Mouku nasypeme do mísy a smícháme se špetkou soli, krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme vlahým mlékem. Trochu promícháme, aby se nám droždí smíchalo s trochou mouky, mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek (droždí začne bublinkovat a kypět).
2
Pak přidáme nastrouhané brambory (pokojové teploty), vejce, žloutek, rozinky a dle chuti mandle, ořechy či kandované ovoce a nahrubo promícháme. Poté přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a vařečkou vytvoříme hladké vláčné nelepivé těsto.
3
To necháme na teplém místě pod utěrkou cca 30-40 minut odpočinout, pak opět propracujeme, rozdělíme na stejné dílky, ze kterých v dlaních "ukoulíme" hladké bochánky, které dáváme na pomaštěný plech (nebo pečící papír), kousek dál od sebe (ještě nabudou).
4
Na plechu necháme cca 10 minut ještě odpočinout, pak je potřeme našlehaným bílkem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova na 15-20 minut - dle velikosti bochánků. Po natření bílkem je také můžeme ještě posypat nasekanými mandlemi nebo ořechy.
5
Mini bochánky nám poslouží nejen jako velikonoční výslužka koledníkům, ale i jako jednoporcový moučník do ruky ke svačině nebo snídani. Po vychladnutí můžeme ještě pocukrovat.