Nejprve si nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté louhovat 24 hodin.
2
Druhý den vše přes plátno přecedíme do hrnce, plátno s diviznou a citronem dobře vymačkáme a do čistého výluhu přidáme cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, aby nám vznikl sirup, který budeme používat například jako sladidlo do čajů nebo jako lék proti nachlazení.
3
Pokud chceme mít konzistenci medu, budeme volně vařit ještě o něco déle, do požadované hustoty. Hustotu vyzkoušíme tak, že lžičku medu necháme zchladnout na talířku.
4
Med nebo sirup plníme do čistých a suchých skleniček ještě vařicí, dobře uzavřeme a necháme zchladnout. Skladujeme na suchém, tmavém místě (sklep, komora).
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Tereza Kynzlová
|28. 7. 2016 20:47
Je výborný. Na diviznové květy jsme chodily na louku u lesa hned ráno, protože odpoledne na ní sosalo plno včeliček :-))
J.Čeňková
|29. 9. 2015 11:51
Na zahradě máme čtyry divizny, které pořád ještě kvetou a tak o sirup nebude nouze. Je moc dobrý a do čaje se bude určitě hodit. Med mám o dost tmavší, ale je taky výborný. Myslím že jsem ho vařila dýl než potřeboval.