,má to někdo vyzkoušené?
Perníčky už jsou hotové. Všem moc chutnají. Děkuji za recept.
Koření do perníčků si kupuji až v posledních letech, dřív jsem používala koření, která jsou uvedena níže a tloukla je v hmoždíři, ale dávám ho víc, dvě lžičky, aby víc vonělo. Ale zase nedávám kůru. Každý má vyzkoušeno něco jiného. Lze použít i kypřící prášek do perníku, ale pak už se nedává soda. Těsto odležet více dní nenechávám a nic se nestane, nechávám ho odpočinout jen několik hodin, nemám moc času.
U nás koupíme perníkové koření už namíchané v sáčku, takže teď přesně nevím, co tam všechno patří - je tam skořice, hřebíček,anýz, nové koření, fenykl, badyán - snad je to všechno. Ale dávám jenom trošku toho míchaného - tak čtvrt kávové lžičky, ani ne.Vejce, která jsou napsaná v receptu na těsto, tam patří, tak jak je psáno, tzn. celá vejce i žloutky, na potření si potom ušlehám vidličkou jedno vejce s troškou mléka zvlášť, to je navíc. Dneska jdu perníčky taky péct, mám zaděláno víc než týden. Už se těším.... S pozdravem a přáním dobrého výsledku všem, kteří jdou na tyto perníčky :))
Podle ohlasů bych perníčky určitě chtěla vyzkoušet. Jen mi není jasný postup přípravy - konkrétně vejce. Mám dát do těsta 2 celá vejce a ty 3 žloutky použít na potírání po upečení nebo naopak? Děkuji za odpověď, už se těším, jestli se mi perníčky povedou.
muzete mi prosim poradit co vsechno za koreni patri do pernikoveho koreni?Jsem v SRN a v obchode jsem ho proste nenasla.Dekuji.
Pani Jana, ďakujem za odpoveď. Vaše recepty sú úžasné, ako aj recepty p.Vencovej a ďalšie. Som zo SR a Vašu stránku Kuchařka on-line som objavila len nedávno.Milujem varenie a pečenie a strašne sa mi páčia vaše komentáre k receptom, takže si viem urobiť predstavu, ako ktorý chutí. Už som ich robila veľa, zatiaľ žiaden nesklamal. A ešte dotaz ohľadom pečienia v plechovkách - ako potom koláčik zdobíte a krájate ? Ďakujem a teším sa na dalšie recepty. Vďaka Kuchařko on.line.
Milá Terko, přeji Vám, aby se perníčky tam daleko za mořem moc povedly!! Taky Vám přeji krásné Vánoce a mnoho krásných chvilek, strávených s Vaší rodinou :))
Ano, jedlá soda je soda bicarbona.
Chcem sa len opýtať, pod jedlou sodou mám rozumieť sódu bikarbónu alebo niečo iné_?
dekuju moc, jani. jdu je ted zadelat. jen doufam, ze budou dobroucky, protoze jsem v New Yorku a precejenom je tu mouka a vsechno trochu jine. drzte mi palce. dekuju moc, papa a krasne Vanoce.
Nikdy jsem nezkoušela dělat perníčky ihned. V receptu je psáno - nechat několik dní v chladnu a čím se nechává těsto déle, tím jsou křehčí a lepší!Já je budu zadělávat dneska a budu péct až tak 17. prosince. Jsou hned měkké a jsou opravdu výborné, musím vždycky uchráni t pár na ozdobení na stromeček, protože ty zdobené u nás nejíme, to by bylo barbarství !!
jsem zacatecnik...muzu zadelat testicko a delat pernicky ten samy den? nebo max dalsi den? jsem nedockava...dekuji za odpoved
V jednom časopise jsem našla recept na perníčky, který už používám 10 let. Myslím, že nejdůležitější na tom popisu bylo: "mírně teplé vložíme do mikrotenového sáčku". Dělíá to tak, nechám vychladnout, potom ozdobím. Jsou "jedlé" okamžitě!
Zkoušela jsem je, jsou moc dobré, ale přidala bych víc koření a změkly mi až za dva dny.
Těžká rada, dělám to od oka - rozválím asi tak na půl cm. Nesmí to být moc tenké ani moc silné, tak akorát, ale myslím, že ten půlcentimetr postačí.
1 zarovnaná polévková lžíce medu = 18 g
Prosím poradí mi někdo, jak moc se má to těsto rozválet?
prosim vas, kolik je cca 190g medu? nemam vahu, tak kdyby to slo treba v polevkovych lzicich, nebo v cm bezne sklenice medu? dekuju
do toho du :-D Pernicky si musim na vanoce upict i kdyz sem v cizine :-D to snad zvladnu, ne? :-D
Souhlasím s paní Janou z VM že někdy chvilku trvá, než se těsto pořádně zpracuje, obzvlášť když je ho hodně a z 1,20 kg mouky j to pořádná porce. Já zas dělávám pudinkové banánky a někdy si jdu mezi zaděláváním i chvilku odpočinout co je to za dřinu, ale výsledek je bezva. Někdy se sice může stát, že je těsto sušší, protože je mouka super suchá a vajíčka malinká, ale na to zas stačí použít hlava. Tenhle recept letos udělám, těším se že budou perníčky měkké a k jídlu, prozatím nám vždycky sloužily jen jako dekorace a po vánocích šly do koše.
V sobotu jsem je vyzkoušela. Jsou výborné. Těsto je hebké, dobře se s ním pracuje. Pekli jsem 4 holky společně, každá přinesla těsto podle jiného receptu. Tento byl jasně nejlepší. A opravdu jsou po upečení hned měkké. Vřele doporučuji.
To není možné, že se těsto nespojí. Neměla jste trpělivost. Zpočátku to jde ztuha a než se všechno spojí, trochu to trvá, ale musí se vytrvat a potom se nádherně spojí, těsto je tužší - to píšu v receptu a jako výsledek jsou výborné, ihned měkké, perníčky.Takže v tomto případě je to - promiňte - rukama....
Zkousela jsem je delat,ale testo se mi vubec nespojilo.Podle me je tam moc mouky.Vubec jsem to neupravovala,vyhodila jsem to,a zacla jsem delat ty moje vyzkousene.A moc se mi povedly.Nekdy se clovek spali.