Původem americký dezert se těší velké oblibě po celém světě. Připravte si jeho nepečenou verzi s mandlovo-sušenkovým korpusem a lahodným borůvkovým krémem.
V kastrůlku si rozpusťte máslo a smíchejte s rozdrcenými sušenkami, přidejte špetku soli a citrónovou kůru a vzniklou hmotu důkladně promíchejte. Mandle rozemelte najemno a přimíchejte do směsi, tu upěchujte na dno formy o průměru cca 20-22 cm vyložené pečícím papírem. Dejte vychladit do lednice.
Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Borůvky rozmixujte a přeceďte přes sítko, přisypte moučkový cukr a zamíchejte.
3
Smetanový sýr prošlehejte s tvarohem. Přidejte borůvkové pyré, med a citronovou šťávu. Vše společně promíchejte a pomalu vmíchejte ušlehanou smetanu a vanilkový extrakt.
Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a v hrnci ji opatrně zahřejte. Když se želatina rozpustí, stáhněte z plotny a přidejte trochu borůvkové směsi. Dobře rozmíchejte, spojte se zbytkem borůvkového pyré a důkladně rozmíchejte.
5
Vyndejte korpus z lednice a polijte ho borůvkovou náplní, povrch zarovnejte a dejte chladit, nejlépe přes noc, minimálně však 2 hodiny.