Ke svatomartinské huse je zapotřebí také dostatečné množství poctivé omáčky, která dovede celý slavnostní chod k dokonalosti. Připravit ji můžete i z jakékoliv jiné drůbeže. Uskladněte ji a využívejte omáčku i k přípravě dalších pokrmů.
Skelet z drůbeže vložte do pekáče a ten vložte do trouby na 220 stupňů po dobu 30 minut. Pro lepší chuť přidejte bylinky a kořenovou zeleninu, kterou máte zrovna doma k dispozici, nové koření a bobkový list. Vše podlijte 1,5 litrem vody a nechte nepřiklopené vařit minimálně 2 hodiny.
Vývar následně sceďte, nechte vychladnout a vložte do lednice. Sádlo vystoupí na povrch a vy ho můžete druhý den jednoduše odstranit. Zbylý rosol rozehřejte a alespoň o 1/3 zredukujte. Přidejte 2 až 3 lžíce hoisin omáčky a osolte.