Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který potřeme pastou vytvořenou z rozetřeného česneku a oleje nebo rozpuštěného másla. Plát pak posypeme nastrouhaným sýrem (Gorgonzola nebo Niva). Ořechy nasekáme na drobno (množství dle chuti, stačí hrst) a také jimi posypeme plát těsta.
2
Nakonec si oloupeme hrušku nebo jablko od slupky a škrabkou dále děláme slabé plátky, které klademe na plát v jedné vrstvě. Vše pak pevně zabalíme do roládky, kterou potřeme vejcem a ostrým nožem ji pokrájíme na kolečka cca 0,7 - 1 cm široká, která skládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Hrušky a sýr s mordou plísní je osvědčená kombinace, šneci jsou dobří. Možná bych v této úpravě místo gorgonzoly volila nivu. Líp se strouhá (resp. lze ji strouhat) a je levnější. Gorgonzolu bych nechala na sofistikovanější pokrmy :-)