Merhované koláče jsou ty, které mají jako základ tvarohovou náplň a na ní makovou, povidlovou, nebo obě. Vypadají nádherně a chuť je ještě lepší. Tak co, dáte si?
Nejprve připravte kvásek. Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte 2 lžíce cukru a nadrobte droždí, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít. Než kvásek vzejde, trvá to 10-15 minut, obsah misky několikanásobně nabude.
Mezitím připravte tvarohovou náplň. Všechny ingredience na náplň dejte do mísy a dobře promíchejte. Směs můžete i krátce prošlehat ručním šlehačem. Náplň uložte do ledničky.
Na makovou náplň přiveďte v rendlíku k varu mléko, vmíchejte mák, cukr, mouku a nechte vychladnout. Do vychladlé makové směsi přidejte máslo i vejce a dobře promíchejte.
Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte cukr, jemně nastrouhanou citronovou kůru a žloutky, přilijte vychladlé rozpuštěné máslo, smetanu, tuzemák a kvásek. Pomocí hnětacího háku vypracujte hladké jemné těsto. Bude to trvat asi 10 minut. Těsto přesuňte do mísy vytřené olejem, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut.
Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte na 2, 3 či 4 stejné díly, záleží na tom, jak velké chcete koláče. Vytvarujte z nich bochánky a nechte je kynout asi 20 minut. Stejný počet papíru na pečení jako máte bochánků těsta lehce potřete olejem. Na každý papír dejte po bochánku, rozválejte na placky zhruba 5 mm silné a nechte je asi 15 minut kynout.
6
Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem. Náplně promíchejte a naplňte jimi cukrářské sáčky s širšími řezanými špičkami. Větší plochu koláče pokryjte tvarohovou náplní a doplňte makovou. Koláče posypte sekanými mandlemi, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 minut.