perník na strouhání
na zahuštění (nebo strouhanka či rozmačkané piškoty)
Ořechová nádivka
250
g
mleté vlašské ořechy
2
lžíce
cukr
2
lžíce
hnědý rum
2
lžíce
med
250
ml
mléko
1
lžička
citronová kůra
1
hrst
rozinky
Postup přípravy receptu
1
Nejdříve si uděláme nádivky, které necháme vychladnout.
2
Zpracujeme těsto, necháme 5 minut odpočinout. Potom rozdělíme na 4 díly a rozválíme na placky. Na 2 placky naneseme makovou nádivku a na další 2 ořechovou nádivku.
3
Zavineme a dáme na plech na pečící papír. Kdo chce může potřít vajíčkem, aby záviny měly pěknou barvu.
4
Pečeme asi při 170 °C do růžova.
5
Maková nádivka: 200 g mletého máku, mléko, 150 g cukru, hrst rozinek, 2 lžíce rumu, na zahuštění strouhaný perník nebo rozmačkané piškoty a nebo strouhanka - mák se dá vařit spolu s mlékem za stálého míchání. Pak přidáme rozinky, rum a cukr. Na závěr přidáme perník na zahuštění a necháme vychladnout.
6
Ořechová nádivka: 250 g rozemletých vlašských ořechů, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, asi 250 ml mléka a lžička citrónové kůry a hrst rozinek - všechno se dá vařit a za stálého míchání necháme chvilku povařit
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Heffy
|6. 1. 2017 12:13
Nekynutý závin se sušeným droždím? Tak jsem blázen já nebo...
lenka
|16. 8. 2012 10:12
Ať čtu postup jak čtu, nějak nechápu, proč je recept označen jako "OBTÍŽNÝ". Jsou tu daleko složitější moučníky. . . :-\
Tereza Jarčušková
|10. 2. 2006 15:38
Cesto praskne aj vtedy, ak nie je dobre vykysnuté pred vložením do rúry. V nej potom rýchlo kysne a praskne. Cesto po vykysnutí ľahko premieste a urobený závin nechajte pri izbovej teplote nakysnúť asi 10-15 min , až potom s ním do rúry.
Margita
|10. 2. 2006 14:32
Z vlastných skúseností viem, že závin praskne vtedy, ak je dosť presladená plnka, alebo keď sa pečie pri vysokej teplote. Pri tých 170°C by nemal prasknúť. Veľa zdaru.
Di
|8. 2. 2006 23:54
Těsto nezavinovat příliš pevně, aby náplň měla místo, až začně pečením nabývat na objemu.
Zdenka
|8. 2. 2006 20:28
Prosím, môže mi niekto poradiť:keď robím záviny, väčšinou mi na povrchu pri pečené prasknú. Neporadíte nejaký fígeľ, aby boli pekné-neprasknuté?Ďakujem
Jaroslava Oumarová
|8. 2. 2006 14:15
Proč bych se urážela, já jsem ráda za každý recept, který se tu objeví. A ten Váš přece není stejný, jen na podobný způsob. Jinak já osobně mák jako nádivku taky moc nemusím, radši mám tvaroh nebo ovoce. Ale co člověk neudělá pro rodinu, že?:-))
Jana H.
|8. 2. 2006 12:58
Paní Jaroslavo,doufám, že jste se neurazila. Hledala jsem ho, ale nenašla, tak jsem ho sem vložila. Po té diskuzi, která se tady teď děje , aby měl jedn strach. Jinak mohu říci, že mladým moc chutnal. Já na mák ani ořechy moc nejsem, vlastne ani moc na skladké,ale zmizel, ani jsem se nenadála. Všechny 4 šišky. Ahojky Jana H.Bude foto.
Jaroslava Oumarová
|8. 2. 2006 12:16
Medem sladím i makovou nádivku. Jinak tenhle závin vypadá také dobře. Dávala jsem na tento web podobný recept s jiným poměrem, také je tam droždí a nenechává se kynout. Po upečení je krásně křehký:-))
Jana H.
|8. 2. 2006 11:53
Zkuste asi 300 - 400 ml, já to dělám už od oka. Když je málo, tak ještě přidám. V mikrovlnce je to rychlé. Jana .
Pavlína Svitáková
|8. 2. 2006 11:42
To vyzkouším.Vypadá to mňamózně.
Anonym
|8. 2. 2006 11:36
Mám dotaz ?? Kolik toho vlahého mléka do těsta ??!! Dík