slanina
dle chuti-moravská,uzená... nebo plátky uzeného masa
zakysaná smetana
grilovací koření
vepřové maso
nebo drůbeží
houby
-čerstvé nebo mražené
uzený špek
Postup přípravy receptu
1
Na jemně pokrájené slanině si osmažíme cibuli dozlatova. Pak jí vmícháme do pokrájených hub. Směs nasypeme do pekáčku, osolíme a opeříme. Maso pokrájíme na delší špalíčky, které osolíme a obalíme v grilovacím koření. Mrkev oloupeme a nakrájíme na stejně velké (dlouhé) kusy, které k masu přiložíme a obojí omotáme plátkem slaniny nebo uzeného.
Takto připravené maso poskládáme na houbovou směs, podlijeme troškou vody, přiklopíme a dusíme téměř doměkka. Pak odkryjeme a dopečeme. Maso pak vyjmeme a do houbové směsi vmícháme rozmíchanou smetanu. K výpeku můžeme přidat trošku vody s moukou a omáčku tak nastavit, aby jí bylo více (kdo jak má rád). Dochutíme solí, pepřem, necháme omáčku provařit na kamnech nebo v troubě.
3
Podáváme s bramborovou přílohou, těstovinami, rýží nebo bramborovým knedlíkem. Použít můžeme i sladkou smetanu nebo výpek jen zahustit moukou.