drobenka
z másla, polohrubé mouky, cukru krupice a vanilkového cukru
Postup přípravy receptu
1
Tvarohová náplň: tvaroh v misce smícháme s cukrem, pudinkem a nastrouhanou mrkví.
2
Mouky smícháme s vanilkovým cukrem, solí, kůrou v míse. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí. Do droždí přilijeme polovinu vlažného mléka, vše trošku promíchneme, aby se droždí smíchalo s cukrem a mlékem a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek a pak do mísy přidáme rum, žloutek, zbylé mléko a vše hrubě promícháme. Do mísy přidáme vlažné rozpuštěné máslo a hnětením vařečkou do těsta vháníme co nejvíce vzduchu, až se nám těsto přestane lepit na okraje mísy a je vláčné a hladké. Takto připravené těsto necháme na teplém místě pod utěrkou kynout cca 45 minut.
3
Pak ho opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které v ruce promneme, zploštíme, naplníme střed náplní, konce těsta k sobě pevně zmáčkneme a spojem posadíme na pomaštěný nebo papírem vyložený plech, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout.
4
Před pečením minimazanečky potřeme našlehaným bílkem, posypeme drobenkou, kterou navíc můžeme ještě ochutit skořicí nebo část mouky nahradíme ořechy.
5
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, cca 20 minut - dle velikosti bochánků. Po upečení necháme zchladnout.
6
Minibochánky nám poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako výborný jednoporcový moučník ke svačině či snídani. Plnit je můžeme i makovou, povidlovou či rozvarovou náplní.