Cibuli a česnek zpěníme na lžíci oleje. Přidáme rajčata i se šťávou + 1dcl vody, bylinky a koření dle chuti, pepř, sůl i cukr a provaříme asi 5 minut,... více o Zapečené cannelloni z trouby v pikantní omáčce
Zelí necháme okapat (případně i propláchneme) a dáme ho na orestovanou cibuli na oleji. Přidáme 2 lžíce vína, osolíme, opepříme a dle chuti osladíme.... více o Mangové zelí s kotletou
Na másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přisypeme mražené fazolky, bylinky, maso (libovější) pokrájené na malé nudličky (kostičky),... více o Fazolky s uzeným masem
Na špeku a anglické slanině osmažit cibulku, přidat kuřecí maso osolit a dusit do měkka. Přidat omytý špenát překrájený na jemno a spařený. Zalít... více o Široké nudle v omáčce z čerstvého špenátu
Nejprve si uvaříme těstoviny. Potom najemno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji, přihodíme okořeněné maso a orestujeme ho. Přidáme šlehačku až začne... více o Těstoviny s kuřecím masem a nivou (zapečené)
Máslo utřeme se žloutkem a solí, střídavě pak přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Do těstíčka vmícháme zeleninu a nakonec zlehka i sníh z... více o Zeleninový svítek
Žloutek utřeme s máslem a střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Do kašičky vmícháme jemně pokrájené uzené maso nebo šunku a nakonec... více o Svítek s uzeným masem (šunkou)
Máslo a žloutek utřeme, pak střídavě přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Do řidké kašičky přidáme sníh z bílků, který zasypeme zbytkem mouky.... více o Svítek hedvábný
Játra umeleme a po nich ve strojku umeleme i housky navlhčené ve vodě (vymačkané). Přidáme žloutky, vlažné máslo, sůl, pepř, česnek a prášek do pečiva... více o Svítek játrový
Bílky osolíme a ušleháme z nich tuhý sníh, do kterého vmícháme žloutky a nakonec i zlehka mouku. Těstíčko nalijeme do rozpáleného tuku v pánvi a... více o Piškotový svítek
Osolené bílky ušleháme a z lehka do sněhu vmícháme mouku.Těsto vylijeme na malý pekáček vymazaný máslem a vysypaný moukou. V předehřáté troubě upečeme... více o Svítek bílkový
Na másle podusíme drobně pokrájené houby s petrželkou, osolíme, opepříme, přidáme česnek, žloutek, housku, mléko a zamícháme. Nakonec vmícháme zlehka... více o Svítek houbový
Uvařenou, vymačkanou kapustu pomeleme nebo posekáme a zamícháme se změklým máslem a žloutkem. Pak přidáme nastrouhanou housku a mléko (trošku), sůl,... více o Kapustový svítek
Droždí smažíme v tuku, až zavoní a zrůžoví. Odstavíme a přidáme nastrouhanou housku, navlhčenou mlékem, vajíčko, prášek do pečiva, utřený česnek,... více o Svítek a nočky z droždí
Fenykly zbavíme natě a vnějších tvrdých listů a nakrajíme podélně na osminky. Vložíme do vařící osolené vody a vaříme po dobu 5 minut. Slijeme a jemne... více o Rajský fenykl
Maso nakrájíme na kostky, fenykl omyjeme, odřežeme stonky a tvrdé vnější části a nakrájíme na kousky. Trochu fenyklové natě si ponecháme stranou.... více o Kuřecí prsíčka s fenyklem
Tykve oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Papriky nakrájíme na nudličky a s kostkami tykve opečeme na horkém tuku. Přidáme nakrájená... více o Tykev s paprikou a rajčaty
Tagliatele dáme vařit dle návodu. (Mohou být samozřejmě i jiné těstoviny - dle chuti). Než se uvaří těstoviny připravíme si větší pánev ve které... více o Pikantní těstoviny a la Lenka
Hovězí maso smícháme s jemně nasekanou cibulkou, česnekem, solí, pepřem, oregánem, vajíčkem a strouhankou. Maso propracujeme a vytváříme kuličky o... více o Masové kuličky se sýrovo-smetanovou omáčkou
Kuře polijeme a namočíme na noc do citronové šťávy. Špek osmažíme na oleji - kuře vysolíme a dovnitř dáme provensálské koření a česnek. Dáme do pekáče... více o Kuře na citronu
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na plátky. Do hlubší pánve vysypeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu (lze použít i špek),... více o Francouzské brambory s hlívou ústřičnou
Očistíme fenykly, nakrájíme na malé kousky. Do hrnce dáme trochu oleje a kousek másla, fenykl jemně orestujeme a přidáme rýži, taktéž orestujeme. Za... více o Kremové fenyklové rizoto nejen pro děti
Maso pokrájíme na kostičky, posypeme kořením, zakapeme lžičkou oleje, přidáme česnek, scezené žampiony a promícháme. Masovou směs si můžeme připravit... více o Masíčko v hermelínu-minutka
**Těsto :** Z bílků si ušleháme sníh (lepší je přidat špetku soli). Smícháme všechny ostatní suroviny na těsto a ušleháme mixérem. Nakonec přidáme... více o Mňamka - rychlá ovocná buchta
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu smetany a necháme droždí rozpustit. Pak přidáme ostatní... více o Skořicové rohlíčky
Listové těsto si rozpůlíme a vyválíme si dvě stejně velké slabé placky. Jednu si potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhanou nivou, zakryjeme... více o Šneci s nivou a kořením
Nejdvěčnější jídlo od maminky, když jsem byla malé prtě. Nejprve oloupeme jablka a nastrouháme na hrubo. Zalijeme je šťávou z 1citrónu a osladíme je... více o Jablečné knedlíky
Ledvinky nakrájené na drobné plátky dusíme na polovině tuku s orestovanou cibulí. Vepřové ledvinky jsou měkké asi za půl hodiny, hovězí za delší dobu.... více o Polévka ledvinková
Ušleháme šlehačku, přidáme tvaroh (nejlépe polotučný z vaničky), vejce, citronovou tresť, vanilkový cukr, lžíci moučkového cukru a hrozinky a... více o Sladké zapečené těstoviny s tvarohem
Recept je vyzkoušený a oblíbený a vždy mile překvapí strávníky z čeho to vlastně je. 1) Nejprve si připravíme suroviny, vymažeme a vysypeme formu. 2)... více o Dýňová bábovka
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit s kmínem do osolené vody (cca 1,5 litru) doměkka. Houby pokrájíme a podusíme na másle s petrželkou, pak dáme... více o Houbová polévka se zakysanou smetanou
Na sádle si uděláme z mouky tmavší jíšku (nespálit!), kterou zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme česnek, majoránku, kmín, dochutíme solí, pepřem,... více o Česnečka - jíšková
Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část... více o Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka
Fazole si namočíme na 2 hodiny do studené vody (1 litr) s kořením, pak je uvaříme do měkka, před koncem vaření je osolíme. K fazolím přidáme mouku s... více o Fazolová polévka na kyselo
Spařenou,opranou rýži osmažíme na 20 g másla.Na zbytku másla si osmažíme hrubě pokrájenou zeleninu dle vlastního výběru,pak zaprášíme moukou,ještě... více o Rýžová polévka zapražená-se zeleninou
Uvařené maso ve slané vodě necháme vychladnout (ztuhnout) a pak nakrájíme na 0,5 cm plátky, které nejdřív obalíme v rozšlehaném vejci, pak v sýru a... více o Hovězí řízky obalované sýrem
Z části másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou rozmícháme ve vývaru. Přidáme mozeček osmažený na druhé části másla, povaříme, zjemníme... více o Mozečková polévka
Zeleninu pokrájíme na nudličky,rohlíky na kolečka a játra na plátky.Na rozpáleném tuku opečeme nejdřív játra,pak je vyjmeme stranou.Na tuku osmažíme... více o Polévka játrová-mletá
Na sádle (oleji) si osmažíme nakrájemnou zeleninu i játra (slezinu). Cibuli přidáváme později, aby příliš neztmavla. Zaprášíme moukou, lehce osmažíme,... více o Polévka játrová (nebo ze sleziny)
Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly, vyválíme a každý zvlášť upečeme. Vychladlé slepíme teplým krémem, povrch namažeme pikantní marmeládu a... více o Vanilkové řezy
Ledové kaštany rozehřejeme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a smícháme je s burisony (cca 2 lžíce si necháme na pocákání dortu). Směs pak nasypeme do... více o Burisonový dort s tvarohem
Řepu uvařenou ve slané vodě oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen očistíme, oloupeme a nastrouháme také najemno. Množství záleží na jeho... více o Křenová pomazánka z červené řepy
Řepu uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout, oloupeme. Česnek utřeme se solí (nebo nastrouháme). Cibuli najemno pokrájíme. Řepu nastrouháme na... více o Pomazánka z červené řepy s česnekem
Na másle orestujeme drobně pokrájenou šunku (20 dkg), kterou zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou (cca 2,5 dcl) a přivedeme k varu. Ve vývaru... více o Sýrovo-šunkové těstoviny
Maso pokrájíme na nudličky nebo kostičky, posypeme kořením, přidáme plátky česneku, cibuli, scezené žampiony a zakapeme olejem. Vše promícháme a... více o Česnekovo-žampionové masíčko: minutka
Brokolici uvaříme hodně doměka, scecenou rozmačkáme vydličkou, přidáme nastrouhanou nivu, opepříme, přidáme trochu muškátového květu nebo... více o Brokolicová pomazánka s nivou
Jáhly propereme v horké vodě, dáme vařit do osoleného mléka, až do zhoustnutí (cca 20min) Mezitím si utřeme žloutky s cukrem, sníh s bílků a vše... více o Jahelníkový nákyp
Nejdříve na oleji osmažíme cibulku,po chvíli přidáme salám,nakrájený na kostičky. Půlku hlávky středně velkého zelí nakrájíme,rozdělíme,na proužky.... více o Dušené zelí se salámem
Z rajčat seřízneme vršky a lžičkou vydlabeme dužinu. Rajčata uvnitř osolíme, opepříme a vyskládáme jimi olejem vymaštěnou zapékací misku. Dužinu... více o Pečená rajčata plněná šunkou a vejci
Nakrájet veku nebo housku, udělat hustší těstíčko z mléka, 1 vejce, hladké mouky, najemno strouhaného sýru popř. namletého salámu. Těstíčko nanést na... více o Sýrové polštářky II.